Čtvrté křídlo

Čtvrté křídlo https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530478/bmid_ctvrte-kridlo-65d33a226d857.jpg 5 923 923

Empyreum série

1. díl >

Dvacetiletá Violet Sorrengailová měla nastoupit do kvadrantu písařů a strávit život mezi knihami. Její matka, nesmlouvavá velící generálka, jí však nařídí, aby se připojila ke stovkám kandidátů toužících dostat se mezi navarrskou elitu: dračí jezdce. Violet chybí trénink, navíc je menší než ostatní a draci se s „křehkými“ lidmi nespojují. Spálí je! Proto bude potřebovat všechen svůj důvtip, aby obstála. Brzo ale zjistí, že z Basgiathské válečné školy vedou jen dvě cesty ven: absolvovat, nebo zemřít.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Fourth Wing , 2023


více info...

Přidat komentář

MartinaCh27
předevčírem 5 z 5

Kniha je fascinující fantasy román, který čtenáře vtáhne do světa plného magie, dobrodružství a silných emocí. Hlavní postavou je Violet Sorrengailová, mladá dívka, která je nucena vzdát se svého snu stát se učenkou a místo toho se přidat k elitní Dračí jízdě, kde jsou její přežití a úspěch nejisté.

Příběh je nabitý akcí a napětím, jak Violet prochází tvrdým výcvikem, čelí nebezpečným výzvám a musí se vypořádat s vlastními obavami a nejistotami. Autorka exceluje v popisu složitých a dynamických vztahů mezi postavami, zejména mezi Violet a tajemným Xadenem, který jí pomáhá i provokuje.

Yarrosová skvěle vykresluje svět, ve kterém draci a magie nejsou jen ozdobou, ale klíčovými prvky děje. Vývoj postav je přirozený a uvěřitelný, čtenáři mohou sledovat, jak Violet roste a sílí, nejen fyzicky, ale i emocionálně a mentálně.

"Čtvrté křídlo" je kniha, která nabízí víc než jen epický příběh; je to také sonda do lidské odvahy, síly a odhodlání. Yarrosová mistrně propojuje fantastické prvky s hlubokými emocionálními tématy, což činí tento román nezapomenutelným čtenářským zážitkem.

Maky78
26.05.2024 5 z 5

Moje druhá fantasy kniha v životě.
A tahle teda byla skvělá. Nic jsem od toho nečekala a byla příjemně překvapena. Jsem ji slupla jak malinu během pár dní. Violet mě bavila svou bojovností a jemností a Xaden je chlap s tajemstvím. Liama, takového kamaráda by si přál každý. Promyšlenost světa a popis draků a ten konec prvního dílu příjemně překvapil ,protože nic není tak černobílé.


Nale
26.05.2024 1 z 5

(SPOILER) „Je to ten nejkrásnější muž, jakého jsem kdy viděla. A díky šikmé jizvě vypadá dokonce přitažlivěji. Zatraceně přitažlivě. Brutálně přitažlivě. Vypadá tak přitažlivě, že by mě to mohlo dostat do potíží, a přitom mi to pořád připadat sexy.“

Mám dost.
Skončila jsem na straně 354. Nutně si od téhle knihy potřebuji dát pauzu, jinak by mi odumřely všechny mozkové buňky. Ani nevím, kde začít. Pozitiva? Nádherná obálka. Tím to končí. Přitom začátek nevypadal vůbec špatně.

Jestli toužíte po další knize, kde má hlavní hrdinka místo mozku vagínu, pak je kniha přesně pro vás.
Ne, teď vážně.

Tohle má s pořádnou fantasy společného asi tolik co bernardýn s čivavou.

