Jmenuju se Selma

Jmenuju se Selma https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477907/bmid_jmenuju-se-selma-08j-477907.png 4 18 18

Autorka pochází z nizozemské židovské rodiny a ve své knize vzpomíná na předválečné dětství v rodině se dvěma staršími bratry a mladší sestrou, popisuje německou okupaci Nizozemska a postupné rozdělení rodiny. Přibližuje své působení v odboji, zatčení a transport do koncentračního tábora v Ravensbrücku, kde se nakonec dočkala konce války.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Brána
Originální název:

Mijn naam is Selma , 2020


více info...

Přidat komentář

Janca007
06.04.2024 5 z 5

Knížku jsem objevila v Levných knihách, tak jsem si řekla, že stojí za přečtení, a nemýlila jsem se. Je psána jiným způsobem, než ty, které jsem na toto téma přečetla. Líbilo se mi, že autorka popisovala život před válkou, během ní i po ní, je to silná žena.

Katy003
31.10.2023 1 z 5

Knihu jsem nedočetla. Mám ráda životní příběhy lidí, kteří přežili KT, ale tahle mě nějak nebavila. Bylo to hodně o rodinných poměrech, nelíbili se mi tam časové přechody... Za mě nic moc.


jankor
06.07.2022 5 z 5

Čtení to bylo poměrně rychlé, takový výčet rodinných poměrů, situace, průběh odboje, koncentrační tábor. Ta část o odboji se mi četla nejhůř, byla hodně nahuštěná. Ano, byl to příšerný stres tenhle život žít, ale přesto jsem se neubránila myšlenkám, že mě překvapuje, jaké detaily a časovou posloupnost si paní, které by bylo už 100 let pamatuje. Bohužel všechny další generace už tohle těžko přijímají a neumí si to představit. A bude hůř....Já jsem se narodila cca 20 let po válce a zdá se mi to jako beletrie, co teprve ty děti?

Kakho-Oto
04.06.2022 4 z 5

(SPOILER) Stať o odboji v Nizozemsku mě zajímala nejvíce - Selma se zapojila do neozbrojené odbojové činnosti, mj. převážela ilegální tisk, zprávy, padělky dokladů apod., byla zapojena do sítě na pomoc Židům, kteří se dostávali přes Belgii a Francii do neutrálních zemí /Španělsko, Švýcarsko/, ukradla důležité dokumenty rakouskému vojákovi, kterému předstírala zájem, při svých cestách se dostala nejen do Belgie, ale i do hlavního města Francie, aby zachránila život ohroženým osobám. Měla nabarvené vlasy, aby zakryla své židovství (motiv použitý ve filmu Černá kniha). Rovněž pasáže knihy o věznění ve Vughtu a v koncentračním táboře Ravensbrück mě velmi bavily, např. pochvalná zmínka o soudržnosti českých vězenkyň v Ravensbrücku. O zachráněné Židy se pak pěkně starali v Dánsku a ve Švédsku, odkud se Selma na podzim 1945 vypravila do Velké Británie za dvěma bratry. Jejich rodiče a sestra tolik štěstí neměli - za války se stali obětmi holocaustu. Zajímavá a čtivá kniha, zvláště pro toho, kdo se zajímá o odboj proti německým nacistům a nacistické perzekuce a zvěrstva. 80-85 %

ClariceL.
27.03.2022 4 z 5

Paní Selma vypráví o své rodině a dětství před válkou. Po okupaci Nizozemska pak o činnosti v odbojové organizaci, kde pod jménem Marga van der Kuit cestovala po celém Nizozemsku jako kurýr. Bylo to hodně nebezpečné a několikrát měla obrovské štěstí. Bohužel po prozrazení byla deportována přes sběrný tábor do Ravensbrücku. V knize popisuje práci a přežívání v táboře až do osvobození. Byla vedená jako politický vězeň a neprozradila svůj židovský původ. Po válce, kdy se snažila zjistit něco o své rodině, uvedla své pravé jméno. Statečné ženě by mělo být letos sto let.