Čarodějnice - Láska, která vedla ke zradě
Mari Griffith
Anglie1435. Eleanor Cobhamová se provdá do vysoce postavené rodiny a stává se vévodkyní z Gloucesteru. S manželem, vévodou Humphreym, si zařídí vlastní dvůr, který má konkurovat tomu královskému v Londýně, a obklopí se fascinujícími a vlivnými lidmi. Ale Eleanor prahne po jedné věci, která jí schází: po synovi a dědici a s ním po možnosti získat anglický trůn. V zoufalství se Eleanor obrátí na jediného člověka, který jí může pomoct: Margery Jourdemayneovou, ženu, které nikdo neřekne jinak než Čarodějnice. Taková pomoc však něco stojí…... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2016 , BránaOriginální název:
The Witch of Eye
Pěkný historický román, místy trochu červená knihovna (dějová linka Jenny), ale nevadilo mi to zde. Pohodové čtení na sklonku vlády Lancesterů.
Kniha se mi líbila. Zvolna navazovala na knihu Kořeny růže Tudorovců. V knize "Čarodějnice" se však více rozvíjely osobní příběhy "obyčejných" poddaných. Jednalo se o oddychové čtení. M. Griffith obě knihy zpracovala čtivou a milou formou.
Na začátku příběhu prchá Jenny od svého rabiátského manžela, než jí ještě víc ublíží, a nemíní se k němu nikdy vrátit. Cestou se přidá k honákům krav, aby se v bezpečí dostala do Londýna, kde hodlá najít práci a nový život. Protože je inteligentní a pracovitá, rádi ji přijmou hned na statku, který je cílem cesty honáků, aby pomáhala s hospodářstvím. Jsou tam trošku divné poměry, manželka nájemce statku se víc věnuje bylinkaření, než práci kolem dobytka a polí. Všimne si Jenny, jak se stala nepostradatelnou a hlavně, jak si padli do oka s jejím manželem Williamem. Převelí tedy Jenny k sobě, aby na ni mohla lépe dohlížet. Margaret je hlavní dodavatelkou léčiv pro ambiciozní Eleonoru, tetu Jindřicha VI., která se provdala tak, aby byla spolu s manželem Humphreym vhodnou adeptkou na královský trůn. Má to ovšem háček, ten je momentálně obsazený. Přesto si dělá velké naděje a aby došly naplnění je potřeba mít dědice. Tomu všecko zoufale podřizuje. Řízením okolností se Jenny stává její komornou a postupně vidí, jak nešťastná to žena je a co ji trápí. Ale v paláci jsou ještě jiní, kterým se chování Eleonor a její dvorní dodavatelky Margaret jeví krajně podezřelým. Margaret totiž zapomíná na potřebnou opatrnost. Už jednou byla stíhána a je v "podmínce" za údajné čarodějnictví. Přesto se vydatně snaží své vznešené zákaznici pomoci s otěhotněním a používá k tomu hodně nebezpečné praktiky, připomínající spíš čarování. A právě na tohle její protivníci čekali. Dostávají ji do Toweru spolu s nařčenými ostatními - a Eleonorou také. Závěr příběhu se dá očekávat. Tak to tenkrát opravdu chodilo. Četbu doporučím každému (ale asi spíš každé), kdo se zajímá a dějiny Anglie té doby. Čte se to moc dobře, román nenudí, ale v dobrém slova smyslu poučí.
Opravdu moc hezký historický román,čtivě napsáno.Po náročných knihách,které mám za sebou opravdu osvěžující čtení.Doporučuji.
Příběh z dob, kdy Westminster byl klidnou osadou a kdy plavba z Greenwiche do Westminsteru po Temži trvala hodinu... Chronologicky vyprávěný děj se nejvíce zaměřuje na krále Jindřicha VI. (ještě před vypuknutím války růží) a na jeho strýce a jeho ženu Eleanor, která by ráda věděla, zda usedne na trůn. Přiznávám, že nejčtivěji na mě působily události ze statku Eye a vše, co se točilo okolo Jenny. Protipólem byly dialogy duchovních. Nicméně jako náhled do života v 15. století velice poutavé.
Historické osobnosti v románové podobě z doby Lancasterů. Nelehká doba, stačí malé podezření a osud osoby je zpečetěn. Eleanor jen chtěla otěhotnět...
Linka Jenny byla jasná a jednoduchá, ale byla jsem ráda, jak to dopadlo. Příjemné odpočinkové čtení zasazeno do historického období okořeněno špetkou historie.
Příběh Eleanor ,která je velmi bohatá, díky sňatku s vévodou Humphreym ,jediné co jí schází je dědic, velmi touží po dítěti . Kam až Eleanor touha po potomkovi přivede a co je ochotna podstoupit a jak vše dopadne ,si přečtete v tomto čtivém historickém románu.
Naprosto poutavé a čtivé! Historický román, skutečné události... zaujala mě v knihkupectví a musela jsem jí prostě přečíst
Vydařený historický román, životní příběh Eleanor, vévodkyně z Gloucesteru. Čtu velmi ráda tento typ románů, neboť historický román je vždycky interpretací událostí, které se udály v dávné minulosti a hlavní postavy, které vystupují v knize, jsou skuteční lidé.
Pěkný historický příběh, dobře se četl.