Marie Curie-Skłodowská: Odvaha snít

Marie Curie-Skłodowská: Odvaha snít https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489266/bmid_marie-curie-sklodowska-KVg-489266.jpg 4 80 27

Snít nestačí, je třeba si sny i plnit. Tímto heslem se řídila Marie Curie-Skłodowská (1867–1934), která už v dětství toužila studovat na univerzitě, ale v 19. století musela jako dívka, která navíc pochází ze skromné rodiny polského učitele, za svůj sen tvrdě bojovat. Marie však ví, co chce, a nakonec se jí podaří získat stipendium na francouzské Sorbonně. Když v Paříži potká uznávaného fyzika Pierra Curieho, otvírá se před ní nový život. Biografický román zpracovává zrození výjimečné osobnosti světové vědy.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Madame Curie und die Kraft zu träumen , 2020


více info...

Přidat komentář

Lenka276
10.04.2024 4 z 5

Za mě zajímavé, pohodové čtení o životě paní Sklodowské.

Zelený.úval
29.12.2023 4 z 5

Začátek knihy byl takový vleklý. Začala mě bavit až druhá půlka knihy, kdy je Marie s Pierrem a pracují spolu v laboratoři na svých objevech. Zajímavé byly i části, kdy postupně zjišťují, jaký vliv má radium a záření na jejich zdraví.


čef
29.12.2023 4 z 5

Velmi zajímavá žena, která věnovala celý svůj život na zkoumání radioaktivity. Těžiště románu je v jejím dětství a mladém věku, události po jejím prosazení ve vědě jsou již zobrazeny méně podrobně. Také vědecké pokroky nejsou vylíčeny tak, jako romantické události v jejím životě a možná je to tak dobře, alespoň lépe vynikne její bojovná osobnost.

Aranel15
08.12.2023 4 z 5

První polovina knihy se mi líbila asi víc. Bohužel moc neholduju fyzice ani chemii, takže její pokusy a objevy byly trochu mimo moje chápání a představivost. To ovšem nic nemění na tom, že to byla skvělá žena a její objevy důležité.

VerronikaH
29.10.2023 4 z 5

Příběh jedné výjimečné ženy, bez které by dnešní svět vypadal úplně jinak. Literárně to není nijak úchvatné, ale zároveň kniha nenudí, příběh tak nějak plyne a hlavně se čtenář dozví spoustu zajímavých věcí. Pro mě byl hodně zajímavý pohled do polsko-ruských vztahů v 19. století. Nejvíce mě však kniha bavila zhruba od poloviny, kdy se začala zabývat Mariiným životem v Paříži a jejím výzkumem. Rozhodně stojí za přečtení.

Szilvia1
02.10.2023 5 z 5

Příběh byl krásný,někde i smutný,jak těžké bylo v té době ženám studovat.Už v dětství věděla že bude z ní vědkyně a šla si za svým cílem,který neopustila až do konce života a i její děti(hlavně starší dcera Iréne) se taky stala.Byla to neobyčejná a užasná žena.

iceVS
08.05.2023 4 z 5

Moc jsem si přála dozvědět se něco o této úžasné ženě.
Tedy zejména o jejím aktivním vědeckém životě. Tato kniha je převážně o jejím dětství v Rusy okupovaném Polsku.
A pak tam také bylo až příliš frází typu - "paní profesorko, vyprávějte nám o svém životě", "já vám mám vyprávět?", "to bylo krásné, děkujeme vám, že jste nám vyprávěla, paní profesorko" - a rázem celá kniha získala takový boženoněmcovocimrmanovský nádech, přes který jsem se nedokázala přenést.
Asi nejvíc informací bylo v doslovu. To si asi příště radši rovnou přečtu článek na wiki.

Dietwithstyle
07.04.2023 5 z 5

Po téhle knize jsem upřímně sáhla hlavně kvůli obálce. Životopisné příběhy moc nemusím, pokud se nejedná o autobiografie, ale obálka jasně říkala, že mu mám dát šanci. A nelituji ani v nejmenším, jsem nadšená. Příběh mi pomohl propojit souvislosti o dění v Evropě na přelomu 19. a 20. století a dozvěděla jsem se díky němu spoustu věcí o ženě, jejíž jméno sice známe všichni ze školy, ovšem její život je pro většinu lidí tajemstvím. Sedl mi i styl vyprávění a poslední část knihy mě velmi dojala.

Charlotta30
11.03.2023 5 z 5

Moc zajímavý příběh nejslavnější vědkyně světa Marie Curie-Skłodowské. Začátek jsem chtěla vzdát, nějak se knihou nemohla prokousat. Začátek v Polsku byl ovšem historicky zajímavý, hlavně povídání o ruské okupaci Polska. Po příjezdu Marie do Francie jsem se do románu úplně ponořila a během pár večerů byla u konce.

kalinkacz
26.12.2022 3 z 5

Marie Curie-Skłodowská: Odvaha snít je jedna z letošních novinek edice Významné ženy. Z této edice beletrizovaných životopisů jsem už četla Madame Piaf a píseň lásky a ta byla parádní!
V případě této knihy jsem ale lehce zklamaná. Nesedl mi moc styl psaní ani tempo a příběhu by podle mě prospělo více dialogů…
Takže nebylo to špatné, ale čekala jsem více.

