Kde raky spievajú

Kde raky spievajú
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413621/bmid_kde-raky-spievaju-hgf-413621.jpg 5 4471 4471

Vynikajúci román kombinuje mystérium vraždy s ľúbostným príbehom a neuveriteľnými charaktermi. Hlavnú hrdinku Kyu opustí matka. Prežíva osamote v močiaroch, kde dôjde k vražde. Vtedy sa celá komunita postaví proti nej a bezdôvodne ju obviní. Jedna z najúspešnejších kníh minulého roka, ktorá je doteraz na popredných miestach v rebríčkoch viacerých krajín.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Where the Crawdads Sing, 2018


více info...

Přidat komentář

RomanaSV
včera 5 z 5

Moc krásný příběh. Jak už tady někdo uvedl, i já jsem se knize vyhýbala, protože jsem obvykle měla smůlu, když jsem podlehla nátlaku reklamy. Ale tahle knížka nemá chybu. Zaslouží si přední místo v mé knihovně.

CarolC
včera 5 z 5

Byla jsem vůči knize skeptická, protože mi vadilo, že na ni všude narážím a všichni o ní mluví. Nakonec jsem podlehla a to totálně! Příběh, který se odehrával uprostřed divoké přírody bažin a mokřadů byl pro mě strhující. Nádherné popisy divoké přírody a soužití s ní. Byla jsem unešená! Vždy jsem se těšila, až knihu vezmu do rukou a budu se moct zase začít. Příběhy s detektivní zápletkou mě normálně moc nebaví, ale celé rozpletení příběhu pro mě bylo překvapující a nečekané. Bylo to skvělé, skvělé, skvělé!

Pokud máte někdo tip na knihu, kde je tolik věnováno i popisu přírody, prosím, napište mi do zpráv. Děkuji!


martina.culik
16.09.2024 5 z 5

Ke knize jsem po všech těch pozitivních ohlasech přistupovala trochu skepticky, ale byla jsem nadšená.
Je to velmi zajímavý příběh s kriminální zápletkou, která se hodně zabývá předsudky. Mladá dívka Kya je nucena postarat se sama o sebe poté, co ji všichni opustí. Není divu, že Kya na lidi zanevřela a raději se jim vyhýbá. Přesto ji obviní ze zločinu a nakonec stane před soudem. Zvítězí spravedlnost, nebo předsudky, nebo je všechno ještě jinak?
"Pod temnou oblohou sledoval stovky světlušek. V dalekých zákoutích bažiny vábily samečky. Až támhle do dálky, kde zpívají raci."

Saturnia
12.09.2024 5 z 5

Po knize Dcera krále močálů jsem toužila po nějaké další, která se bude odehrávat někde v mokřadech.
Zde šlo sice o román, ale vražda se tu také řešila, což bylo bližší mému žánru.

Kniha mi dala přesně to, co jsem chtěla.
Poutavý příběh o životě dívky v mokřadech (ale s větším důrzem na milostný život) a vyšetřováním vraždy.

Laf
11.09.2024 5 z 5

Knize jsem se velmi dlouho vyhýbala, protože mi nepřišlo, že by to mohla být kniha pro mne. Nakonec na doporučení a po shlédnutí filmového zpracování jsem se odhodlala, že knize dám šanci. A byla jsem teda hodně překvapená, že od prvních stránek mne kniha vtáhla, protože je napsaná velmi pěkným výpravným stylem a s nádhernými popisy okolní přírody, kde se děj odehrává. Navíc je kniha úplný emoční uragán, který každého zasáhne a věřím, že po dočtení bude každému chvilku rezonovat v hlavě. Proto všem vřele doporučuji.

Petratra
10.09.2024 5 z 5

Krásný silný příběh o přírodě, bažině, opuštění a osamělosti, o smutku a naději, o svobodě a vlastně i o lásce... Doporučuji.

"Možná nějaký primitivní nutkání, nějaký prastarý geny, který už dneska nejsou přiměřený, dohnaly mámu k tomu, že nás opustila. Z obrovskýho napětí, strachu a skutečného nebezpečí života s tátou. Samozřejmě ji to neomlouvá. Měla si vybrat zůstat tu s námi. Ale vědomí, že takovýhle sklony máme ve svý biologický genetický výbavě, může pomoct dokonce i zoufalý mámě k odpuštění. Může to vysvětlit, proč nás opustila, ale pořád nechápu, proč se nevrátila. Proč mi ani nenapsala. Mohla mi psát jeden dopis za druhým, rok co rok, než by se ke mně nakonec jeden dostal."
"Řekl bych, že některý věci nejdou vysvětlit. Jenom odpustit, anebo ne. Já neznám odpověď. Možná ani žádná neexistuje. A mrzí mě, že jsem ti přinesl tak špatný zprávy."

