Hlubiny města přehled

Hlubiny města
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513069/bmid_hlubiny-mesta-kdV-513069.jpg 4 94 94

Co se skrývá pod omítkou, chodníky a silnicemi, nebo dokonce pod celými městy? Známí čeští spisovatelé a spisovatelky napříč žánrovou i nežánrovou literaturou se nechali inspirovat mystériem měst, jejich zákoutími, komíny i kanály, legendami i mocným kouzlem. Je libo zastavit se v Římě? Ztratit se v ulicích současného Krakova či postapokalyptického Londýna, procházet Barcelonu ve snu nebo navštívit vesmírné Lamaris? A co domácí půda? Kolik nástrah ukrývají Pardubice, Praha, Frýdek-Místek nebo jak málo stačí, aby vás pozřelo Brno – a to doslova? Jediný krok a procházky městem už nikdy nebudou stejné!... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hlubiny města. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

Ronnie68
29.05.2024 4 z 5

15 povídek... některé seděly více a jiné zase méně... ale četla se dobře....

hanak_v_exilu
09.05.2024 4 z 5

Antologií českých sci-fi a fantasy povídek se v poslední době vydává snad až nezdravě moc. Občas jsou tématicky spřízněné, občas je spojuje jméno autora. Tuhle povídkovou sbírku definuje město, respektive jeho uklidňující domáckost a zároveň prchavě vnímaná hrozivost.

70 % Česká mlátička - chytrá a atmosférická pocta Lovecraftovi, doplněná o malou dějepisnou vsuvku.
50 % Poslední brána - zařazení do sbírky moc nechápu, protože tady hraje město jen okrajovou úlohu. Pointa asi měla být drtivá, jenže to by musela být méně předvídatelná.
60 % Zavařovačky - tady je propojení s tématem města ještě volnější. Výlet do vzpomínek byl fajn, ale měl jsem náladu na něco úplně jiného.
90 % Vlčice - vynikající povídka která se otřela o historii, mytologii, detektivku i psychologické drama. Silnou pointu si budu pamatovat ještě dlouho.
90 % Dutý septagon - nápaditá a zábavná povídka, která by nikdy nemohla obstát jako něco vážně míněného, ale v téhle odlehčené formě funguje parádně.
70 % Rutina - variace na upírské příběhy, které škodí délka a chybějící závěr. Záporák je skvěle vymyšlený.
80 % Pan Twardowski - zaujal mě na tom námět a pár silných scén, ale nesedl mi styl vyprávění a autoro neustálé odbíhání k nedořešeným milostným dobrodružstvím hlavního hrdiny.
70 % Zakantum - oceňuji historické zasazení do Římské říše, ale zdálo se mi, že nepropojit příběh s jistou světoznámou událostí je zmařenou šancí na drtivější závěr.
40 % Luna ve spletitých uličkách - přiznám se že jsem děj moc nepochopil, a po čase jsem se o to přestal snažit. Od autorky jsem zatím nic nečetl a tímhle mě ke svým knížkám rozhodně nenalákala.
90 % Lamaris hoří - nezpochybnitelný vrchol knížky, který by si zasloužil rozpracovat minimálně na novelu. Tenhle svět má potenciál a povídka do něho zasazená má emoce, tajemství, drama i silné postavy. Dráždilo mě, že na pozadí vyprávěný příběh o mocné říši není dále rozpracovaný. Tady naopak autorka mou pozornost ke svým knihám přitáhla.
70 % Špatný den - připomnělo mi to povídku kterou dlouho hledám, protože jsem její název zapomněl. Tamta byla více akční a se silnějším závěrem, tahle je procítěnější a částečně zasazená do aktuálních událostí.
80 % Dno výkopu - zábavná hříčka která udělá radost Brňákům i Pražákům, i když každým z jiného důvodu. Líbila se mi dějová zacyklenost i sympatický přístup brát nepříjemné věci s humorem.
50 % Splnit si sen - literárně to není špatné, ale autorka si měla dát větší práci s popisem reálií, protože mi princip snového světa unikal, což se na zážitku určitě projevilo.
60 % Tyhle věci neexistujou - mně to připadá jako zmařená šance, protože se tady celou dobu schylovalo k odhalení strašného tajemství, aby nakonec všechno vyvanulo do ztracena. O zajímavém světě jsem se nic podstatného nedozvěděl a postavy pořádně nic neprožily.
80 % Pan Frýdek a slečna Místek - povídka je nápaditá, chytře hraje na nostalgii a zároveň není předvídatelná, ani ustřelená do mimóznosti. Rozuzlení jsem si představoval třaskavější, jenže to by se nehodilo k nastavené náladě.


Finita
28.04.2024 3 z 5

Jen jsem si potvrdila, že antologie mi moc nesedí. Ze všech povídek bych vypíchla jen dvě - Dutý septagon kvůli originálnímu tématu a Dno výkopu kvůli okultistům v Brně ;-)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Mapa z listí a další knižní novinky (15. týden)

09.04.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hlubiny města v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených106x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených4x
v Knihotéce79x
v Chystám se číst114x
v Chci si koupit41x
v dalších seznamech3x