Černé Indie

Černé Indie https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61704/bmid_cerne-indie-65e0b58f8005b.jpg 4 83 83

Nezkrácené vydání s francouzskými ilustracemi. Černé indie (1877) je méně známý vědeckofantastický román francouzského spisovatele Julese Verna z jeho cyklu Podivuhodné cesty. Kniha má poněkud podivný název, který nemá nic společného s Indií. Jde totiž o překlad anglického výrazu „black indies“ pro rozsáhlé britské uhelné revíry. A román se také skutečně odehrává na Britských ostrovech, konkrétně ve skotském hrabství Stirlingshire. Jules Verne v něm popisuje vznik a historii ideálního hornického města Coal-City (Uhelné město), vybudovaného v jeskyni Nová Aberfoylie. Na počátku příběhu stojí objev rozsáhlých uhelných slojí důlním předákem Šimonem Fordem ve starém vytěženém dole, kde Ford bydlel i se svou rodinou v chatě hluboko pod zemí. Toto bohatství podnítilo důlního inženýra Jamese Starra k výstavbě velikého podzemního města, ve kterém bydleli zaměstnanci dolu i se svými rodinami.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Návrat
Originální název:

Les Indes Noires , 1877


více info...

Přidat komentář

Ministr
19.05.2024 4 z 5

Výborná Verneovka, trochu jsem se asi nudil jen v části s Nellou nad zemí. Jinak Atmosféra hlubin v dole byla vynikající. Verne nás hodně dlouho nechává čekat na vysvětlení záhad, odehrávajících se téměř od začátku knihy, ale vysvětlení, byť bylo poměrně jednoduchý, na mě zapůsobilo dobře. Určitě fanouškům Vernea tuto málo známou knížku doporučuju.

danny_21
07.03.2024 2 z 5

Další mnou v jinošském věku nepolíbená Verneovka s poněkud podivným název, který kupodivu nemá nic společného s Indií. Jules nám představí vznik historii ideálního hornického města, ve zdánlivě vytěženém uhelném dole, vybudovaného v jeskyni Nová Aberfoylie ve skotském hrabství jehož obyvatelé našli prapodivnou zálibu zabydlet se v podzemí a na povrch nevylézat. Zápletka se točí kolem podivných a nebezpečných událostí, které se v dole dějí a jsou pověrčivými Skoty připisovány nadpřirozeným bytostem. Nesmí chybět ani typická verneovská milostná linka, tentokrát jsem se se žádnými fantastickými vynálezy nebo nápady víceméně nesetkal, je to taková naivní jednoduchá záležitost v lehkém podprůměru – 45 %


85098211
02.03.2024 4 z 5

Doteď jsem znala pouze rozhlasovou dramatizaci (pod názvem Přízrak Dochartovy šachty), která byla na základě této knihy natočená. A ta je opravdu vynikající, určitě jedna z nejlepších, jaké kdy podle některé z autorových knih vznikly. Ale knižní předloha této hry, kterou jsem si přečetla nyní, už tak dobrá není. Zápletka je pochopitelně totožná s onou zmíněnou hrou, ale vyprávění poměrně zdlouhavé. Což je bohužel často pro autorovy knihy typické, ale líbit se to v dnešní době už asi bude jen málokomu. Víc se tedy již rozepisovat nebudu, dávám tentokrát čtyři hvězdičky (tu poslední za originální téma) a ke knize se určitě vracet nebudu. Přesto na autora nezanevřu a časem si zkusím přečíst zase něco dalšího od něj...

Kabuky
22.01.2023 5 z 5

Klasika dobrodružné literatury.

Luigi1
15.10.2021 5 z 5

Zajímavý myšlenkový nápad bydlení pod povrchem zemským.O této knize jsem do nedávna vůbec nevěděl.Přečetl jsem si ji díky vydání jako komplet verneovek.

Blue
19.05.2021 3 z 5

Příběh, ve kterém zcela absentují Vernovy vynálezy, přesto působící v jistém směru ještě fantaskněji, než příběhy, v nichž vynálezy figurují. Situace, kdy si horníci tak oblíbí svou těžkou práci, že bez ní nemohou být, a dokonce odmítají vyfárat nahoru a usazují se přímo v dole, kde si založí město, totiž vyžaduje opravdu velkou představivost. Kniha nepatří mezi Vernovy nejpovedenější a lze ji doporučit asi jen jeho skalním příznivcům.

pencikjiri
10.01.2020 4 z 5

Super příběh, fantasticky napsaný z prostředí uhelných dolů staré Anglie. Doporučuji! :)

brodequin
11.10.2017 3 z 5

Dávám sice 3*, ale v době, kdy jsem to četl, tak jsem se poměrně bavil. Zajímavé, napínavé, dobré. Bohužel si knihu nepamatuji a tím pádem to zas až tak dobré nebylo. :-)

Eigis
16.11.2013 4 z 5

Román je vcelku krátký a rychle uběhne. Zápletka, kterou nabízí je vcelku dobrá, ačkoliv jí nechybí obvyklá Verneovská naivita. Samotná myšlenka podzemního města a lidí, kteří nestojí o život na povrchu mě dost pobavila a připoměla my trpaslíky z fantasy příběhů. V rámci Vernovi tvorby je to průměr, napsal celou řadu lepších knih, ale i pár horších.

tenax
13.08.2013 2 z 5

Nepříliš známý román J. Vernea, plný naučných popisů z geografie Skotska, geologie a hornictví. Dějově chudý, naivní a nevěrohodný. Celkem se nedivím, že propadl.

vitavita
05.04.2012 2 z 5

Zajímavé dílo, o jehož názvu jsem přemýšlel, ale po přečtení románu bylo vše jasné.