Láska a přátelství

Láska a přátelství https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529052/bmid_laska-a-pratelstvi-658d31eb162f6.jpg 4 72 72

Popis knihy zde zatím bohužel není...

Literatura světová Novely
Vydáno: , Daranus
Originální název:

Love And Friendship , 1790


více info...

Přidat komentář

Vojslava
24.12.2023 5 z 5

Tak tahle četba mne tak bavila! Úplně vidím, jak se rodina při předčítání směje, a je s obdivem, že tohle dílko sepsala Jane jako čtrnáctiletá - obdivuhodné, že už v tomhle věku měla takový smysl pro ironii a slovní humor. Taky klobouk dolů, kolik romantických klišé dokázala dostat do tak malého prostoru a rozkošně je skloubit! Sama jsem ve čtrnácti psala taky, ale tady se pozná budoucí opravdová mistryně slova. Vůbec nelituju téhle volby do Čtenářské výzvy, asi bych po tomhle titulu jinak nesáhla.

TaLu
19.12.2023 4 z 5

Dovedu si představit jak se rodina sejde a mladinká Jane všechny baví předčítáním. Nejde to žánrově zařadit jednoznačně, opravdu mi nejvíc připadá, že je to psáno pro potěšení a smích blízkých. Přehnané scény, antihrdinky omdlévající na každém kroku, společnost plná předsudků. A to vše napsáno s lehkostí a krásnými slovy, která zůstanou nadčasová.


Syllvanium
10.09.2023 5 z 5

Krátký román v dopisech, tvorba, kterou mladičká Jane ve věku čtrnácti let bavila svou rodinu a blízké přátele. Je to humorné, text si nebere servítky a vysmívá se stereotypům, které se v dané době objevovaly v knihách i ve společnosti. Není nad hodinu omdlévání a propadání hysterii, které může nebohou hrdinku stát zdraví a následně i život. Skvěle jsem se bavila.
Právě na takové prvotině je vidět, jak Austenová ve své pozdější tvorbě dozrála, a přitom si dokázala zachovat nadhled a ironii, které s radostí propůjčovala svým hlavním hrdinkám. Skvělé, skvělé.

ClariceL.
30.07.2023 5 z 5

Tak to bylo skvělé, hodně jsem se nasmála. První dopisy jsem četla uctivě a vážně, litovala tu dobu, že snad to ani není možné být tak naivní. Ale Lauřiny dopisy pokračují ve stejném duchu, tak teprve mi to došlo. Tohle bych mohla vidět i na divadle. Situace, které prožila jsou úsměvné, ironické a na malém prostoru se skvěle pobavíte. No pokud to Jane psala v tak mladém věku a pro pobavení společnosti, tak se jí to velmi povedlo. Vůbec jsem nečekala, že se budu tolik smát a málem omdlévat na pohovce.

Kabuky
21.05.2023 4 z 5

Celkem zajímavé čtení.

knizninadsenec
28.01.2023 4 z 5

Bylo to zajímavé vyprávění strastí, událostí od jedné ženy mladší formou dopisů.
Bylo to chvilkami vtipné, svižné, smutne, romantické...
Dobře se to četlo, ale nějaká ta jiskra jejích známých děl tomu chyběla. I když je obdivuhodné, jak dobře psala už v dětství. ️
Je to malá kniha, tenká, tako příjemná rychlá četba.

Renike
03.01.2023 2 z 5

Přečetno jen kvůli letošní výzvě, ale mě to také neoslovilo.

dagmar5477
03.01.2023 2 z 5

Já se omlouvám, mě to prostě neoslovilo. Ani jako ironie.

INCOGNITOREADER
12.08.2021 2 z 5

Za mě velmi slabé. Forma dopisů mi neseděla.

niki-chan
30.04.2021 3 z 5

Tak pro mě nejslabší dílo autorky. Dopisová forma mi přišla zbytečná, sled událostí více než zvláštní a postavy taktéž.

Jara.v
08.03.2021 5 z 5

Kniha je psána formou dopisů a knížka není moc obsáhlá, ale opět hezky napsáno. Knihy Jane Austenové mě ještě nezklamaly. Její vyjadřování v dobrém českém překladu mě ještě nezklamalo.

May
15.10.2020 5 z 5

Kniha je skutečně kraťoučká, ale je to J.A. i když jiná než ji známe z většiny knih :) V knize Laura (hlavní hrdinka) popisuje svůj životní příběh dceři své nejbližší přítelkyně. Vše co miluji na Pýše a předsudku, Rozumu a citu, Emmě, Anně Elliotové a dalších je tady parodováno, zesměšňováno a předramatizováno do absurdních podob, ale díky způsobu jakým jsou dopisy psány mi to nevadí, naopak mě to nesmírně baví. Nemám ráda parodie, nepřijdou mi vtipné, ale u této knihy se prakticky u každé stránky usmívám a někdy i směju nahlas ... Nedávno jsem četla Chawtonské dopisy a vím jakým způsobem se vyjadřovala J.A. v reálném životě a v tomto mini románu je stejný humor a nadsázka, který byl, jak jsem v této knize zajistila, J.A. vlastní od mládí.