Hammett

Hammett
https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60916/bmid_hammett-ZUB-60916.jpg 3 20 20

Už samotný výchozí nápad Goresova pátého románu, učinit někdejšího detektiva a pozdějšího zakladatele „drsné školy" amerického kriminálního románu hlavním hrdinou dobového detektivního příběhu, by zřejmě zaručoval knize, kterou držíte v rukou, dostatečný čtenářský ohlas. Goresovi však slouží vzrušující zápletka, jakoby vystřižená z Hammettových nejlepších děl, jen jako rámec ambicióznějšího cíle: na pozadí autentického obrazu San Franciska prohibiční éry konce dvacátých let se pokusil podat neméně věrohodný portrét méně známé životní etapy muže, jehož literární odkaz a lidský osud dodnes přitahují pozornost čtenářů i literárních teoretiků. „Přál jsem si napsat román o Hammettovi jako detektivovi právě proto, že tato jeho zkušenost byla pro jeho literární práci tak inspirativní," píše Gores v poznámce k románu, která je kromě jiného i pozoruhodným svědectvím o vzniku knihy a mravenčí píli, již si vyžádalo autorovo takřka detektivní pátrání po Hammettových osudech v dobových pramenech. Nadšené přijetí, jehož se knize vzápětí po vydáni dostalo u čtenářů i kritiky, a úspěšné filmové zpracování (Wim Wenders v produkci Francise Forda Coppoly, 1982) jen potvrdily, že autorův záměr, spojit fakta a fikci v dobově přesném a originálně vystavěném dramatickém příběhu, se navýsost zdařil. (nakladatel)... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Hammett , 1975


více info...

Přidat komentář

Hemingway178
09.03.2023 5 z 5

Srdeční záležitost. Jedna ze dvou knih, ke kterým se pravidelně vracím. Noir v té nejlepší tradici žánru. Odstartovala můj zájem o skutečnou Hammettovu osobnost. Dashe bych chtěl mít po své boku až to půjde do ....

Fiddis
18.02.2023 1 z 5

To mě teda nebavilo... Knihu jsem měla v rámci čtenářské výzvy a tak jsem ji chtěla dočíst, ale musela jsem se nutit. Hodně postav, komplikovaný děj, dialogy postavené tak, že jsem kolikrát nevěděla, kdo z těch dvou vlastně mluví... Až na pár scén, kdy jsem se i zasmála, nic moc.


dagmar5477
26.01.2021 3 z 5

Chvílemi se to dalo, ale místy jsem se fakt ztrácela. Líbí se mi popis doby a prostředí, ale jinak příběh je divný a konec na můj vkus překombinovaný.

ivka67
16.01.2020 odpad!

Dlouho se my nestalo abych nedočetla knihu,ale toto se vážně nedalo.

Pavelpi
20.10.2017 5 z 5

Příběh se mi líbil.Už také proto,že drsná škola v detektivkách je moje parketa.Spisovatel Hammet se zde předvádí jako detektiv,který má za úkol zjistit korupci v řadách policie a také to podle toho vypadá.Není žádným vzorem detektiva,občas nezřízeně pije ,ale jde za svou věcí jako buldog bez ohledu na nebezpečí a dotáhne jí až do konce.

Jadla
31.10.2016 4 z 5

Příběh docela zajímavý, ale úplně nenaplnil má očekávání ohledně hlavní postavy.

Rup
07.05.2015 3 z 5

Pokus včlenit skutečnou osobu (pinkrtonovec/spisovatel Hammet) v dobových reáliích do smyšleného příběhu drsné školy, a to celé vydávat za hodnotnou literaturu, se, dle mého povedl tak napůl. Chvílemi jsem se i nudil. Dávám 3,ale doporučit nemohu.

Štítky knihy

životopisy, biografie spisovatelé

Autorovy další knížky

Joe Gores
americká, 1930 - 2011
1990  67%Hammett
2000  85%Třikrát dusno v San Francisku
2000  80%Tři případy bez detektiva a Agentura DKA