Máme tu kupu nelogických věcí, které nás pronásledují celou knihou (vojsko nutně potřebuje vojáky, přesto v pohodě dovolí kadetům, aby se navzájem zabíjeli, instruktoři mají autoritu roztomilého koťátka a na akademii nepanuje téměř žádný řád, Violet tráví jednoho člověka za druhým, při čemž to nikomu nepřijde podezřelé. Kadet poruší pravidla, chce zabít dalšího kadeta a co udělá učitel? Nic. Nijak se ho nepokusí zastavit. Proč? Nemám ponětí. Doslova všichni učitelé tam byli totálně k ničemu a žádné porušení kázně nemělo důsledky. Tahle vypadá výcvik vojáků, kteří mají bojovat bok po boku? No potěš koště.

Hlavní postavy následují klasický vzorec všech dosavadních romantasy – drobná, křehká hrdinka (ano, to, že je křehká nám v jednu chvíli opakuje na každé stránce). Naopak on je vysoký, svalnatý, nebezpečný, tajemný, smrtící… bla, bla, bla. Chápeme.

Violet je klasická nejspeciálnější hrdinka ze všech speciálních a tak speciální, že dokonce i její vlasy mají speciální barvu. Prostě je ve všech ohledech výjimečná! A tak inteligentní (což nám autorka připomíná extra často, abychom na to nezapomněli), až na to, že ji všichni musí neustále zachraňovat před její hloupostí a v jednom kuse kňourá, když s ní někdo přestane zacházet v rukavičkách.
Jediná věc, co se mi líbila na Violet, byla není nemoc. Myslím, že spousta čtenářů, která trpí podobným chronickým onemocněním by se s ní mohla ztotožnit.

A pak tu máme Daina. Tomu klukovi jsem chtěla vyrazit zuby pokaždé, když se objevil. Naprosto zbytečná postava, která tam je jen proto, aby čtenář mohl fandit Xadenovi.
Jack je zase klasický padouch, co hrdinku trýzní a je ve všech směrech kretén, jehož jediným úkolem v celé knize je šikanovat naši hrdinku. Toť vše.

Příběh je NESKUTEČNĚ předvídatelný a vrcholem tohohle stylu psaní je zdůraznění slov tečkou:
„Pojď. Sem. A. Vyklop. To.“
„Co. To. Sakra. Je.“
„Já. Jsem. Tady.“

Violet samozřejmě zkouškami prochází hladce, až zázračně. Bez problémů všechno zvládne. Propojí se s dvěma draky (oba jsou samozřejmě naprosto výjimeční, nejsilnější a nejvzácnější). A navíc má schopnosti, které dosud nikdo neviděl. Všichni postavy jen kulí oči, jak je Violet speciální a uuužasná! Zároveň mě bavilo, že kdykoli, když se objeví Xaden, začne hrdinku brnět hlava. :D Takovou pitomost čtu opravdu poprvé.

„On se ani nepokouší vypadat sexy… on zatraceně sexy prostě je.“
„Xaden je přesně to – nádherný a smrtící.“
„Svatá prostato. Ten je ale sexy.“
„Není to zvrácenost, že mě tenhle vzhled přitahuje?“
„Každá hrana Xadenova těla je vybroušená jako zbraň, samá ostrá linie a stěží spoutaná síla. A to břicho… Totiž, kolik břišních svalů vůbec existuje?“

Ano. Tuhle slátaninu dostanete snad na každé třetí stránce. A pro vás, co tuhle knihu vychvalujete jako jednu z nejlepších fantasy jakou jste kdy četli, mám otázky… To vám fakt stačí tak málo? Nebo to je vaše první kniha v žánru?

Jdu se vrátit k opravdu kvalitní četbě.

Teri_P
26.05.2024 5 z 5

Těsně po dočtení jsem dala 4 hvězdičky, protože jsem měla pocit, že mi tam něco malého a drobného nesedělo. Nicméně s odstupem času měním na 5 a přidávám se k fanclubu. Na knihu myslím, vrátila jsem se k několika pasážím, těším se na překlad druhého dílu...a vlastně si říkám, co chtít víc. :)

LenkaDv
26.05.2024 5 z 5

Tak tohle byla pecka. Už dlouho mě takto žádná kniha nechytla. Nemohla jsem ji odložit. I když pravda, již od prvních chvil jsem tušila, jak se to bude vyvíjet, je to takový klasický scénář. I přesto konec překvapil, ale mé tušení, jak se bude děj vyvíjet to neovlivnilo. Už se nemohu dočkal druhého dílu.

