Mademoiselle Coco a vůně lásky

Mademoiselle Coco a vůně lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419017/bmid_mademoiselle-coco-a-vune-lasky-S0p-419017.jpg 4 80 27

Paříž 1919 Coco Chanel se podařilo vybudovat úspěšný módní salon. Když však její milenec Boy Capel nečekaně zahyne při autonehodě, je úplně ochromená žalem. Teprve plán vytvořit na památku své lásky parfém jí dodá novou energii. Při hledání vhodné vůně se seznámí s charismatickým Dimitrim Romanovem. Spolu s ním cestuje na jih Francie, do kolébky všech významných vůní, a brzy přichází na stopu vůni lásky. Coco Chanel – jedinečná žena a báječná milenka. Ikona 20. století. Toto je její příběh.... celý text

Literatura světová Pro ženy Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Mademoiselle Coco und der Duft der Liebe , 2018


více info...

Přidat komentář

LucaM.
12.04.2024

Další z řady beletrizovaných životopisů, tentokrát o Coco Chanel a její cestě k parfému Chanel no. 5.
Autorka se věnuje jen několika letům z života Coco, kdy zahyne její láska, přítel a rádce v jedné osobě Boy Chapell. Jak ona truchlí a objeví světýlko na konci tunelu v podobě svého vlastního parfému. A jaká klikatá cesta k jeho objevu vedla a kteří muži Coco na jejím pátrání doprovázeli.
Milé a nenáročné čtení mě donutilo si další informace o této módní ikoně vyhledat. A v jaké společnosti významných lidí se Coco pohybovala, mě moc bavilo.
Tento příběh z edice Významné ženy řadím k těm povedenějším. Čtení jsem si užila.

Njangu
23.03.2024 5 z 5

Krásný příběh.
Zajímavý, mělo to spád a rozhodně jsem se nenudila.
A navíc zajímavý zrod Channelu n.5


Lucina88
17.03.2024 5 z 5

Konečně kniha, co má hned spád. Autor si přeci chce udržet čtenáře! Nadchla a pohladila po duši. Knihu jsem hltala.
Autorka mě zaujala svým psaním, které mi velmi vyhovuje. Už se těším na další.
...A edice slavných žen se velmi povedla !

Mandlevest
08.01.2024 4 z 5

Opět jsem si ověřila, jak moc je důležité, v jakém rozpoložení knihu čtete. Já tento beletrizovaný životopis o velmi zajímavé a úspěšné ženě Coco Chanel rozečetla, kniha mě moc nebrala, tak jsem si odskočila k nenáročnému thrilleru a potom se ke knize vrátila a ejhle, začetla jsem se hned a knihu nakonec hodnotím dost vysoko, protože její druhá půle se mi líbila moc. Já tuto sérii beletrizovaných životopisů slavných žen objevila loni a určitě v ní budu pokračovat. Nejde o žádnou složitou literaturu plnou faktů, je to spíše nenáročné čtení, o romantické linky není nouze, ale dozvíte se tam mnohé z jejich života, případně i díla a to kultivovanou formou, která se velmi pěkně čte. Nejednou jsem si potom něco dohledávala na Wiki, koukala na fotky ...a také si uvědomila , kolik jsem toho od dob studií zapomněla :-). Konkrétně z tohoto příběhu se mimo jiné dozvíte jak vzniknul ikonický parfém Chanel no. 5 . No , i já ho před lety našla pod stromečkem, ale , upřímně, tu ikonickou lahvičku jsem nakonec věnovala někomu, kdo ji více docenil a já našla "svou" zimní vůni u pana Diora a té jsem roky věrná:-). Pěkný příběh, škoda jen, že zahrnuje jen tři roky života Coco, byť v jejím životě zásadní, mám raději, když se dějová linka odvíjí celým životem. Za to nakonec nedávám plné hodnocení. Za zmínku stojí ještě doslov, kde autorka pár větami shrne osudy i dalších známých osobností, které ovlivnily život Coco Chanel a více či méně se mihly i knihou, to bylo moc fajn. A v neposlední řadě obálka, ta je překrásná. A najdete na ní i "malé černé" , ikonické šaty pro mnoho příležitostí, které nám tato talentovaná dáma věnovala:-).

zandu
25.10.2023 5 z 5

Krásný román, moc se mi líbil.

_Knihomolka_
26.08.2023 2 z 5

Ve srovnání s příběhem o Fridě Kahlo byl tento takovým menším propadákem. Život Coco Chanel mi autorka sice rámcově přiblížila, ale bližší informace jsem si musela často dohledávat sama. Navíc tomu, bohužel, nepřidala ani skutečnost, že mi román přišel neuspořádaný, vleklý a jednotvárný. I přesto však zkusím své štěstí podruhé a časem si vypůjčím ještě jednu spisovatelčinu knihu.

Robodruh
17.08.2023 4 z 5

Trochu zvláštní styl vyprávění, který mi od samého začátku dával pocit, že jde trochu o růžovou knihovnu. Místy mi vadilo opakování popisu emočního rozpoložení Coco, jakoby to člověk nepochopil před pár odstavci. Ale děj a reálie mou pozornost udržely. Čím víc jsem se dozvídala, tím víc jsem dohledávala a ověřovala reálie i z jiných zdrojů a nakonec musím uznat, že autorka odvedla dobrou práci!

