Jak spadnout přes palubu

Jak spadnout přes palubu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508876/bmid_jak-spadnout-pres-palubu-Fvd-508876.jpeg 4 30 10

Humorný příběh o záchraně rodiny, jejíž členy by člověk občas nejradši zabil. Když vás rodiče pojmenují Jacqueline Coco Marilyn, jako by do vás vkládali naděje, že v životě dokážete něco ohromného — třeba že zvládnete přemluvit svou tvrdohlavou mámu, aby s vámi vyrazila na plavbu po Středozemním moři. To se vám povede. A na lodi chcete uskutečnit svůj plán: jí dohodíte přítele a vy si v lehátku na palubě oddechnete od dětí, manžela i všech otravných povinností. Čeká vás přepych a pořádná dávka Řecké Radosti® — co by se mohlo pokazit?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Host
Originální název:

Hur man blir slängd överbord , 2020


více info...

Přidat komentář

dagmar7365
28.08.2023 4 z 5

Odpočinková kniha, která mě utvrdila v tom, že jet na dovolenou na výletní "zbrusu novou" loď není nic pro mě ;-)
První půlka mi přišla slabší, závěr to nakonec na ty 4 hvězdy vylepšil. Líbilo se mi, že je to kniha, která "stojí nohama na zemi", nemá potřebu idealizovat, dramatizovat a přesto jsem si čtení užila.

"..svoji rodinu si nevybíráme. Zvolit si můžeme pouze to, jak s ní zacházíme a jak spolu vycházíme. Protože rodiny jsou plné problémů. Nikdy nebudou dokonalé. Rodina je jako staré zrezivělé auto, které podědíte spolu s pytlem blech, ale to auto pořád jezdí, chvílemi vám taky dělá radost, chvílemi se díky němu cítíte šťastnějí i bezpečněji."

babystar
15.07.2023 3 z 5

Příběh o tom, že všechno zlé je k něčemu dobré. Kniha mi moc humorná nepřipadala. Hlavní hrdinka mne docela štvala tím, jak kolem sebe na lodi a v Řecku viděla jen to špatné. Pozitivní bylo to, že si nakonec uvědomila, co je v partnerském i rodinném životě důležité a že má být sama sebou.


Renike
09.07.2023 4 z 5

Nejdřív jsem si myslela, že to bude jenom blabol, že jsem si sáhla vedle, ale když už jsem si přečetla půlku knihy, tak mi přišlo vtipné a překvapivě i zábavné čtení na to léto. Jako celek hodnotím dokonce i docela vysoce.

ka.dudk
07.07.2023 3 z 5

Příjemné oddechové čtení na léto. Dostala jsem jako dárek,líbila se mi :-)

bookcase
04.07.2023 4 z 5

To mě mile překvapilo, podobný styl humoru jako má finská knížka Fazona, takový hořký, cynický, hořkosladký. Líbilo se mi to.

radana3582
02.04.2023 2 z 5

3 hvězdičky za cynismus, který je mi blízký a řecké kulisy. Antireklama na plavby výletními loděmi.

markej
05.03.2023 3 z 5

Jackie se vydává se svou ovdovělou matkou na výletní plavbu kolem řeckých ostrovů a doufá, že si matka najde nějakého přítele, aby nebyla tak osamělá a pořád jí tolik nezasahovala do života.

Zároveň Jackie řeší i krizi svého manželství a to, že ji vůbec nenaplňuje práce, kterou dělá, rovněž zpracovává smutek po zemřelém otci či přemýšlí nad vztahem se sestrou.

Tenhle román měl být humoristický, bohužel, já se moc nebavila. Víc než "vtipné" vykreslení plavby po moři mě bavily pasáže týkající se rodinného života Jackie, těch ale bylo logicky daleko méně než popisu cesty.

