Čím jsou lidé živi: Podkrkonošská románová kronika

Čím jsou lidé živi: Podkrkonošská románová kronika https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144974/bmid_cim-jsou-lide-zivi-podkrkonosska-ro-66297d32a884a.jpg 4 22 22

Rodinná kronika autorky zahrnuje osudy několika generací selského rodu z Podkrkonoší od počátku dvacátého století až po osmdesátá léta s využitím jedinečnosti reálných osudů, jež tvoří základ románu, se autorce podařilo vytvořit literárně hodnotné typy. Hlavními postavami románu jsou ženy trpící i milující, těžce se vyrovnávající s tíhou života, ale nikdy neklesající, předávající svým generačním nástupkyním (a nyní i čtenářům) neokázalé poselství o životě prožitém v souladu s vlastním svědomím, o důvěrném vztahu k blízkým, k zemi, k životu. „Kronika byla psána ve druhé polovině osmdesátých let minulého století především pro paměť rodu. K publikování byla nabídnuta koncem osmdesátých let, ale došlo pouze na malé ukázky v novinách. Dnes už bohužel ti, jimž byla kronika určena, jsou mrtvi. Snad se ale najdou čtenáři, jimž postavy zde vystupující připomenou jejich předky. A snad jim pomůže i jejich životní moudrost: sílu člověk může v každé době, i tak složité, jako je dnešní, čerpat z přírody.“... celý text

Přidat komentář

Lili2
14.03.2023 5 z 5

Ach, ty osudy.
Čteno jako e-kniha, v jiné forme jsem to nesahnala. No, snad takových "příležitostí" nebude víc, kniha je kniha. Jestli se mne dostane do rukou v knižní podobě, s pokorou a úctou si ji přečtu znovu.

PetraBery
20.02.2022 5 z 5

Krásná kniha o těžkém osudu žen v Podkrkonoší během téměř celého minulého století. Zdenka, a částečně její dcera Vlasta, nám vypráví svůj příběh o těžké každodenní dřině na vsi, závislosti člověka na půdě, přírodě a zvířatech. I o nutnosti žít s jejich souladem. Kniha nemá až tolik stran, ale každá z nich je naplněná slovy, které se dotknou každého, kdo si dokáže uvědomit, jak dobře si teď žijeme.


tatjana1737
01.08.2020 4 z 5

Úvodem děkuji paní Libě za doporučení! Čím jsem starší, tím víc tenduji k těmto rodinným kronikám a příběhům (např. Mornštajnová). Co se mi narodily děti, mnohem víc se zamýšlím nad rodovou a rodinnou kontinuitou, zajímají mne věci, které mne dřív vůbec nezajímaly (jaké měla moje maminka dětství, co si pamatuje o životě své maminky, mojí babičky, jak babička vychovávala svoje děti a byla sama vychovávána, ...). Bohužel, prarodiče z obou stran už nemám, takže jich se už zeptat nemůžu. Škoda, že člověk k tomuhle většinou doroste, když už je pozdě.

To hlavní, co jsem si ze čtení odnesla, byla obrovská POKORA. Můj muž často mluví o tom, že nevíme, co máme, a že by chtěl žít tak, jako před sto lety (aniž by ovšem měl něco víc než jen nějakou idealizovanou představu). Když jsem si četla, jak se žilo, opravdu i před těmi sto lety, tak jsem si říkala, že vážně nevíme, co máme. Už jen vymoženosti jako elektřina či vodovod, splachovací záchod (jak já nenáviděla ten s jímkou u dědy na horách!), plná lednička, kdy stačí jen zajít do krámu a člověk klidně může vstávat v 10 jako Toník a vést pak chytré intelektuální řeči, kterými dělá dojem. Hlavní hrdinka byla pro mne hrdinkou, nejen pro svůj osobní život, ale i pro to vše, co zvládala, bez řečí, "samozřejmě", čistě proto, že to bylo třeba dělat. Což mne přivedlo i ke mně samotné a jsem si jistá, že já bych to všechno co ona neustála. Uvědomila jsem si, jak moc pohodlná jsem, jak moc beru za samozřejmé všechno to, co mám, a ještě jsem někdy schopná nadávat, jak je toho na mne hodně...

