Připoutaní

Připoutaní https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505570/bmid_pripoutani-scB-505570.png 4 20 20

Novela in-flash (možné přeložit jako blesková novela) je specifický literární útvar, kdy autor vytváří krátké povídky, které fungují samostatně, ale společně vytvářejí komplexnější příběh. A právě takovým je novela Připoutaní. Ross Jeffery (Zůstanou jen skvrny, 2022) v ní dokazuje, jak skvěle pracuje s postavami, jakou hloubku jim dává a jak silné emoce zpracovává. Začtěte se do příběhu zlomeného vztahu otce a syna. Jsme schopni uniknout újmám, které na nás zanechají naši rodiče, anebo procházíme životem zkažení a ovlivnění výchovou? Nečekejte horor, jen silný lidský příběh.... celý text

Literatura světová Horory Novely
Vydáno: , Golden Dog
Originální název:

Tethered


více info...

Přidat komentář

intelektuálka
02.03.2024 4 z 5

Připoutaní - to je emotivně zpracované téma otcovské lásky ....

S počáteční nejistotou, danými pravidly , s generačními rozdíly - ale hlavně se spoustou citu ....

.... Dětství plné pocitu odmítnutí a nemilování vás naučí, že city nejsou nic jiného než postradatelný luxus ....

V této knize je lásky a pochopení hodně .... a je i přehodnocení životního náhledu ....

.... NIKDY nemějte pocit, že nemůžete přijít domů .... dveře pro vás budou vždy otevřené ....

Je to silný příběh o vzájemném vztahu .... ovšem to ukončení ?

Nevím ....

eraserhead
29.12.2023 3 z 5

Pro mě zatím asi nejzvláštnější kniha z Golden Dog. Jak je psáno v anotaci, není to horror, byť z toho svým způsobem pocitově občas slušně mrazí, ale slušné rodinné drama se zvláštním samostatným důrazem na slova rodinné a drama. Stylem, formou a podáním hodně zajímavá záležitost, jedna z postav je přesně typ člověka, který mi je až o morku kostí nesympatický. Na druhou stranu, tzv. Novella in flash asi není něco, co bych dával častěji v kratším časovém úseku.


itskyleus
13.09.2023 4 z 5

Tohle byla kniha, která je od všech knih z GD odlišná.
Nejedná se o horor, přesto jsem to jako horor docela bral, ačkoliv je to kniha se silným příběhem.
Sledujeme zde otce a syna, který si chce ze svého potomka vyšperkovat podle svého, tudíž používá určitý druh ostřejší výchovy.
Horor mi to právě připomínalo z pohledu výchovy, jelikož chování otce na začátku bylo šílené a sám vím, že já bych takto jednat se svým dítětem nemohl, ovšem každý má své metody výchovy.
Kniha na svou útlou podobu čte svižně a kapitoly jsou krátké.
Rozhodně vás kniha donutí se zastavit a zapřemýšlet se nad situacemi a také chováním v daných situacích.
Pár kapitol před koncem, kdy syn je starší, tak nacházíme právě obrácené tváře. Syn se začne jinak chovat ke svému otci.
Konec jsem opravdu absolutně nečekal a přišlo mi líto všeho.
Strašně, ale strašně se mi zamlouval literární útvar, kterým je kniha napsaná, tedy Novela in-flash.
Opravdu fungovalo, že kratší kapitoly vydaly ze sebe skvělý příběh s lidským projednáváním.

lucie.svobodova
09.09.2023 5 z 5

S porovnáním s ostatními knihami, které čtu, je tohle opravdu sousto na jedno odpoledne při kávě jo, to jsem si říkala - a ejhle to je tak nabitá knížka emocemi, že to opravdu u jedné kávy přečíst nešlo

Novela in-flash nic ti to neříká? Neboj, také jsem nevěděla o co jde
Je to specifický literární útvar, kdy autor píše povídky, které fungují samostatně, ale spolu vytváří komplexní příběh. A zde autor ukazuje, že to opravdu umí

Jedná se o velmi silný psychologický příběh, o příběh syna a otce otce a syna a o jejich poutu. Setkáme se zde s chlapcem, který postupně dospívá, až se také sám stane otcem a při výchově se snaží poučit z chyb, které udělal jeho otec.
Ale i tak nějaké chyby dělá, jak už to tak bývá..
Autor píše poutavě, nijak to neprotahuje a jde rovnou k věci, takže za mě super .
Každopádně knížka je tak nabitá emocemi, že i zde jsem si musela ke čtení přizvat balíček kapesníků (fuuu, od toho co jsem matka, jsem nějaká ubulená )

Rozhodně přečtení této útlé knížečky doporučuji

Shaxx
01.09.2023 4 z 5

,,Naučil mě, že rodičovství je podivné bludiště bez mapy, jak se v něm pohybovat a jak ho přežít. Dělal to nejlepší, co mohl, a já ho miluju nevyčíslitelnou láskou jen si musím pamatovat, že to, co mě naučil, mám přehodnocovat."
Jeffery mě dostal knížečkou Zůstanou jen skvrny, takže jsem automaticky sáhla i po jeho dalším počinu, který sice vybočil z hororového žánru, ale též se zaobírá rodinou a zejména vztahem otec x syn. Střet dvou generací, snaha být dobrým rodičem, i když na to člověku nikdo předem nedá podrobný návod, snaha být dobrým synem, i když dítě zná definici dobra zejména na základě toho, co vidí od rodiče. Jak se vztah mění a vyvíjí, když otec stárne a syn dospívá. Jako vždy dokázal Jeffery do malého rozsahu stran nacpat obšírný obsah, který rezonuje i po dočtení. A pokud je čtenář rodič, asi mu to zabrnká ještě na citlivější strunu.

