Jánošík

Jánošík https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207642/bmid_janosik-xqw-207642.jpg 4 6 3

Příběh o slovenském lidovém (národním) hrdinovi, který se vzbouřil proti pánům. Ačkoliv se legendární Jánošík od skutečného velmi liší, poslání má stále stejné. Tato kniha čerpá ze spolehlivých pramenů, jako jsou například Štátný archív v Bytči, Bratislavě, Trenčíně nebo v Žilině, nebo ze soudního rozsudku o Jánošíkově odsouzení.... celý text

Přidat komentář

Robodlak
11.08.2023 5 z 5

Moc pěkné převyprávění jánošíkovské legendy. A navíc jsem tu knihu dostal darem od školy pro nejlepšího žáka 2.C ZŠ v Pardubicích. :-)

heczek
11.01.2023 5 z 5

Na to, že je kniha určena dětským čtenářům je napsaná velmi poutavě, proto hodnotím pěti hvězdičkami. Samozřejmě z mého pohledu, a tím, že se již nenacházím v cílové skupině čtenářů (:-)), bych uvítala obsáhlejší formu s více fakty, přesto mě nadchla a jsem ráda, že jsem se díky této knize seznámila s legendárním slovenským zbojníkem :-)


Boldrick
01.09.2022 3 z 5

Na tuhle knihu jsem se chystal pětatřicet let. Byla to doba kdy jsem něco málo tušil o Supermanovi a ti praví hrdinové byli propagandou přežvýkané historické postavy. No a Jánošík byl jedním z těch TOP.
A tak jsem se do toho pustil, nečekaje, na stará kolena, od knihy už nic . A jak to tak bývá, byl jsem docela mile překvapen. Je to čtivé a skoro moderně napsané vyprávění o Jánošíkovi. Pan Cibula narouboval na fakta tenhle příběh a jak jsem, velice skromně, pátral po internetech, tak před těmi čtyřiceti lety, věděli zhruba to co dnes (omlouvám se historikům, jestli se pletu).
A proč jenom tři hvězdy. Poddaní se měli špatně, že už jim nic nezbývalo, pak se měli ještě hůř a už jim nic nezbývalo a zase jim všechno sebrali, tak se měli úplně nejhůř a sebrali jim i ten zbytek aby se měli hůř než nejhůř... Do toho klaďas Juraj :-)
Ale času nelituji a i když to pro znalé doby rozhodně není, pro laiky jako já, to bylo docela poučné, i proto, že jsem si následně něco přečetl o Slovenské historii.