Knížka se mi nezdála nijak originální, až na překvapivý konec, který mi ovšem připadal vymyšlený trochu na sílu a z bezradnosti autorky, díky němu se nakonec všechno změnilo, což je ale popsáno až na posledních pár stránkách. Jinak celé vyprávění k ničemu moc nespěje, matka s dcerou si nerozumějí, dovolená je nezábavná, spolucestující divní, nezajímaví či nepříjemní, Řecko je zpodobněno jako země, kde nic nefunguje a do něhož snad ani nestojí za to jet.

Zkrátka a dobře, myslím, že když tuhle knížku minete, vůbec nic se nestane, pro mě to není ani příjemné a zábavné čtení na dovolenou.

Láska, kterou jsem k dětem cítila, byla občas tak silná a bezbřehá, že mě to až děsilo. Chtěla jsem je ochránit před vším zlým na věky věků, zároveň jsme si ale uvědomovala, že nejdůležitějším úkolem rodičů je dát svým dětem jak kořeny, tak křídla. (str. 219)

Hodnocení: 3* z 5*

mikika
27.02.2023 4 z 5

i když se kniha prezentuje jako humorná oddechovka, tak úplně nevím, čemu se ti Švédové vlastně smějou. asi mají standard někde jinde, a tak jim řecké katastrofy přijdou šokující, ale Češi už jsou prostě zvyklí na ledacos.
časem vám ale dojde, že ta nespokojenost Jackie s celým tímhle výletem asi může vycházet i zevnitř, že není spokojená sama se sebou. a že ten odstup od svého nudného života může i napomoct k novému pohledu na svět...

veriszv
18.02.2023 3 z 5

I když jsem v prvních dvou kapitolách několikrát vyprskla smíchy, což se mi u žádné knihy opravdu dlouho nestalo, tak celý příběh vyznívá spíš hořkosladce a rozhodně tu nenajdete jen humor.
Působilo to na mě trochu nevyrovnaně, v některých pasážích jsem se opravdu bavila, v jiných trochu nudila, občas to bylo vážné, občas humorné, občas se to asi humorné být snažilo, ale úplně to ke mně nedoputovalo.
Nicméně jako celek se mi to líbilo.
Naťukává to témata jako dlouhodobé vztahy, nespokojenost v práci, vztahy matek a dcer, hledání partnera v sedmdesáti, a další. Pořád si to však udržuje dovolenkovou lehkost.
Zkrátka ideální oddechovka!

Jane2016
18.02.2023 5 z 5

Máte rádi Bridget Jonesovou? Protože pokud ano, podle mě budete z této knihy stejně nadšení. Nerada připodobňuji knihy, ale tady mi to nedá. Hlavní hrdinka je totiž stejně sarkastická, ironická a neskutečně vtipná stejně jako Bridget. Se svojí maminkou se vydá na cestu lodí, kde se jí snaží najít potencionálního ženicha, což se jí ale povětšinou nedaří a nám čtenářům z toho plynou jen samé vtipné historky.

U knihy jsem se musela několikrát nahlas zasmát, protože humor z celé knihy přímo srší. Dokázala bych si představit, jak tento příběh čtu někde na zahradě v létě, protože tohle si nezaslouží jinou samolepku než „odpočinková knížka“.

Knihu jsem přečetla za pouhý jeden den, protože je neskutečně čtivá a dokáže čtenáře vtáhnout do děje. U mě to tak tedy rozhodně bylo, čím déle jsem četla, tím víc jsem byla nadšená!

Autorka napsala v minulosti knihu s názvem: Jak se zamilovat do muže, který žije v křoví. Tohle zjištění mi udělalo obrovskou radost protože, jestli příběh bude podobný této knize, tak je určitě na co se těšit!

Pokud hledáte odpočinkové čtení, u kterého se nejednou zasmějete, tak tohle bude kniha přesně pro Vás. Opravdu za mě skoro jako Bridget.

Autorovy další knížky

Emmy Abrahamson
švédská, 1976
2022  67%Jak se zamilovat do muže, který žije v křoví
2023  70%Jak spadnout přes palubu

Kniha Jak spadnout přes palubu je v

Přečtených38x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených1x
Knihotéce59x
Chystám se číst43x
Chci si koupit7x
dalších seznamech3x