Nahý Buddha: Jednoduché vysvětlení "nového" starého náboženství

Nahý Buddha: Jednoduché vysvětlení "nového" starého náboženství
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200155/bmid_nahy-buddha-jednoduche-vysvetleni-n-66273cdccb4c7.png 5 5 5

Autentická výpověď autorky, která je dnes buddhistickou mniškou o tom, co může buddhismus poskytnout člověku ze západní civilizace a jaká je podstata této víry. Kniha vysvětluje, kdo to byl skutečný historický Buddha a jak dospěl ke své filozofii, popisuje tři hlavní proudy buddhistické tradice, líčí, jak vypadá víra, rituály a meditace současného buddhismu.... celý text

Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Naked Buddha: A Simple Explanation Of A 'New' Old Religion , 1999


více info...

Přidat komentář

Eldar80
16.05.2024 5 z 5

Perfektní úvod do buddhismu. Pro začátečníky je výhodné, že se autorka co nejvíc vrací k původnímu učení Buddhy. To co učil nebylo náboženství ani filozofie, ale nauka jak zjistit, jak se věci mají.
Dají se z toho pochopit úplné základy. Každý pak může usoudit, zda se o buddhismus dál zajímat. Praktikovat ho můžou všichni. Na náboženském vyznání, názorech nebo umění filozofovat nezáleží.
Můžete být ateista, křesťan, žid, muslim, cokoliv. Nejde o to "být buddhista", ale pochopit, jak se věci mají. K tomu může buddhismus použít každý. Dnes o něm vychází spousta knih, ale většina je o tibetském buddhismu.
U toho začala i autorka, ale kvůli svému pragmatismu skončila u theravády. Tomu odpovídá výklad. Autorka je praktická a racionální. Vrací se zpět k Buddhovi a tak není ovlivněná pozdějším vývojem buddhismu.
Je neuvěřitelné, proč byla o napsání knihy požádána. V Austrálii v 80. letech kvůli migraci z Asie začalo přibývat buddhistů a tak se objevil odpor proti buddhismu. Tím je dané, jak je kniha napsaná.
Autorka se snaží fakta o buddhismu uvést na pravou míru. Stručně probere Buddhův život. Letmo šíření jeho učení do dalších zemí. Všímá si kulturních rozdílů. Vysvětluje základy meditace.
Asi nejméně užitečná kapitola popisuje kláštery nebo meditační místnosti, podle buddhistických směrů rozšířených v Austrálii. Není to akademická práce a tak to obsahuje nějaké nepřesnosti.
Výklad je od praktikujícího člověka. To zaručuje pochopení problematiky, ale holt tam není odborná religionistická znalost. Důležité je, že se autorka snaží oslovit mysl západního člověka.
Všímá si, jak se původní učení proměnilo v dnešní buddhistické směry a jak mahajánové tradice získaly náboženskou formu. Vyvrací různé mýty o buddhismu. Pokud já neexistuje, tak co se vlastně reinkarnuje?
Knihu čtu už potřetí a mám z ní dobrý dojem. Je to příjemné připomenutí a pro jiné přednáška od dalšího buddhistického učitele. Každému, kdo se chce seznámit s Buddhovým učením, rozhodně doporučuju.
Pro první seznámení vynikající. Jako přednáška skvělé. Kdo hledá něco víc, měl by si najít něco jiného. Výborné pro duchovně hledající a pro ty, kteří hledají Pravdu, ať už je jakákoli, a o buddhismus se ještě nezajímali. 90% 4,5*

Analady
29.09.2017 4 z 5

Moje první setkání s buddhismem. Kniha se mi líbila a toto učení mě velmi oslovilo.


soltera
17.03.2014 5 z 5

Úžasná kniha a doporučila by som ju ako šlabikár buddhizmu pre "hľadajúcich".
Autorka veľmi jednoduchým a prijateľným spôsobom vysvetľuje podstatu buddhistického učenia a mne veľmi pomohla.

Autorovy knížky

Adrienne Howley
australská, 1925
2001  96%Nahý Buddha: Jednoduché vysvětlení "nového" starého náboženství