Někdo se loudá po psím

Někdo se loudá po psím https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86403/bmid_nekdo-se-louda-po-psim-jN6-86403.jpg 4 15 4

Samostatná knižní prvotina současné pražské básnířky obsahuje poezii, jejíž dominantní složkou jsou lyrické a intimní reflexe. Jitka N. Srbová rozdělila svou sbírku do čtyř oddílů, jejichž společným znakem je autorčina nepřetržitá snaha zachytit své vnitřní pocity a vypovídat tak o stavu vlastní duše. Tuto situaci se snaží popsat věcným a úsporným stylem, jehož nositelem se ponejvíce stává lyrický subjekt, přirozeně se vyskytující v ženském rodě. Intimní situace, jež jsou nosným pilířem celého souboru, líčí autorka v různých polohách, jak s obavami a úzkostí, tak s určitou dravostí až posedlostí, navíc i s otevřeností, která pouze potvrzuje intenzivní vnímání citového dojmu či prožitku. Uspořádala Olga Stehlíková.... celý text

Přidat komentář

HTO
12.03.2017 5 z 5

Natašina knížka Někdo se loudá po psím na mne dopadla jako kamenný novofundlanďan. Nikdo mi ji nehodil na hlavu přivázanou mašlí k paletě cihel, vzal jsem si ji z poštovní schránky; ale z knížek posledních roků mi málokterá tolik připomněla Buhla na Nangá Parbatu. Zhuštění světla, jeho nátlak; proměna. Řezání. Kataraktické řezání – zacelujíc jeden otvor, přináší nový, ale právě proto je kataraktické.

Řeknu to hned na začátku, abych se k tomu mohl pořád vracet: axis mundi básnířčina světa je pro mne na straně 71. Láska, úcta, pokora a trhlina: „otvor v realitě // Tudy lze vystrčit palec / a ucítit // Jiný vítr“. Od autorky debutující knížkou v pětatřiceti (nejen ve stínu, ale i ve slunci), dívky, která založila nadnárodní hnutí Toulky s kaktusem, protože ví, že kaktus na okně není jen rostlina, ale způsob života – stejně jako poesie!! – je možno očekávat, že bude mít svůj slovník. Že se nebude hledat – nakolik je možné se nehledat, protože hledání ovšem neustává nikdy – a že ví, kam sáhnout. Sahá bezpečně za – toto není fotošop, který, jsa software, je z podstaty měkký; tady je to natvrdo, tady vás budou trhat. A zase vás ovšem slepí. Budete mít o dva zuby míň, ale budete ovládat novou kata!

Pokud se výkřik v modrém horku mezi froté prádlem (str. 38) rovná Talovu legendárnímu trolejbusovému tahu (a o tom, potomečkové, těžko pochybovat!), pak se tady hraje partie o mistrovství. Řezavě vítězná partie. Stál jsem s tou básní na poli, v jetelovém hájku – mezi výkřikem bažanta a jen tak přistavší helikoptérou – a byla tam, však víte, trhlina. A tudy mne knížka v té dlani jinovětrné, vonící jako topinka potřená vrcholkem Kilimandžára, přenesla právě kamsi za.

Richard Burton, přítel Dylana Thomase, vynikající recitátor a jako Kelt ovšem s poesií v krvi, mluvil o tom, jak se chtěl upít, protože svět je příliš krásný, příliš na to, aby to mohl vydržet. Znovu: poesie je způsob života. Proto Richard Burton trpěl jako básník, ačkoliv, pokud vím, básně nepsal. Svět dopředu posunul (aniž to tušil?). Natašina fialová knížka, ve spojování zdánlivě nesourodých skutečností obratnější než soudce Ti, do toho jde stejně jako horolozec, který ví, co riskuje, stejně jako baletní tanečník, který se musí tancem vyjádřit až na kost, přestože si tím zničí klouby, stejně jako každý skutečný básník – a to, že v tomto povolání (a povolána autorka byla, a stejně tak je povolaná) člověk v podstatě nemá na vybranou, nehraje zde roli.

V této knize se mnoho napíná a klove a tím bystří. V této knize čas je i předbudoucí – například pro vnoučata doslova magicky zatím ukrytá (str. 48). V této knize je blízkost a něha ženy, podaná způsobem, který se málokdy vidí: troufnu si tu něhu nazvat útlou. Málo se vidí, a i kdyby se vídala mnoho, stejně to nebude dost: něha, která je jen pro partnera, kdy se lidé jeden druhému vzájemně otevírají a nechají se přijímat i se všemi svými chybami, je tam odevzdání a současně touha o toho druhého pečovat; jako když se dvojice vodí za ruku: v těch spojených rukou je něco, co mají jen ti dva.

Básníci – i jejich partneři – trpí. Mnoho se ptá: stojí poesie za to všechno? Tato vynikající, půvabná, pečlivě do světa vypravená knížka zde stojí jako jeden z nejlepších nových důkazů, že to za to vždy stálo, stojí, a vždy taky stát bude.

HTO
08.02.2014 5 z 5

Jedna z nejlepších současných básní, které jsem četl:


Pečuj o to cos budoval
I když to byl omyl
Pečuj o to co miluješ
I když –

Přinejhorším
Mezi rozedněním a probuzením
Je otvor v realitě

Tudy lze vystrčit palec
A ucítit

Jiný vítr


Finskej
06.02.2014 5 z 5

Technická poznámka: hrůzné charakteristiky "něžně žensky odvážná poesie" se nebojte, nic takového ona nemá! To se jen někdo famózně pitomě upsal. Jsou to docela normální básně kultivované autorky znalé řemesla, jazyka i citu pro detail.

em54
22.08.2012 5 z 5

Místo komentáře = ochutnávka. Tyto básně jsou již zcela hotové! Stačí jen číst a prožívat je...

***
A v tomto věku je člověk již zcela hotov
Až po pruhy na čepici

Ve všech švech dokonale těsní
I při průtrži mračen

Jen ta bílá bělma za hranicí víček
Stále se obracejí do hlavy
Neboť vnější svět už nepodává

Žádná další vysvětlení

Štítky knihy

prvotina poezie

Kniha Někdo se loudá po psím je v

Přečtených14x
Knihotéce7x
Chystám se číst12x
Chci si koupit2x