Dívka, která se dotkla nebe
Luca Di Fulvio
Tři navzájem propletené osudy v dramatické době vzniku prvního židovského ghetta v Evropě. Neodolatelný příběh o lásce a smrti, přátelství, nenávisti a odpuštění, i o naplnění životních snů. O tom, jak se mladý pouliční zlodějíček, který strávil dětství v pekle, změnil v neohroženého ochránce svobody. Jak se z židovského šarlatána stal uznávaný lékař. A z děvčete bez budoucnosti vlivná módní návrhářka. Odpověď se skrývá v Benátkách na počátku 16. století. Neboť v tamním labyrintu uliček a kanálů nejtajemnější laguny Evropy, se rozvíjí fascinující panorama života…... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2014 , Knižní klubOriginální název:
La Ragazza Che Toccava Il Cielo, 2013
Úžasný propracovaný příběh s mnoha osudy, skvělými postavami a nádherně vykresleným prostředím. Snad jen úplný závěr byl malinko přitažený za vlasy, autor si mohl vymyslet něco malinko uvěřitelnějšího.
Dlouho jsem se nemohla do knihy začíst, ale nakonec to nebylo tak špatné. Chvílemi to bylo dost zdlouhavé a musím říct, že s většinou postav jsem se nějak nemohla identifikovat a byly mi doslova protivné. Závěr byl dobrý a měl spád, takže ten nakonec celkový dojem vylepšil.
Pro mě dost náročné čtení.
Dlouho trvalo, než jsem se do knihy začetla a přes krutý život hlavních postav nakonec děj pohltí natolik, že chcete vědět jak vlastně dopadnou propletené osudy těchto lidí.
Audiokniha. Moc hezky se poslouchala , i když chvílemi trochu zdlouhavá. Benátky z 16 století , v příběhu najdeme vše.. romantiku, napětí, intriky.... Oddechové čtení na dovolenou v Itálii.
Krásné čtení! Tak jako vždy. Jsem pyšná, že moje knihovna obsahuje všechny knihy od Luci, ráda se k těmto knihám budu vracet.
Luca Di Fulvio píše čtivě a extrémně naturalisticky. Příběh, který rozehrává v Benátkách v 16. století, je zaměřen na žárlivost mladičké Benedetty, která promyšleným a intrikářským způsobem dovede židovku Giuditu až k soudu za čarodějnictví. Autor barvitě rozvíjí příběhy vícero osob. Vytkla bych mu, že je příliš mnohomluvný.
Má romantická část mé duše si užila.
Moc hezké vypravování z časů a míst jenž mám v oblibě.
Jako obraz do historie v němž je láska mocnou silou vůči všem protivenstvím světa.
Benátky a jejich výnos o židovském ghettu prvním v té době.
Bohatý příběh plný lákavé touhy se ohřát na výsluní opěvovaných Benátek.
Skvělá audiokniha, krásný příběh.
Čtivý příběh, odehrávající se v Benátkách počátkem 16. století, je současně i drsný román, popisující vznik prvního židovského ghetta. Splétá se v něm několik dějových linií a pohybuje množství různorodých postav.
Ústřední příběh se týká mladíka Mercuria, který po drsném dětství v ulicích Říma vyrostl ve schopného zlodějíčka, aby se nakonec stal bojovníkem za svobodu. S jeho osudem se proplétají i další lidské příběhy, kdy se ukazuje, že díky vytrvalosti lze změnit svůj životní osud. A tak se z židovského podvodníka a šarlatána stane obětavý lékař, z jeho dcery Giuditty talentovaná návrhářka, z laskavé vdovy Anny zakladatelka lazaretu.
Kromě podvodů, loupeží, brutality a zrady jsou v knize neobvyklá přátelství, drsný humor a hlavně - láska.
Velmi zajímavý příběh o tom, jak vzniklo v 16. století první židovské ghetto. Zpočátku několik oddělených příběhů se postupně začne propojovat, až se protnou všechny.
"Dokonce i ti, kteří prohlašovali, že židy nesnášejí, měli ve tváři vepsaný udivený výraz, jako by ani oni nevěřili, že se opravdu zašlo tak daleko."