Šustýnka
25.05.2024 5 z 5

Kniha je horská dráha zvratů. Ani jednou mi nepřišla nudná, smála jsem se, brečela a zamilovala se. Byla jsem nadšená od první věty až do té poslední a pro jednou musím říct, že ten hype stál za to.

"Zemřeš jako písařka? Nebo budeš žít jako jezdkyně?"

ByulGi
24.05.2024 5 z 5

Na knihu jsem se těšila a naprosto splnila moje očekávání. Děj boží, postavy boží, draci ještě více boží. Navíc se kniha četla sama. Za mě to nejlepší co jsem v daném žánru četla a těším se na další díly.

Honey0105
24.05.2024 2 z 5

Největší hit roku. A musím přiznat, že jsem se na vydání této knihy také moc těšila. Bylo toho všude plno a prostě jsem si chtěla udělat vlastní názor. Těšila jsem se na nový svět, draky, prostě na vše. Ale možná jsem byla až moc natěšená a měla jsem velké očekávání.
Samotný vymyšlený svět se mi líbil, ale nečekala jsem od toho až takovou pohádku. Myslím, že chyba je také v načasování, jelikož jsem před Čtvrtým křídlem četla mnoho výborných fantasy knih, které mě dostaly. Navíc to velké očekávání.. Prostě to přišlo ve špatný čas. Už teď vím, že jakmile vyjde druhý díl, tak si ho přečtu a doufám, že s ním přijde už i ten wow efekt.
Bohužel u tohoto dílu žádný takový efekt nepřišel. Chvílemi jsem se musela do čtení i dost nutit. Musím ale vyzdvidnout konec. Ano, tam se to konečně rozjelo a uvidíme, jak se to vyvine.

odel
24.05.2024 5 z 5

Už se těším na další díly.

knihárna
24.05.2024 5 z 5

MILUJU. Knížku jsem četla v angličtině už v prosinci a teď, když konečně vyšla česká verze, jsem si musela dát reread a bylo to stejně boží, jako když jsem ji četla poprvé.
Příběh je velmi čtivý, napínavý, plný akce a draků. Kniha měla spád, žádná hluchá místa, byl tam zvrat za zvratem. Má mapu .
Prostředí miluju! Drsná škola, nový fantasy svět, DRACI.
Hlavní postavy jsem si úplně nezamilovala, kromě Liama (!!), ale ani mi nikdo vyloženě nevadil. No dobře, Jacka jsem nesnášela od první chvíle, kdy se v knize objevil. Violet je taková klišé postava, slabá, křehká, ale nakonec nejsilnější hlavně se tam asi stokrát zopakuje, jak má děsně slabý kosti, ale za celou knížku tam má zranění tak dvě.. Xaden je za mě v pohodě, ale pořád to není taková láska, jako třeba Rhys .
Ukončení knihy bylo skvělý, za mě ne moc překvapující a žádný extra cliffhanger, ale tím líp, když se mi nebudou líbit další díly, můžu předstírat, že je Čtvrté křídlo standalone

kristynatjxo
23.05.2024 5 z 5

Miluju ! Nestává se mi, že bych se do něčeho tolik dokázala začíst, abych opravdu jen četla a přestala vnímat okolí.
Knížka je napsána opravdu dobře.
Hrozně mě baví sledovat, čím vším Violet prochází. A jak ji to mění. Není to jen nějaká jiná hrdinka, která během jedné kapitoly získá všechnu sílu. Vše získává postupně, sebevědomí, sílu, zručnost. To jakým způsobem občas vyhrává výzvy, se mi moc líbilo. Je velmi chytrá a opravdu se jentak něčeho nebojí.
Knížka mě pořád bavila, pořád se něco zajímavého dělo. Nebylo to jen o pár momentech. Plno skvělých zvratů.
Nevíte komu máte věřit. Koho si oblíbit, koho radši ne.
Potřebuji nutně druhý díl. Opravdu.

