SMS básně přehled

SMS básně
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387570/sms-basne-6635f3dd1635a.jpg 5 6 6

Sbírka obsahuje krátké texty, jež autor posílá svým přátelům formou sms, v závěru je oddíl sms básní, které poslal své dceři Johaně. Sbírku sestavil dlouholetý Sedalův kolega z HaDivadla a kamarád – herec, režisér a spisovatel Arnošt Goldflam.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize SMS básně. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

sgjoli
05.02.2023 3 z 5

Sbírka SMS básně se mi do rukou dostala vlastně zcela náhodou a v knihovně mi ležela nějaký ten pátek, než jsem se do ní začetla. Ale konečně nastal správný čas a knihu jsem přečetla.
Tato sbírka obsahuje pár desítek kratičkých básní, které autor poslal formou SMS různým lidem (odtud tedy název sbírky), v závěru je pak oddíl věnovaný speciálně SMS básním, které autor poslal své dceři Johaně.
Některé básně jsou rýmované, některé jsou spíše volným proudem vědomí. Obsahem se v některých básních autor obrací k bohu, jsou tu narážky na rozdíly mezi vírou židovskou a křesťanskou, ale nejde určitě čistě o náboženskou poezii. Autor se též obrací k přírodě, zachycuje momentky ze života, atmosféru, emoci, každodenní život. Jazykově to je srozumitelné čtení, občas nespisovné, tu a tam s vulgárním slovem (spíše okrajově), někdy kombinace jazyka českého a nějakého cizího.
Hodnocení dávám nakonec průměrné - přiznám se, že v některých momentech jsem si nebyla jista, co se vlastně básník snaží sdělit, některé básně ke mně prostě nepromlouvaly. Ale to už tak u poezie prostě bývá, neviděla bych určitě chybu u básníka. Rozhodně to nevnímejte jako nějakou závažnou kritiku. To, čemu jsem třeba neporozuměla já, může oslovit někoho jiného.
Naopak některé básně ke mně promlouvaly silně. Lepíkovala jsem poměrně často - ráda bych se k některým básním opakovaně vrátila. Knihu určitě mohu doporučit pokud vás poezie zajímá a rádi byste zkusili něco současného.

Ukázky:

Láska, přátelství, pochopení,
úžas nad východem slunka
a taky nad západem
a pochopením psích kousků
se nedá vyvolat ve vývojce.

------

Už brzy budou Vánoce
už se těším
bude vonět františek
a kamna budou hřát naplno

------

Víš, co je na lidech
to smutné a to nejkrásnější?
Že nemůžou najít
ten knoflík,
kterým se to vypíná.

janamaluveckova
21.05.2019 5 z 5

Originální.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha SMS básně v seznamech

v Přečtených7x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce4x
v Chystám se číst2x

Štítky knihy

poezie česká poezie

Autorovy další knížky

Ján Sedal
slovenská, 1948
2018  93%SMS básně
2024  80%Až pleskne brok