Gamalielova posedlost a jiné povídky
William Heinesen
Kniha povídek (Atalanta, Gamalielova posedlost, Mokrá otčina, Tindholm, Bláznova zahrada, Cesta na nebesa) soudobého faerského spisovatele (nar. 1900), jenž je i výborným hudebníkem, malířem a grafikem. Jsou vybrány z větší sbírky povídek, vynikají jemnou kresbou přírody rodné země, básnivou silou a hlubokým porozuměním pro zmatky a jistoty lidských duší.... celý text
Literatura světová Povídky
Vydáno: 1965 , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a uměníOriginální název:
Gamaliels besättelse
Četla jsem v říjnu 2010 a květnu 2016. Podle mých poznámek:
Šest útlých povídek z prostředí severských ostrovů, ostrovů rybářů.
Opěvování ostrovů, domova, života.
Hezké, romantické, spíš lyrické (jen dvě povídky mají výraznější děj).
Milé. Můj šálek čaje.
Krása. Ryzí krása. Jen pro fajnšmekry. Někdy si myslíme, že ostrovní izolace značí omezenost, ale tato knížečka dokazuje opak - ostrovní izolace zobrazená perem skutečného mistra může ukázat mnohem vyšší koncentrát bohatosti životů, vjemů, příběhů. Místy nečekaně vtipné.
1989 | Dobrá naděje |
1980 | Černý kotel |
1941 | Na severu ostrov září |
1975 | Stratení muzikanti |
1965 | Gamalielova posedlost a jiné povídky |
Ja viem že beletria sa všeobecne nazýva "krásna literatúra", ale Heinesenova tvorba je krásna doslovne. Krásne napísaná, krásna literatúra rozprávajúca o krásach Faerských ostrovov. Vyrastať na mieste, kde 300 dní v roku prší a priemerná teplota v lete je 10°C asi nie je žiadna sranda, no napriek tomu, po prečítaní pár Heinesenových kníh, je to miesto, kde by som chcel žiť. Môcť sa na život a túto krajinu pozerať autorovými milujúcimi očami beriem ako požehnanie.
Ak rozmýšľate, že si od Heinesena niečo prečítate a neviete, s ktorou knihou začať, odporúčam niektorý z románov a po poviedkach siahnuť až potom. Román ponúkne možnosť lepšie sa vžiť do Heinesenovej ódy na život na Faerských ostrovoch a tieto špecifické poviedky si potom užijete o to viac.