Drahuska12
23.05.2024 5 z 5

Tak tedy došli mi asi slova.
Páááni :-) .
Moc fantasy nečtu a po téhle knize si říkám , že je to vážně škoda a musím to napravit.
Boží ! Kniha je čtivá, plná akce, lásky, smutku , napětí. A ten konec? Bože chci druhý díl :-( .
Všem moc doporučuji. Myslím si, ze tohle opravdu stojí za přečtení.

Vrbická1999
23.05.2024 2 z 5

Čtvrté křídlo jsem původně vůbec neměla v plánu číst, ale pak mě to nedalo a chtěla jsem vědět, proč je to takový hit. Příběh sám o sobě mě bavil, prostředí drsné akademie mě vtáhlo, ale ten počet stran byl na mě moc. Některé části se vyloženě vlekly. Kdyby měla kniha o 250 stran méně, čtení bych si užila více.
Fantasy pro mě už asi není. Nejspíše jsem už na tento typ knih ,,moc dospělá''. Od knih, které čtu očekávám více.

Eleanor-ka
22.05.2024 4 z 5

Váhala jsem, zda dát 3 nebo 4 hvězdy. Závěr knihy mě přesvědčil o větším počtu. Musím přiznat, že téma má neskutečný potenciál, ale četlo se to ... Dost náročně. Autorka nepíše zrovna s lehkostí, takže mi trvalo opravdu dlouho - na mé poměry -, než jsem knihu dočetla.
Nicméně, už dlouho jsem nečetla něco tak dynamického a originálního, takže když opomenu tenhle fakt, je kniha za mě téměř geniální. Těším se na další díl.

Ketfl
21.05.2024 5 z 5

Violet Sorrengeilová je fyzicky křehká mladá žena. Kvůli svým problémům se proto rozhodla vydat na dráhu písařky a strávit svůj život mezi knihami. Její matka, velící generálka, jí však nařídí, aby se připojila mezi elitní jednotku dračích jezdců. Jenže cesta na vrchol není vůbec jednoduchá. Violet musí projít náročným výcvikem, aby se vůbec mohla spárovat s drakem. Pokud se jí celý výcvik podaří přežít, přichází další překážka – draci se obvykle s „křehkými“ jedinci nepárují. Violet proto bude muset využít veškerý svůj důvtip a inteligenci, aby vše zvládla. A kdo ví? Možná najde spojence tam, kde by vůbec nečekala…

Nebudu nic zastírat, Čtvrté křídlo absolutně splnilo moje očekávání. Autorce se povedlo vytvořit velice zajímavý fantasy svět, který lidé sdílí s draky. Draci se běžně do lidských problémů nezapojují, řeší si věci po svém, ale pravidelně se propojují s elitními jezdci, aby společně chránili jejich domov, Navarru. Díky tomuto propojení získá každý jezdec speciální magickou schopnost. Čím silnější drak i jezdec, tím silnější a cennější schopnost lze získat.

Violet je skvělá hlavní hrdinka. Fyzicky slabá, ale inteligentní dříčka. Po celou dobu výcviku se musela potýkat s tím, že se jí někdo snaží zabít. Hned první den se její cesta zkříží s nádherným mužem. Xaden ale Violet nesnáší, její matka mu totiž zabila otce a on má teď konečně možnost se pomstít. Čeká jen na správný okamžik. Jenže čím déle to odkládá, tím víc vidí, jaká Violet je. A nemůže popřít neskutečně silnou chemii, která mezi nimi panuje.

Knihu jsem si opravdu užila od začátku do konce. V příběhu se neustále něco dělo, výcvik byl akční. A hlavně ti draci! Bylo to prostě skvělé. Na konci knihy samozřejmě přichází obrovský zvrat, ale naštěstí by měl druhý díl vyjít už v září, takže alespoň to čekání nebude tak úmorné! Už se nemohu dočkat.

Moc doporučuji!