Stanenka
06.09.2024 5 z 5

Jeden z nejkrásnějších příběhů (jaký jsem četla) o opuštění, odpuštění, nedobrovolné i dobrovolné samotě, lásce, spravedlnosti...
Kniha, při které jsem hodněkrát plakala smutkem nebo dojetím.

Allys
03.09.2024 5 z 5

Knihu jsem delší dobu odkládala, na táhlé opisy moc nejsem a tady to dle recenzí místy vypadalo na ten typ literatury. Nakonec jsem se odhodlala v rámci výzvy a dobře jsem udělala.

Kniha je sice psaná velice poeticky (jak je to na prózu možné), ale taky čtivě a zajímavě. Vůbec jsem neměla pocit, že se nic neděje, nebo že se něco zbytečně táhne.

Nádherné opisy přírody podané způsobem, že čtenář má pocit jako by tam byl. Dojímavý příběh hlavní postavy Kye – kterou všichni opustili a musela se postarat sama o sebe. Tady mi to přišlo trochu méně reálný, jsou situace, kdy má i samotný dospělý člověk problém bez pomoci jiných, ale není to úplně nemožné. Hlavní postava je sympatická od začátku až do konce. Její síla, životaschopnost a nevzdávání se, soulad s přírodou a nezanevření na city a emoce i po mnoha negativních zkušenostech, včetné soudního procesu, je inspirativní.

V postoji vůči Kye, nebo vůči muži, který jí pomáhal můžeme zhlédnout i postoje vůči lidem jiné rasy, nebo společenského postavení v současné společnosti. Knihu určitě doporučuju, je jednou z mála, na které jsem i po delší době nezapomněla :- )

Ospalý_Táta
01.09.2024 5 z 5

Kniha bude určité dlouho v TOP10 nejlepších knih, které jsem kdy četl. Nádherný příběh, od kterého se nešlo odtrhnout.

LucieT
20.08.2024 5 z 5

Nádhera! Zprvu jsem se nemohla začíst a znovu koukala na komentáře a hodnocení, zda jsem se v titulu nespletla… ale jak jsem se nořila do močálu víc a víc, už jsem byla chycená a nešlo knihu odložit. Konec mě trochu překvapil, možná až zamrzel, ale i tak dávám plný počet hvězd, kniha je opravdu nádherná a bude ve mě dlouho odeznívat.

georginaa
18.08.2024 5 z 5

Silně poutavý příběh o dívce, kterou všichni opustili a ona musela sama přežít v bažině. Svůj život čerpala z živočichů, kteří žili kolem. Jednoho dne poznala chlapce, co jí nosil pírka z ptáků. Postupně ji naučil číst a psát, vyrůstali blízko sebe až si uvědomili, že se mají moc rádi. Bohužel okolnosti byly jiné než by chtěly. Je viněna z vraždy jiného chlapce a tím se rozebírá proces viny a neviny. Už dlouho jsem nečetla tak emoční příběh co by zasáhl duši. Vřele doporučuji.

Kllara
16.08.2024 5 z 5

(SPOILER) Bolestně krásný příběh. Čast, kdy probíhal soudní proces, byla tak napínavá, až jsem musela kontrolovat svůj tep na hodinkách. Moc se mi líbily procítěné popisy přírody a opravdu jsem si dovedla představit, jak se Kya musela cítit mezi prázdnými betonovými zdmi v kontrastu s tak nádhernou přírodou, na kterou byla zvyklá... V knize bylo také opravdu výstižně zachyceno téma osamělosti, opuštění a to, jak hluboce dovedou v člověku tyto pocity zakořenit. Tak moc, že už nemusí být cesty zpět. Abych ale byla i trochu kritická, konec ve mně vyvolal rozporuplné pocity a spoustu nezodpovězených otázek, které jsou podle mě v tomto případě spíše na škodu, jelikož snižují uvěřitelnost celého příběhu. Také chápu, proč hlavní hrdinka udělala to, co udělala - nejspíše nechtěla jít po stopách své matky, měla velký strach a nevěřila, že by ji někdo v dané situaci byl schopen pomoci, avšak je otázkou, zda čin, který provedla, je opravdu v pořádku. Po celou dobu mi byla povahově sympatická, avšak tímto u mě bohužel, ať chci, nebo ne, klesla. Přesto se však podle mě jedná o moc pěkný literární počin a nelituji stráveného času.

