Dobývání marnosti

Dobývání marnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506411/mid_dobyvani-marnosti-KF8-506411.png 5 8 8

Červen 1979: Werner Herzog se vydává do jihoamerické džungle natočit film Fitzcarraldo, příběh muže, sen a jeho realizaci. Natáčení se mění v dobrodružství: Deník Wernera Herzoga Dobývání marnosti je záznamem existenciálního zážitku a pokračujícího konfliktu s představitelem hlavní role Klausem Kinským, který se stále hlouběji dostává do své role Fitzcarralda. Werner Herzog (*5. září 1942), vlastním jménem Werner H. Stipetić, se narodil chorvatským rodičům v Mnichově, ale vyrůstal v malé bavorské vesničce nedotčené moderními technologiemi. Ve dvanácti letech poprvé viděl promítat film a ve čtrnácti začal pěšky poznávat Německo. Studoval literaturu a historii v Mnichově, později absolvoval filmový seminář v Pittsburghu na Duquesne University. Studia však nedokončil a namísto toho cestoval a živil různými pracemi včetně jezdce na rodeu. V roce 1963 založil produkční společnost Werner Herzog Film Production, aby si udržel nezávislost. Za svou filmovou kariéru natočil více než padesát filmů. Působil však také jako spisovatel, herec, scénarista a operní režisér. Spolupracoval mimo jiné s divadlem v Bayreuthu a milánské La Scale. V jeho hraných i dokumentárních filmech a knihách se odrážejí Herzogovy sympatie k zvláštnímu a ojedinělému způsobu života často na odlehlých místech naší planety nebo mimo normy moderní západní společnosti.... celý text

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Eroberung des Nutzlosen , 2004


více info...

Přidat komentář

vas
06.02.2024 5 z 5

Ta knížka je ještě lepší než jsem myslel. Pro filmové fajnškmekry a ctitele filmového veledíla Fitzcarraldo je Herzogův deník o zběsilém natáčení takřka povinností. Jako velký Herzogův fanoušek jsem se v červenci vydal po jeho iquitoských stopách a nalezl nejenom restauraci Fitzcarraldo s filmovými artefakty na nábřeží, ale také žijicího producenta Fitzcarralda pana Saxera v bekovce, uvelebeného v soukromé hotelové rajské zahradě. Odevšad na vás přitom civí šílený Kinský nebo kníratý Herzog. Když se pak úplně sám koupete v lehce páchoucím hotelovém bazénu s vodotryskem a popíjíte skvěle vychlazené pivo, tak vám pan Saxer naservíruje Vivaldiho z obřích repráků rozestavěných kolem. A vy pak můžete prožít svůj střípek toho omamného dobývání marnosti. Musíte ale pevně zavřít oči.

puml
14.05.2023 5 z 5

Herzog má zvláštní, takový až hypnotický styl, kdy popisuje někdy až neskonale zdlouhavě vcelku banální situaci aby náhle, jen tak mimoděčně napsal, že šlo vlastně o život. Herzog je svým způsobem psychopat v tom lepším slova smyslu; člověk, který se tváří tvář zmaru a šílenství umí zachovat chladnou hlavu s téměř učebnicovým stoicismem. Člověk, který dokáže přesvědčit stovky lidí o nutnosti praktického provedení svého snu o "dobývání marnosti", tj. o opeře v pralese a jednom přenesení parníku. Herzog sice působí klidně, ale chápu, proč si vybral právě Kinského za svého dvorního herce. Kinský, to je "jin" a Herzog "jang". Jeden doplňuje druhého a druhý prvního. I přes zjevné Kinského šílenství by Herzog s nikým jiným Fitzcarralda asi nenatočil, nebo ne v té míře šílenství a konečné kvality. Dobývání marnosti je deník, který to vše mapuje s někdy až úpornou pečlivostí archiváře. Tak trochu příručka praktického šílenství pro pokročilé. Doporučuji.


Autorovy další knížky

Werner Herzog (p)
německá, 1942
2015  88%O chůzi v ledu
2022  90%Dobývání marnosti