Dietwithstyle
31.07.2023 5 z 5

Kdysi dávno jsem četla jeden z životopisů Coco Chanel a byla to hrůza. Vlastně to bylo tak špatný, že je to doteď jediná kniha, kterou jsem nedočetla. A tím jsem ztratila na hodně let důvěru v životopisné knihy. Letos jsem objevila životopis Marie Currie-Sklodowské z této edice a byla to jedna z nejlepších knih, co jsem četla. Takže když jsem potom narazila i na příběh o Coco Chanel, už jsem se nebála a šla jsem do toho. Kniha je skvělá, nevěnuje se sice celému životu návrhářky, ale člověk se o ní i tak dozví celou spoustu zajímavých věcí. Po přečtení jsem byla plná dojmů a dohledávala jsem si ještě další informace a fotky na internetu. Takže určitě mohu doporučit :)

Alžbětinka
14.02.2023 5 z 5

Příběh o Coco Chanel a hledání vůně na poctu Boye.
Michelle Marly (nar. 1956) je německá autorka. Kniha Mademoiselle Coco a vůně lásky patří do série, ve které se můžete setkat i s Mariou Callasovou nebo Madame Piaf.
Celý děj knihy začíná smrti milence Coco Chanel, ženatého, Boye Capela. Coco se srovnává se smrti svého milovaného muže, se kterým se měla na léto přestěhovat na Riviéru. Návrhářka se rozhodne na památku Boye udělat jedinečný parfém, Chanel N° 5. Oporou jí je její milenec a přítelkyně.
Knihu doporučuji rozhodně fanouškům módy a hlavně Coco Chanel. Rozhodně si tuto knihu můžete přečíst jen jako romantiku, protože romantická linka Coco a jejího přítele rozhodně není zanedbatelná.
Já jsem si knihu přečetla, protože miluji Coco Chanel a módu obecně. Ještě je určitě nutno připomenout, že kniha není životopis, ale román na motivy života Coco. Občas jsem se do děje trošku zapletla, ale nepřeváží to pozitivní dojmy z knihy.

A. K.

mataaskorice
11.02.2023 3 z 5

Největším přínosem je pro mě hlubší setkání s Coco Chanel, trošku jsem si informace dogooglila a dovzdělala se. Knížka samotná mě moc nebavila. Člověk sice postupně navykl na styl vypravování i na podobu života pařížské smetánky i bohémy meziválečného období a začal Coco chápat, ale... Čtení mi neodsýpalo tak hladce a se zaujetím, jak to mám u knih ráda.

Kackac77
20.12.2022 2 z 5

Tak úžasná doba, Paříž a společnost kolem Coco Chanel!!! Všichni ti umělci, baletní mistři, malíři, spisovatelé, skladatelé, ruská šlechta, co uprchla před revolucí, prostě společnost velmi zajímavých a inspirující lidí. To jsou kulisy, ve kterých se příběh odehrává. Mohl by to být skvělý příběh. Ale není. Postavy, včetně Coco, jsou ploché, nezajímavé a povrchní. Škoda, škoda. Bohužel je to většinou nuda.

Janík511
04.10.2022 odpad!

Knihu vzdávám, je to o ničem a v půlce jsem tak unudena, že mě ani závěr knihy nezajímá. Opět jsem se nechala nachytat pěknou obálkou, ale obsah za to nestojí.

kusma
18.08.2022 2 z 5

Kniha má krásnou obálku. Obsah byl ale za mne nudný, zvláštně napsaný, postavy ploché. Překvapil mě časový skok na začátku, asi by se mi víc líbilo vidět, jak buduje kariéru. Takto to bylo spíš o jejím společenském a milostném životě s pbčasným odskočením na hledání nové vůně. Navíc, styl psaní mi neseděl.

Cher
29.07.2022 4 z 5

Příběh byl moc pěkný, jen se mi nějak těžko četl. Některé části byly nezáživné.

iveta3689
22.04.2021 4 z 5

Moc hezky napsané, čte se samo. Děj je bez zbytečné omáčky, dialogy jsou tak akorát, není tam žádné hluché místo.

Szilvia1
06.03.2021 5 z 5

Byla to krásná kniha,ale podle mě i trošku smutná,protože se nedokázala Coco zamilovat,a když už se zamilovala tak zase do nesprávného člověka,který nedokázal ji ocenit jako ženu,i když ji svěřila její tajemství.

evikt
17.12.2020 3 z 5

Krasna kniha o COCO a jeji praci a tvorbe parfemu, velmi ctiva..

Amazonka72
25.09.2020 2 z 5

Pro mě velmi nudné a nezáživné... asi jsem nebyla na tento druh literatury patřičně naladěna. Zkrátka kniha mě nebavila, prokousala jsem se do poloviny a pak ji odložila.
Připadala mi velmi povrchní, rozhodně v popisu osob a jejich vztahů nešla "až na dřeň".
Nic to však nemění na tom, že osobnost Coco je mi velmi blízká, mám ráda ženy, které se dokázaly ve světě mužů prosadit a vždy si stály za svým.

Noisette73
23.08.2020 5 z 5

Krásný román, nádherná Paříž , božská Coco, vytříbený styl psaní, krásný překlad, krásná i vzhledově.

iceVS
12.07.2020 5 z 5

Krásný román o úspěšné ženě. A nebo taky Coco a její sbírka slavných milenců. A příběh adorovaného parfému, který je vlastně kopií parfému carské rodiny...
Použití patvaru "skicy" (str. 321) v příběhu o módní návrhářce považuji za dvojnásobný trapas.

Štítky knihy

umění Paříž kosmetika móda Coco Chanel, 1883–1971

Autorovy další knížky

Michelle Marly
německá, 1956
2019  78%Mademoiselle Coco a vůně lásky
2020  67%Madame Piaf a píseň lásky
2022  82%Maria Callasová: Největší pěvkyně své doby a drama její lásky
2024  %Romy a světla Paříže

Kniha Mademoiselle Coco a vůně lásky je v

Právě čtených1x
Přečtených112x
Čtenářské výzvě19x
Doporučených3x
Knihotéce120x
Chystám se číst121x
Chci si koupit34x
dalších seznamech4x