Prasopolis

Prasopolis https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399243/bmid_prasopolis-UMo-399243.jpg 3 48 48

Představte si město, ve kterém je všechno myslitelné naopak. Prasata jsou na ­vrcholu potravního řetězce a pojídají lidské jedince z farem nebo v horším případě z velkochovů. Lidé jsou svými pány vnímáni jako hloupá zvířata sloužící jen k potravě. Prasata, zmasírovaná reklamami a konzumem, na jejich utrpení neberou zřetel. Mezi prasaty však nežijí jen tupí občané – Gris, náctiletý vepřík, si začíná uvědomovat, že v Prasopoli není vše zcela v pořádku. Dystopický thriller o prasečí společnosti, jejíž největší pochoutkou je lidské maso!... celý text

Přidat komentář

denib
04.02.2024 3 z 5

Když jsem začala číst, strašně mě to bavilo. Připadalo mi to vtipné, originální, lehce čtivé. Bavila mě prasečí jména jako Porky nebo pan Piglet. Fantazie mi běžela na plné obrátky, když jsem si třeba představovala prase, jak si kulmuje vlasy :-) Později mi trochu vadily drobné vykrádačky. Poznala jsem třeba Cimrmana nebo Pulp Fiction. Ale šlo to. Jenže později už jsem se necítila moc komfortně neustálou masáží o tom, jak je špatné jíst maso a začalo mě to otravovat. Ke konci už mě kniha začala i nudit. Přišlo mi to zbytečně natahované a těšila jsem se na konec. To úplně zabilo nadšení ze začátku a moc dobrý pocit si z toho neodnáším.

vendula5352
22.10.2023 4 z 5

Ale jo. Pokud by se i přes některé mouchy povedlo čtenáře motivovat k zamyšlení se nikoliv jen nad konzumaci masa (nebo nad konzumaci živočišných produktů obecně, když se tedy mluví o veganství), ale nad celým procesem jeho produkce a zpracování a zejména masovosti a olbřímosti tohoto průmyslu, jen houšť!


Terror
15.01.2023 3 z 5

Hezké, až komiksové ilustrace. Krásný křídový papír. Stylové, krví pocákané stránky. Zajímavý námět. A román samotný? Mix 1984 a Planety opic. To nezní špatně, ne? Tak to napíšu jinak. Na knize je znát, že ji nenapsal žádný zkušený autor. Styl místy dětský, absolutně se nehodící k popisovaným událostem, postavy prasat až příliš lidské, některé pasáže (zabijačka) vyznívají jako agitační článek z ultra vegetariánského časopisu, konec, který pravděpodobně měl navnadit na další díl. Nenavnadil. A prasata budu žrát dál…

zsykorova
15.08.2022 2 z 5

Co k tomu říct. Mám v hlavě tolik slov a vět, ale nevím jak začít. Mísí se ve mně několik pocitů a já nevím, který mám popsat dřív.
Začala bych ale celkovým vzhledem knížky. Musím říct, ze ilustrace jsou překrásné. Jsou celkem děsivé, ale skvěle doplňují příběh. Líbí se mi i ty kapky krve na každé stránce.
Tak a teď k obsahu. Nápad je skvělý, ale to zpracování vázne. Upřímně jsem čekala něco jiného a dalo by se říct, že jsem zklamaná. Některé části a věty mi vůbec nedávaly smysl a ty překlepy a provopisné chyby mě neskutečně rušily.
Konec se mi zdál urychlený a moc jsem ho nepochopila. Celá knížka na mě působila jako velká propagace veganství, někdy mi to připadalo doslova jako vnucování. Že jíst maso je špatné.
Abych to shrnula, pointa byla dobrá, ale zpracování docela selhalo. Téma veganství není zrovna můj šálek kávy, ale neodsuzuji to, sama se snažím omezit maso a jíst víc zeleniny. Tady mi to přišlo vyloženě vnucené a jako jediná správná cesta.

dohnálci
02.01.2022 4 z 5

Knihu je opravdu těžké hodnotit. Už původní označení thriller je vzhledem k obsahu úsměvné.
Ač se to nezdá nabízí nám kniha na pozadí jednoduché zápletky také zamyšlení nad nadměrnou konzumací masa, fungování naší společnosti, schopností přetvářky, manipulace a vyústění meziprasečích vztahů.
Ač je role aktérů od začátku až průhledná, díky svižným kratším kapitolám děj rychle ubíhá, že se ani nestihnete nudit.

malavila308
15.01.2021 odpad!

