Inés, má drahá

Inés, má drahá https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25018/bmid_ines-ma-draha-psp-25018.jpg 4 38 14

Další z řady románů chilské spisovatelky Isabel Allende vychází ze skutečných historických událostí z doby, kdy Španělé v 16. století dobývali území dnešního Chile a krutě se potýkali s odporem původních obyvatel, indiánů Mapuche. Spisovatelka líčí historická fakta na pozadí životního příběhu Inés Suárezové, silné a statečné ženy, rodačky ze španělské Extermadury, kterou do Jižní Ameriky zavedlo pátrání po jejím manželovi. Poté, co se Inés dozvěděla, že je vdovou, usadila se v Cusku, kde se seznámila s Pedrem de Valdiviou, Pizzarovým důstojníkem. Po jeho boku se účastnila dobývání Chile a založení města Santiaga i jeho obrany při útoku indiánů. Ženatý Valdivia, který se nakonec stal prvním chilským guvernérem, musel později svůj vztah s Inés ukončit a ona se provdala za jednoho z jeho nejlepších kapitánů, Rodriga de Quirogu, s nímž strávila poklidný zbytek života.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Inés del alma mía , 2006


více info...

Přidat komentář

Radimka
10.07.2023 5 z 5

Mám ráda knížky o silných ženách a Inez byla extra superžena. Moc zajímavá kniha od dobývání a založení Chile s reálnými postavami. Hodně drsná doba a ještě drsnější život, ani jsem o tom, co se dělo, nechtěla přemýšlet.

lusila
05.07.2021 5 z 5

Tak to bolo parádne dobrodružstvo. Aj napriek krutým scénam, kniha na mňa nepôsobila desivo, Isabel A. vie atmosféru uviesť v rovnováhu, v tomto prípade opismi prírody a citovým prežívaním lások Inés. Páčila sa mi aj forma , rozprávanie príbehu v podaní starnúcej Inés ma doslova vrhlo do deja a nemusela som si vyberať ,na koho strane by som stála, iba som sa nechala unášať príbehom. Dejiny sú plné krutých udalostí, obdivujem autorku za to, že si dala námahu a na túto knihu zhromažďovala informácie štyri roky.


Péťa1950
26.06.2021 3 z 5

Děj je až příliš podrobně popsán v anotaci.
Kolik neskutečné brutality provázelo zabírání nových území ve jménu krále. Brutalita na obou stranách, ale původní obyvatelstvo nemělo v boji šanci. Jsme nepoučitelní, kolikrát se
ti u moci k podobným praktikám vraceli a stále vracejí.

Alma-Nacida
15.11.2020 3 z 5

Na hodnocení jsem se musela vyspat. Teda, já chápu, že se jedná o nepřikrášlovaný obraz, a taky už mám nějaké ty zkušenosti s realismem latinoamerických autorů, ale tohle bylo na mě prostě moc. Lidi mě dost děsí i bez podobné literatury. Možná jsem cíťa, ale myslím, že po čase mi z knihy utkví soubor násilí a jinak, bohužel, asi nic; ne že by to bylo tak špatně napsané, ale právě že je to tak dobře napsané, jen já asi nejsem ta cílová skupina. Taky úplně nevím, jestli bylo cílem autorky, aby čtenář cítil k některým postavám krajní odpor. Kdyby to šlo, dala bych dvě a půl hvězdy právě pro tu eskalaci násilí všeho druhu.

KLADIK
29.01.2019 5 z 5

Má oblíbená autorka. Kruté dějiny s krutými lidmi.

Tess.96
26.02.2017 1 z 5

Isabel Allende je jedna z mých nejoblíbenějších spisovatelek. Například Dům duchů je moje nejoblíbenější kniha a nedala bych na ní dopustit. A tuhle knihu jsem v minulosti už četla a vím, že mě to moc nebavilo, ale šlo to, ale tentokrát jsem se přes to nemohla vůbec prokousat. Nudila jsem se, nesoustředila jsem se a přišlo mi, že je tam spousta zbytečností, které tam být nemuseli. Dávám jednu hvězdičku za snahu autorky, že si dala takovou práci se sháněním informací, jinak to u mě propadlo na celé čáře.

nenúfar
18.08.2016

Kniha poukazuje na zrůdnost dobyvatelů....chvilkama mi bylo až do breku. Po přečtení jsem měla děj stále v hlavě, neustále jsem o něm přemýšlela...Řekla bych, že se jedná nejlepší dílo této autorky.

May
08.08.2015 4 z 5

Zajímavý příběh, z historického hlediska poučný, kniha je čtivě napsaná, ale...... Při čtení mě mrazilo a někdy až děsilo,co všechno byli a jsou schopni lidé z hamižnosti a touze po slávě dělat za zvěrstva ... Nucení vlastní víry jinými je kapitola sama o sobě :-( a jako ateistu mě přivádí k nepříčetnosti! Bohužel jsem díky těmto pocitům obvykle nebyla na straně hlavních hrdinů jak se při čtení knih očekává, ale více sympatizovala s domorodými obyvateli. Přes všechno co zde říkám, jsem přesvědčena, že kniha stoji za přečtení, i když jednou a už nikdy víc ....

Cili
06.02.2014 5 z 5

Zatím mě žádná kniha od Isabel nezklamala a ani tento historický román nebyl výjimkou. Opravdu zajímavé období historie, které se moc autorů nevěnuje. Pro mě nejvyšší hodnocení.

Melanka
08.02.2013 4 z 5

Historická fakta, skutečné postavy, krutí a nespravedliví Španělé v Chile. Skutečně dobré čtení.

Danafantom
24.04.2012 4 z 5

Uf, musela jsem si dát občas pauzu a začíst se do něčeho "lehčího". V této knize na mě byla až příliš krutosti, násilí a podlosti.

Skip
08.04.2012 4 z 5

V této knize popsala Isabel život Inés Suarezové, skutečné historické postavy, která se zapsala do dějin dobývání Chile, ač se o ní doboví kronikáři zmiňovali jen okrajově. Kniha je napsána formou vzpomínek Inés, která píše paměti. Ty nikdy napsány nebyly, ale je to podle mě dobře zvolená forma, která přibližuje čtenáři tehdejší dobu. Autorka vycházela z nejrůznější odborných pramenů, a pak napsala původní román, který sice nepatří k tomu nejlepšímu v její bibliografii, nicméně určitě stojí za přečtení.

Nikol18
07.03.2012 4 z 5

Skvělý historický román s pravdivými základy. Sice jsem knihu musela číst na dvakrát, ale když jsem se do ní začetla. Opravdu mě ohromila. Velmi barvitě popsané skutečné události, které člověk utvrdily v tom, že kolonizace nebyla nic svatého, ale ve skutečnosti kruhého.

mi-380
30.11.-0001 5 z 5

Obálka trochu mate, nejde o žádnou erotiku, ale o poctivý jihoamerický (mírně magický) realismus. Podivuhodné zážitky skutečných historických postav se vyrovnají nejlepším dobrodružným románům a pomáhají trochu vysvětlit to neuvěřitelné španělské tažení, kdy pár stovek odhodlaných, statečných a velmi krutých dobyvatelů poráželo statisíce indiánů.
95 % (28 hodnotících s průměrem 82 %).