Zdenka pro mne byla neuvěřitelně silnou postavou - já bych na jejím místě předně sbalila dítě a odešla hned na začátku, natož abych s tichostí snášela všechna ta bezpráví, co na ní její manžel páchal. V tomhle ohledu jsem ráda aspoň za tu trochu katarze, která na konci přišla, ale i tak, dokážu si představit, že jiná čtenářka postavu Zdeňky odsoudí jako "blbou, co si to udělala sama, vždyť od něj mohla odejít". Jenže tehdy se neodcházelo tak snadno jako dnes...

Popis vztahu k půdě, zvířatům, rostlinám... v kontextu politických dějin, kterých jsem se při četbě dost bála, protože je ze školy znám, mi bylo úzko, jak se hrdinů dotknou. Kniha mi dost pomohla přiblížit pojmy, které i při studiu na univerzitě znějí dost prázdně a člověk si toho pod nimi moc konkrétního nepředstaví: kolektivizace, rozorávání mezí, dodávky mléka, plnění norem, kulaci... Člověk ze studia „velkých“ politických dějin získá nějakou povrchní představu, ale až tyhle osobní „malé“ příběhy mu dokážou přiblížit, jak vše prožívali ti, kterých se to týkalo, v době, kdy se vše dělo. S každou další knihou, byť třeba beletrií, je ten obrázek celistvější a silnější, protože historie, to jsou i dějiny obyčejných lidí, kteří se do ní nijak nezapsali, prostě jen žili svůj život tak, jak nejlépe dovedli, a jak jim to třeba bylo umožněno. A na rozdíl od nás, co jsme se narodili po nich, neměli výhodu toho, že by znali, jak to všechno dopadlo.

Když jsem si přečetla název knihy, přišel mi neuvěřitelně banální. Čím jsou lidé živi. No podle obsahu asi prací, půdou, ... čím asi jiným?! Než jsem došla k pasáži, jak děti vyprávějí Tolstého příběh. (Do té doby jsem moc nevěnovala pozornost členění do částí a úvodním citátům, zprvu mi nedávaly smysl, ten dostaly až poté, co jsem odhalila souvislost.)Rázem mi název už vůbec banální nepřišel.

Připadá mi, že dneska kolikrát nad vším hrozně přemýšlíme, všechno analyzujeme a prožíváme, namísto, abychom si užívali přítomný okamžik, zpomalili a uvědomili si, že jsme součástí něčeho většího.

mira399
09.09.2019 5 z 5

Nenápadná, útlá knížka,ale obsahem bohatá,krásná s velkým poselstvím.Rozhodně doporučuji k přečtení.

lagina
07.05.2019 5 z 5

To bylo teda silné čtení. Úžasná kniha, všem moc doporučuju, četlo se to velmi dobře a nutilo mě to přemýšlet o sobě, o lidech o životě, o dřině z pohledu z knihy a z pohledu teď.
Na to jak útle kniha působí je neobyčejná
DOPORUČUJI :-) a autorku od teď sleduji :)

IYv
29.03.2018 5 z 5

překvapivě silná kniha, kterou jsem přečetla za noc. Nešlo přestat...viděla jsem při čtení svoji babičku, ač neměla život úplně stejný, přece to byla z gruntu ženská jako Zdenka.
A není to jen o selském, prostě o všem, čím si lidé téhle země prošli v nedávné době. Každý má v rodině podobný příběh.

Barolenka
25.08.2013 5 z 5

Velmi na mne tato kniha zapůsobila. Realistický pohled na život a osudy několika generací selského rodu. Románová kronika začíná v období první světové války a končí v osmdesátých letech minulého století. Škoda, že si to nepřečtou ti, kdo zapomínají na dobu dávnou i nedávno minulou. Kniha je plná životních zkušeností a moudrostí:
"Je tak lehké vykřikovat do světa stížnosti a nářky, dovolávat se soucitu a útěchy - to je morálka zbabělých. Řečí statečných je mlčení a jejich skutky."

Štítky knihy

20. století Krkonoše osudy žen ságy Podkrkonoší historické romány české romány

Autorovy další knížky

Vladimíra Sůvová
česká, 1939
2013  86%Čím jsou lidé živi: Podkrkonošská románová kronika
2018  87%Ave Maria