Pěkný román, a protože jsem poslouchala jako audio, tak mi ani nevadilo, že je poněkud zdlouhavý.
Už sympatické mě bylo to,že hrdinka této knihy Giuditta pocházela z řeckého ostrova Euboia,protože jsem tam před půl rokem byla.A místo kde se děj odehrává Benátky jsem taky navštívila takže jsem si snadněji srovnala pohyb románových postav.Samozřejmě Mercurio a Giuditta mě připomínali Romea a Julii a závěrečná část knihy zda k Novému světu doplují film Černý korzár.A vůbec to první ghetto a vykonstruovaný proces mě tak zaujaly,že spisovatele zařadím mezi své oblíbené autory.
Knihy od autora mám přečtené ještě dvě další, ale tato se mi líbila nejvíc. Je dobře a čtivě napsaná, a tak se mi moc hezky četla. Doporučuji.
Přes svůj objem je to velmi čtivá kniha, která vás vtáhne do děje. Líčení běžného života chudých obyvatel Benátek nebo Říma, a pak vylíčení fanatismu některých duchovních je podle mě hodně poučné i pro nás dnes. Oceňuji, že autor po celou knihu udržuje akčnost hlavních hrdinů a nenudíte se až do konce. Možná, že právě závěrečná část knihy je překvapivě dobře vygradovaná. Hodně se mi líbilo soudní inkvizitorské přelíčení, kde si autor pohrál s namyšleností benátských šlechticů a duchovních.
Příběh zasazený do Benátek 16.století mě velice bavil. Barvitě vykreslené prostředí plné předsudků a nepřátelství ale i snaha jednotlivých postav vzepřít se osudu a splnit si své sny. Příjemné pohádkové čtení, při kterém jsem s hlavními hrdiny prožívala jejich dobrodružství a držela jim palce.
Co napsat, aby se člověk neopakoval. Děj knihy je zasazen do prostředí Benátek 16. století, kde asi nejzajímavější je připomenutí židovského ghetta a studie, jak vzniká manipulace věřících včetně inkvizice. Když toto pomineme a přidáme trochu superschopnosti máme tu "Šest vran" nebo "Prohnilé město", ale četlo se to poměrně příjemně. A ano, také mi to nakonec přišlo jako Young adult, i když doporučení jsem dostala od jedné 65+ paní.
Ač má kniha přes 600 stran, čte se lehce a díky poměrně krátkým kapitolách vás neustále drží v napětí. Některé pasáže ve mně evokovaly dojem, že se jedná spíš o Young Adult literaturu, ale nevadilo mi to. Vysloveně jsem si užívala všechny popisy italské architektury, alespoň na chvilku jsem se tam mohla ocitnout v milovaného Římě či Benátkách.
Knížka, kterou jsem měla poměrně dlouho na seznamu a teď jsem se k ní konečně dostala díky letošní Čtenářské výzvě.
Veľmi pekný oddychový príbeh vhodný aj ako dovolenkové čítanie. Väčšina deja sa odohráva v Benátkach v 16. storočí a v okolí. Príbehy hlavných postáv sú dojímavé, plné lásky aj nenávisti a zrady a autor poukazuje na to, že nič nie je čierno-biele a aj na pohľad nie úplne morálne vhodne zmýšľajúci a konajúci človek sa dokáže zmeniť, ak naozaj chce.
Kniha trochu viac strán, ako je obvyklé, ale číta sa príjemne. V príbehu bolo zakomponované aj prenasledovanie židov, náboženské otázky a začiatok šírenia pohlavných chorôb. Autor taktiež vierohodne vystihol či už krásu vtedajšej architektúry, tak aj špinu a choroby medzi tým.
Záver mi však prišiel príliš useknutý a zároveň rozprávkový, ako z knihy pre mladšíe deti a tak žiaľ nedokážem dať vyššie hodnotenie.
láska 16. století italská literatura židovská ghetta tragédie Benátky historické romány romance
2016 | Dítě, které v noci našlo slunce |
2015 | Chlapec, který rozdával sny |
2014 | Dívka, která se dotkla nebe |
2019 | Sen, který se naplnil |
2021 | Všechny touhy vedou do Říma |
Že začátku jsem se nemohla začíst,ale pak už to bylo hezké. Kniha se mi líbila