martina.culik
19.12.2022 3 z 5

Jak prý sama prohlásila: "Jde o to, udělat ze života sen a ze snu skutečnost."
Kniha mi bohužel přišla povrchní a byla jsem trochu rozčarovaná, že se téměř celá odehrála do udělení první Nobelovy ceny a potom už jen zkratkovitě popsala, co se dělo nadále a najednou byl konec.
Knihu tedy beru spíše jako začátek pro četbu nějaké podrobnější biografie o této výjimečné ženě s výjimečným životním příběhem.

cérka
20.11.2022 5 z 5

Příjemné překvapení! Samotnou mě zaskočilo jak silně mě v této knize životní příběh Marie Curie-Sklodowské zasáhl. Není to klasický životopis a není to ani milostný román. Je to příběh milující, obětavé, nezlomné, odhodlané vlastenky, vědkyně, manželky, matky...., prostě vyjímečné ženy!
Kniha vypráví o Mariině nelehkém dětství, dospívání, nesmírné touze po poznání a vědění, nelehkém, ale o to obdivuhodnějšim období vysokoškolských studií, lásce k manželovi, dětem a své práci. Neskutečná žena, nechápu jak to všechno zvládla. Nechápu jak její vyčerpané, přepracované a neustále ozařované tělo dokázalo dát život dvěma dětem a dožít se 67 let!
Smekám před touto ženou!

K samotné knize. Trochu pomalý rozjezd (ovlivněný zdejšími komentáři) se v poslední třetině knihy změnil ve čtecí maraton. Na konci knihy jsem si uvědomila, že mi tečou slzy, tak moc mě kniha pohltila.

knihveru
09.11.2022 2 z 5

V první půlce knihy jsem mnohé pasáže přeskakovala a v druhé půli se nutila do čtení. Za sebe říkám ne. Autorku neznám, ale přišlo mi, jako by neměla vypsanou ruku, styl jednoduchý, až naivní. Asi k mému názoru přispívá i to, že jsem toho o M. C. Sklodowské již přečetla hodně a jsem tématem přesycena. Dají se o ní najít lepší knihy.

pollyanna
19.10.2022 2 z 5

Knížka patřící do červené knihovny, ale to napovídá už samotná obálka knihy. Nelíbilo se mi například zařazení fiktivních postav (dle mého názoru zcela zbytečné), zjednodušený děj. Dobré jako upoutávka a podnět k hlubšímu studiu života slavné vědkyně.

Renike
15.10.2022 5 z 5

Vyprávění života takové osobnosti jako Marie Curie-Skłodowská s tím beletrickým stylem mě strašně moc bavilo. Byla to neskutečná osobnost a moudrá žena. Tvrdě bojovat za svůj sen v té době nebylo vůbec lehké, ale ona to dokázala, jako 1.žena světové vědy. Inspirující a obdivuhodné. Knihu určitě doporučuji. Poslední třetinu knihy jsem dočetla jedním dechem.

slamenka
13.09.2022 3 z 5

Bohužel jsem si dopředu nic moc o této knize nepřečetla a byla jsem lehce zklamaná. Čekala jsem beletrizovaný životopis nejvýznamnější vědkyně a dostala jsem hodně jednoduchý milostný příběh. Většina knihy ukazuje Mariin život v Polsku a její rodinné vztahy. Což bych neměla za zlé, ale právě důležité momenty v jejím životě jsou tu oznámeny většinou jen jednou větou nebo jen tak na okraji. Příběh měl potenciál, ale zpracování za mě trochu pokulhávalo. Ale věřím, že své čtenáře si opravdu najde.

ropotamo
09.09.2022 4 z 5

Příjemné oddechové čtení. Pokud někdo chce životopis velké vědkyně plný faktů, měl by raději sáhnout po jiném zpracování.

Ulala
07.08.2022 4 z 5

Autorka se ve svém románu soustředila na vyprávění M.C.Skłodowské o svém dětství a mládí stráveném v Polsku v době záboru carským Ruskem. Ukazuje její silný vztah k rodině, těžký život lidí, kteří se snažili udržet polskou tradici, zvyky a poslání. Ukazuje postavení dívek a žen ve společnosti, nejen v Polsku, ale i posléze v Paříži. To vše má svou historickou hodnotu a poznání této éry v životě vědkyně má svou cenu. Marie Curie-Skłodowská, nebyla totiž jen vědkyni oceněnou Nobelovými i jinými cenami, ale i dítětem, mladou dívkou, ženou, manželkou a matkou a to vše ovlivňovalo její přístup k vědě.

Katka2382
24.07.2022 3 z 5

Určitě je to pěkná a čtivá kniha,ale styl vyprávění mi moc nesedl.
Přišlo mi to celé takové zrychlené a zjednodušené.

pavlašt
20.07.2022 4 z 5

Kniha se dobře četla, takové klidné čtení o velké vědkyni.

Autorovy knížky

2022  79%Marie Curie-Skłodowská: Odvaha snít

Kniha Marie Curie-Skłodowská: Odvaha snít je v

Právě čtených8x
Přečtených101x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených1x
Knihotéce121x
Chystám se číst154x
Chci si koupit30x
dalších seznamech5x