Karel Černý

česká, 1974

Nová kniha

Mezi Markem Marci a Löwem z Erlsfeldu: Myšlení a výuka na pražské lékařské fakultě v době barokní

Mezi Markem Marci a Löwem z Erlsfeldu: Myšlení a výuka na pražské lékařské fakultě v době barokní - Karel Černý

Kniha Mezi Markem Marci a Löwem z Erlsfeldu je prvním monografickým pojednáním o obsahu výuky na pražské lékařské fakultě v době barokní; titul odkazuje ke dvěm... detail knihy

Nové komentáře u autorových knih

Ze zámoří do Čech - čokoláda, čaj a káva v raném novověku Ze zámoří do Čech - čokoláda, čaj a káva v raném novověku

K téhle knize jsem se "prostudovala" oklikou přes banány a... no je prostě neuvěřitelná, dozvíte se tu první poslední o historii kofeinových nápojů. Já tohle všechno vědět - tedy všechno ty prameny probádat, pročíst, mám hlavu jak pátrací balón. Obdivuju autora. A není to vůbec nudné, dojde i na verše nebo se dozvíte, kdo jsou to "kávové sestřičky". Užitečné pro mě byly také odkazy na další literaturu, např. v oblasti archeobotaniky. Pro úplnost doplním, že na kafe, čaj ani čokoládu jsem při čtení chuť nedostala :o)... celý text
Hanka_Bohmova


Mor 1480–1730: epidemie v lékařských traktátech raného novověku Mor 1480–1730: epidemie v lékařských traktátech raného novověku

Skvela prace. Umozni vytvorit si komplexnejsi predstavu o moru. Systematicky postupuje a rozebira jednotlive aspekty moru z nepreberneho poctu uhlu pohledu. Lze nahlednout i paralelu s Covidem. Autor vystoupil jako jeden z hostu poradu na CT Historie CS, takze se s nim muze divak seznamit i zprostredkovane.... celý text
knih-o-mol


Ze zámoří do Čech - čokoláda, čaj a káva v raném novověku Ze zámoří do Čech - čokoláda, čaj a káva v raném novověku

Probírat se horami kakaových bobů, čajového listí a kávových zrn je místy náročnější. Množství kuriozit a šálek dobrého moku po ruce však spolehlivě probudí mysl zahlcenou přehršlí informací o všem, co s tématem alespoň okrajově souvisí.... celý text
Lenka4



Ze zámoří do Čech - čokoláda, čaj a káva v raném novověku Ze zámoří do Čech - čokoláda, čaj a káva v raném novověku

Neuvěřitelně čtivá kniha. Ačkoliv se jedná o odbornou studii, je dle mého bezproblému čitelná i pro nezasvěceného laika. Jinak je poměrně náročné tuto knihu přečíst a nestát se plně závislým na kávě... :)... celý text
Rocker007


Ze zámoří do Čech - čokoláda, čaj a káva v raném novověku Ze zámoří do Čech - čokoláda, čaj a káva v raném novověku

V první řadě by mne, Karle, zajímalo, kolik jste při psaní této knihy vypil šálků čokolády, kávy či čaje? Vaše studie je úžasná a je na ní poznat, že je psána s velikou láskou k tématu. Úvodní otázku vám kladu hlavně proto, že já sám jsem při čtení Vaší knihy na horkou čokoládu, malou kávu nebo černý čaj myslel v jednom kuse, a taktéž jsem si od všeho s radostí dopřával... Kniha je napsaná čtivým jazykem, rozšiřuje obzory nejen v kofeinové tématice a již se náramně těším na další Vaší knihu, tentokrát o moru, což věřím nebude tak veselé téma, ale tenhle prevít mne zajímá od chvíle přečtení Hessova Narcise a Goldmunda i Camusova Moru. Rovněž děkuji za obsáhlé citace, z nichž se obzvláště těším na Zavadilovy Jezuity.... celý text
roman9739