michaelaIQFK
16.08.2024 5 z 5

Skvělé dílo. Lepší knížku jsem už dlouho nečetla. Fakt se povedla. Má obrovskou hloubku. Bude ve mě dlouho doznívat. Myslím, že jí potřebuju mít ve své knihovně.

Princezna22
14.08.2024 5 z 5

Tak téhle příběh ve mě zůstane pěkně dlouho.. Strašně krásný a i smutný. Viděla jsem i film, ale ten podle mě nedá tolik, jako kniha. Připravte si kapesníčky a směle do toho aspoň u některých pasazi.. Doporučuju

lenkannHC
08.08.2024 5 z 5

Ze začátku se mi knížka moc nezdála, optikou matky mi bylo malé Kyi neskutečně líto. Ale se vším se poprala a příběh mě nakonec dostal. Vyšetřování vraždy probíhá tak nějak bokem a vůbec dějovou linku neruší, až se nakonec obě časové roviny spojí. Konec byl překvapivý. Za mě skvělá kniha

Nika.
06.08.2024 5 z 5

Naprostá dokonalost - tato kniha si zaslouží plný počet hvězdiček! :))
Nenapadají mě žádná negativa, pouze samá pozitiva, která bych ráda vyzdvihla.
Počínaje obálkou, nádherným popisem přírody a brilantním dějem a zpracováním příběhu konče.
U této knížky se zasmějete, dojmete se, popláčete si...
Kya, hlavní hrdinka příběhu "Kde zpívají raci" byla obdivuhodné dítě/slečna/žena, která to v životě neměla vůbec jednoduché, ale i přes to všechno se o sebe dokázala postarat a uměla ocenit kouzlo přírody jako málokdo.
Přiznám se, že kniha se mi původně vůbec nechtěla číst, děj mi přišel všechno jenom ne zajímavý... Jak já jsem se v tomhle spletla - stačilo pár stránek a tento příběh mě absolutně pohltil..
Troufnu si říct, že toto je jedna z knih, na kterou člověk jenom tak nezapomene.

Sandalkar
05.08.2024 4 z 5

Pribeh, ktery odhaluje prirodu i zivot v bazine (nejen v ni) az na dren. Cestu divky a zeny jmenem Kya, ktera se snazila prizpusobit se a nakonec to vzdala, ale jeji nejblizsi s ni nastesti ne. Nadherne popisy prirody a lidske lasky, citu, ktery to ma casto v souboji s hrdosti a strachem tezke. Konec prekvapivy.

"Cekala, protoze vedeni plodi trpelivost."

PS.: Pokud touzite po podobne knize, doporucuji Strazce svetla od A.Geni nebo Agnes od H.Kent.

Nekonečná
02.08.2024 4 z 5

Začátek mě nebavil, knihu jsem odložila na pár týdnů. Pak jsem se k ní vrátila a začetla se. Zajímavý, ale pro mne trochu neuvěřitelný příběh dívky Kyi, opuštěné celou rodinou a ponechané osudu. Krásné popisy přírody, ptáků, močály, láska, záhadné úmrtí, obvinění hlavní hrdinky... Bylo to čtivé, pomalu plynoucí a konec byl nečekaný, doporučuju.

ropotamo
31.07.2024 4 z 5

(SPOILER) Moc hezký a dojemný příběh s krásným popisem přírody, ale že by to bylo takové wau, to bych neřekla. Pár věcí mi přišlo opravdu velmi nadnesených a těžko uvěřitelných. A ta vražda?? Vážně žádný trest a ještě se všichni tváří, že je Kya hodná holka? Nicméně kniha je čtivá a místy napínavá, proto 4 hvězdy.

Bynatali
30.07.2024 1 z 5

Nechapu tak vysoke hodnoceni, kniha me nezaujala, byla prilis zdlouhava, bez deje, nudila jsem se. Pribehu jsem neverila. Nakonec jednani hlavni hrdinky velmi nesympaticke.