Mohu ocenit velmi pěkné grafické zpracování, ale kniha má být o textu, tohle připomína středoškolskou slohovku.

mot33
09.10.2020 3 z 5

Místy roztáhané a souhlasím až moc veganské.Námět super.

lucie.8
12.08.2019 3 z 5

Krásné zpracování (papír, barvy, ilustrace), ale na můj vkus to bylo až moc veganské. Možná hrál roli i fakt, že je kniha určena spíš mladším čtenářům.

MeadLucy
16.07.2019 4 z 5

Zvláštní kniha, donutila mě zamyslet se nad veganstvím jako takovým. Není to zrovna něco, co by mě mega nadchlo a musela bych si to nutně přečíst znova, ale stejně se mi líbila. Originální nápad (téma dystopie já můžu vzdycky), zpracování místy pokulhávalo, ale graficky je kniha vyloženě nádherná. A čte se hodně dobře, stačilo jen pár hodin.

Yobear
02.07.2019 4 z 5

Kniha má velice originální nápad, jinak některé věty nedávají smysl a rozhovory taktéž. 4* dávám jen za originalitu a za grafické zpracování.

evickakyticka
29.06.2019 4 z 5

Jako první bych chtěla pochválit knihu jako takovou - celkové zpracování od perfektních ilustrací až po kvalitu papíru:) Druhou pochvalu uděluji za nápad na obsah knihy. Jen by mě zajímalo, jestli je autor pouhý "vypravěč" nebo je i vegan jako takový. Přijde mi, že pohled na obrácenou společnost, její chování a smýšlení je naprosto trefné. Z některých scén až zamrazí, když si člověk představí, že by měl být on na konci potravního řetězce.... Je zde spousta prostoru pro zamyšlení nad stavem konzumní společnosti a pokud ji čte někdo, kdo se nechává ovlivňovat a doposud neměl možnost se zamyslet - prosím - ať si tuto knihu přečte a snad se v něm něco pohne. (Trochu jsem vmíchala své osobní myšlenky, ale nemohu si pomoct).
PS: Nejde si nevšimnout určitých podobností, jak v obsahu při názvu jednotlivých kapitol tak i v textu.
Díky za zajímavé počtení a opětovné zamyšlení nad životním stylem, který mě provází.
PPS: Nakonec jen zmíním štítek humorné sci-fi. To je snad nějaký kiks, ne??

terijans
19.06.2019 3 z 5

Luxusní zpracování, zajímavý námět, bohužel jazyk, kterým je kniha napsaná mě moc nezaujal.

hurwajz
06.06.2019 4 z 5

Takový komiks s méně obrázky a více textu, moc pěkně graficky udělaná knížka. Zajímavý námět.

Lady.Lucrezia
30.04.2019 4 z 5

Příjemné, vcelku povedené oddechové čtení v luxusním materiálovém i grafickém zpracování.

Marryzlis
15.04.2019 5 z 5

Tak žádný literární poklad to není, ale já se při čtení bavila. Grafika teda úžasná.

Enxinka
24.03.2019 3 z 5

Dobrej napad, uzasna grafika! Bohuzel mi absolutne nesedl vyjadrovaci styl autora a misty jsem se do cteni musela doslova nutit :|

GwynbleiddCZ
08.03.2019 3 z 5

Záleží především na čtenářových očekáváních. Pokud má zálusk na zážitek připomínající Orwellovu Farmu zvířat, bude nehorázně zklamaný. Ale jestli vyhlíží svižně odsýpající jednohubku s neotřelým tématem... Zamrzí především zkratkovitý a mnohdy nelogický děj, potěší naopak krásné zpracování (křídový papír, ilustrace a grafické zpracování) a již zmíněná originalita námětu.

ilicka
26.02.2019 3 z 5

Námět románu je zajímavý, grafické zpracování luxusní (křídový papír, ostrý kontrast bílé a červené, obrázky), bohužel vyprávěný příběh zůstává za očekáváním, příliš mnoho zápletek a motivů je jen lehce nahozeno a nedořečeno, a bohužel nikoli v prospěch díla. Škoda.

BillyBob
18.02.2019 5 z 5

Jsem o dost starší, než pravděpodobná cílovka (ve 20ti bych si to asi užil trochu víc), ale i tak jsem se pobavil. Příjemná oddechovka, humor mi místy dost sedl. Spokojenost

jprst
18.02.2019 1 z 5

Značně nepovedený pokus o dystopický thriller, kterým se autorovi docela úspěšně podařilo znehodnotit jinak dobrý námět. Jedna hvězdička jen s ohledem na skutečnost, že se jedná o autorovu prvotinu.