Rub medaile

Rub medaile https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371943/bmid_rub-medaile-Tm3-371943.jpg 5 21 21

Jack Aubrey splnil svou povinnost při ochraně velrybářů lovících u pacifického pobřeží Jižní Ameriky a zdá se, že loď Surprise čeká už jen cesta do výslužby, beztak dlouho odkládaná. Při zpáteční plavbě do Anglie Surprise ještě jednou ukáže, že ještě nepatří do starého železa, když se jí pod znamenitým velením kapitána Aubreyho téměř podaří lapit rychlou a silnou kaperskou loď. Ta však zmizí ve zrádné mlze. Posádka Surprise je posléze na březích Anglie rozpuštěna a Jack se těší domů k manželce a dětem. Cestou ho náhodný známý přesvědčí, aby se pustil do finančních transakcí na burze. Ukáže se však, že Jack Aubrey je mnohem lepší námořní kapitán než burzovní obchodník. Čtenáři dostanou možnost nahlédnout do mašinérie anglického soudnictví počátku 19. století a budou s napětím sledovat, zda kapitán vůbec vyvázne životem. Naštěstí jeho blízký přítel, Stephen Maturin, dostane spásný nápad, jak Jacku Aubreymu pomoci.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Reverse of the Medal , 1986


více info...

Přidat komentář

dan-sam
30.09.2021 5 z 5

Z Kapitána fregaty (díl II.) si pamatuji, že mimomořské příhody mě zdaleka nebavily tolik jako ostatní díly. Snad i proto jsem z Rubu medaile měl obavy. Nakonec jsem ji ale přečetl velmi rychle a bylo zajímavé nasát atmosféru tehdejšího Londýna. Zdaleka to nebyla taková nuda a jsem rád, že autor dokáže být ke svým postavám i krutý, protože jen pak může dojít k závěru jako v tomto díle, který je jednoduše nečekaný.

Francois17
17.06.2021 5 z 5

Další krásná kniha, tentokrát převážně na souši. To pro Jacka nevěstí nic dobrého.


kyssling
07.06.2020 4 z 5

Další dobrodružství našich hrdinů. Autor umí skvěle a čtivě popsat prostředí, nebojí se dlouhých souvětí, kdy trochu zapomnětlivý čtenář zapomene, co vlastně četl na začátku věty :-)
Tak napnout plachty a těšme se na další dobrodružství, už "snad" více na moři, nežli na souši.

elcapitano
10.06.2018 5 z 5

Opět jsem o něco chytřejší - soudnictvi, burza..
Opravdu mne bavil kriket a úklid Jackova domu, než se vráti Sophie. Tentokrát jsem se ale mírně ztratil v Stephanově špionážní dějové lince.
A to, jakým způsobem je kniha ukončená nebo vlastně spíše neukončená, to je uplná schválnost.. na další díl se čeká přitom tak dlouho ..

flanker.27
23.04.2018 4 z 5

Opět musím poznamenat, že mi vadí to bezčasí, do kterého autor umístil děj knih někdy od sedmého dílu. Zatímco mezi čtvrtým a pátým dílem nechal bez povšimnutí nějakých 7 let, náhle se díly sypou jeden za druhým a aby vůbec na jejich obsah zbyl čas, musel se O'Brian oprostit od reality. Což, jak jsem již byl poznamenal, hodně narušuje tu jinak realistickou atmosféru a perfektně zvládnuté dobové reálie. Ale ke knize samotné. Na moře se až tolik nepodíváme, jen v začátku, který je vlastně dokončením děje předchozí knihy. Předání zajatců, soud se zajatými vzbouřenci, návrat do Evropy i neúspěšné pronásledování kapera jsou vlastně jen předehrou k samotnému ústřednímu bodu vyprávění, kterým je střet Aubreyho s dobovým právním systémem, do nějž je vržen díky intrice nových lidí v námořní výzvědné službě s vazbami na nepřítele. Za nejsilnější moment knihy považuju scénu, kdy je Jack odsouzen na pranýř, ale námořníci mu po dobu trestu udělají ostrahu před najatými zločinci. Jsem každopádně zvědav, zda skutečně dojde na jeho propuštění z námořnictva a sám se stane kaperem (což je pro pravého námořníka osud horší nežli smrt :) ). Pokud jde o Stephena, tam je děj hodně useknut a rovněž jsem zvědav, k čemu povede jeho poslední scéna. Opět se tedy opakuje stejný model, děj této knihy bude dokončen až v následující.