Jana65
21.05.2024 5 z 5

Kniha Čtvrté křídlo se mi moc líbila. Akce, magie, draci, co víc si přát? No určitě co nejdříve další díl. Doporučuji.

Edona
21.05.2024 4 z 5

Čtvrté křídlo je první díl ze série Empyreum. Jedná se o fantasy, kde najdete draky, magii, boj na život a na smrt, romantickou linku a spoustu dobrodružství. Avšak nečekejte nic originálního, co by tady ještě nebylo..

Co se mi na knize líbilo?
+ draci, zejména cynický Tairn
+ hlavní i vedlejší postavy
+ akční scény
+ zvrat na konci, stoprocentně naláká na druhý díl

Co se mi na knize nelíbilo?
- málo propracovaný svět
- romantická linka je snadno předvídatelná

TaLu
20.05.2024 5 z 5

Violet snila svůj sen. Chtěla pracovat v archivu jako písařka, jako její otec. Jenže otec i bratr jsou mrtví, matka je generálkou a rozhodne, že se její dcera stane jezdcem. Přijetí do kvadrantu jezdců je smrtelně nebezpečné, přejít lávku nad propastí nezvládne každý a tím to vlastně teprve začíná. Uchazeči plní výzvy, bojují na život a na smrt mezi sebou, a vyhlížejí den, kdy budou představeny drakům, kteří si mezi nimi budou vybírat jezdce. Draci jsou čestní ale netolerují slabost. Pomůže Violet její moudrost získaná z knih? Jak přežije souboje s mnohem silnějšími soupeři a spálí ji draci při výběru na uhel? Vydrží přátelství všeobecnou rivalitu a podaří se jí vyhýbat Xadenovi, který nemůže odpustit její matce, že zabila jeho otce?
Příběh podobný mnoha jiným,(smrtící škola), ale v jiných knihách něco nenajdete. Draky! A že jich tady je! Konečně fantasy, kde jsem si užila nejen statečné hrdiny, ale také neméně statečné draky. Líbilo se mi i vysvětlení propojení mezi jezdcem a drakem i mezi draky navzájem.

Roxik
20.05.2024 5 z 5

Moje první kniha s tématem draků a rozhodně nelituji. Kniha se mi natolik líbila, že jsem ji slupla jak malinu během pár dní. Violet mě bavila svým důvtipem, bojovností a jemností a Xaden je prostě chlap s velkým tajemstvím, který se holkám líbí. Dále jsem si oblíbila postavu Liama, protože takového kamaráda by si přál každý. Promyšlenost světa a popis draků mě hodně bavil a z konce prvního dílu jsem byla příjemně překvapená, protože najednou člověk zjistí, že nic není tak černobílé, jak se na první pohled zdá. Už se moc těším na další díl až se vrátím do světa draků a jejich jezdců. Určitě stojí za přečtení.

Nel-ly
20.05.2024 2 z 5

No... neodolala jsem hajpu, a ačkoliv jsem díky absenci tiktoku neměla moc spoilerů, stejně to nebylo moc zajímavý, protože autorka jednoduše prostě krade.
Není tam ani jedna originální linka, nápad nebo dialog. Být autorkou Divergence, tak tady Rebeccu možná i zažaluju.

Celá kniha na mě působí jako napsana Umělou Inteligencí, která posbírala to, co bylo IN před 10 lety (Divergence, Vampýrská Akademie, Harry Potter, Eragon...) a splácala to dohromady + samozřejmě přidala "žhavý" scény, aby se tomu mohlo říkat fantasy pro dospělý.

Probém je, že tohle fantasy není. Tohle je harlekýnka, velmi hloupá harlekýnka. S absolutně neukázkovější Mary Sue postavou.

P.S. U druhého dílu jsem se oficiálně velmi znuděná sekla v půlce. Si radši přečtu znova tu Vampýrkou akademii

Štítky knihy

draci sex tajemství nebezpečí války romantasy

Autorovy další knížky

2024  91%Čtvrté křídlo
2024  0%Železný plameň
2023  88%Nedokončený příběh
2024  100%Všemi smysly