SalemJohn
03.07.2023 5 z 5

Otec a syn - Syn a otec, vzájomná väzba - pripútanie.. Na tejto jednoduchej schéme je postavená celá táto útla knižka z dielne vydavateľstva Golden Dog. Možno odvaha, možno intuícia, každopádne za vydanie tejto "novely in-flash" u mňa palec hore. Priznám sa, že po prečítaní prvých strán som si musel pozrieť, kto Ross Jeffery vlastne je, lebo prvá kapitolka mi naozaj prišla ako maturitná úvaha.. ale, výborne zvládnutá.
S ďalšími stranami sa však dovalí také emočné tornádo (v anglických kulisách), že na prvotnú maturitnú neistotu som rýchlo zabudol a užíval som si pohľad, raz z jednej - raz z druhej strany. Bolo to náročnejšia forma užívania, ale je vidieť, že autor to ma psychologický zvládnuté výborne a krásne to emočne rozohráva v britských sociálnych podmienkach. No ten psychologicko-emočný rozmer je univerzálny a funguje na nás chlapov celoplošne. Silné štyri hviezdy. A každý otec, ktorý len nedávno držal malého synčeka v náruči, môže prihodiť hviezdičku navyše.

KadetJaina
26.06.2023 5 z 5

Stejně jako předchozí kniha autora Zůstanou jen skvrny, i Připoutaní je ze života, jen tentokrát není tak drsná, ale není o nic míň srdceryvná. Příběh o otci, který nechce dělat chyby svého otce, tak dělá úplně jiné chyby. O generačním traumatu, které se přenáší a jakou práci dá ho zlomit. Ale hlavně příběh ze života, který vám ukáže, že v problémech nejste sami.

Pampalini
12.06.2023 4 z 5

Neobvyklý literární útvar postavený na krátkých povídkách nebo úvahách s dobrou pointou. Jedná se o témeř banální příběh rodinných vztahů, hlavně otce a syna. Otec ho vychovává po svém, pro ránu nejde daleko, takový typ, který ví o čem je život a považuje za nutné syna náležitě připravit. Je to hodně o psychice, žádné explicitní násilí, o to větší emoce postavené na několika slovech. Autor umí psát a miniknížce vdechl zajímavou duši. Jediným minusem je délka.

Madla81
02.03.2023 5 z 5

Jednotlivé povídky zapadnou do souvisejícího rámce jako prdel na hrnec. Ross Jeffery nám prostřednictvím mikropříběhů líčí problematický vztah násilnického a impulzivního otce a křehkého chalpce. Je to úplně jiné čtení než autorův předchozí počin - Zůstanou jen skvrny, ale je to dojemné, silné a hluboce lidské.
Z jednotlivých situací čiší emoce tak čisté a syrové, že se čtenáři zaříznou do srdce i do duše.
Mám dalšího oblíbeného spisovatele a doufám, že nás bude Martin Štefko zásobovat jeho tvorbou, protože to opravdu stojí za to.

Malarkey
21.02.2023 4 z 5

Přiznávám se, že na další knihu z Golden Dogu jsem šel asi jako na autoru předchozí přeloženou knihu s názvem Zůstanou jen skvrny. A to i přesto, že na zadní straně knihy mě upozorňovali, že tady to bude trošku jinak.

A opravdu je, jako kdyby kniha do portfolia Golden Dogu vůbec nepatřila. I přesto si je ale s knihou Zůstanou jen skvrny hodně podobná.

Autor zde popisuje vztah otce a syna formou malých povídek, kterým se v uceleném vydání říká novela in-flash.

No, co Vám budu povídat, do přečtení tohoto kousku bych ani netušil, že něco podobného existuje. Nicméně příběhy jsou to ve skrze hodně zajímavé a kladou důraz především na emoce a těžce zkoušený vztah mezi otcem a synem. To je totiž něco, co jde autorovi opravdu dobře. Tak dobře, že Vám ty emoce projdou kůží přímo do srdce a tam vytvoří doživotní zářez horší, než od zápalu plic.

Připoutání je nezvyklá kniha plná emocí a tak je na ní třeba také nahlížet. Nečte se jednoduše, musí se nad ní hodně přemýšlet, musí se těmi emocemi čtenář postupně prokousat. Jinak ho na dobro semele.

666Jitka
16.02.2023 5 z 5

Po přečtení předchozí knihy Zůstanou jen skvrny, jsem opravdu očekávala něco drsnějšího. Do rukou se mi však dostal silný psychologický příběh, který ukazuje pohled na svět různýma očima otce a syna, ve kterém čtenář může občas zahlédnout i sám sebe. Kniha mě rozhodně nezklamala, ba naopak, při její četbě jsem se navracela do svého dětství a některých ne zrovna pěkných vzpomínek. Atmosféra knihy čtenáře vtáhne a nutí ho prožívat děj s postavami jakoby na vlastní kůži, až má člověk někdy fakt nervy na pochodu a chtěl by alespoň slovně zakročit. Knihu by si měli přečíst někteří ambiciózní rodiče, kteří nechápou, že se jim děti nenarodily proto, aby plnily jejich představy, a že každý člověk je jedinečná osobnost jdoucí svou cestou. Někdy zdánlivé maličkosti mohou do velké hloubi ovlivnit život a nitro člověka navždy. Důležité však je, aby to byl vliv pozitivní.

danazeskolky
13.02.2023 4 z 5

Krásná obálka, anotace a skromný počet stran - to vše způsobilo, že jsem po knize sáhla a za dva dny přečetla (s přestávkami). Emočně silné, netroufám si říct, jestli převládají pozitivní myšlenky nad negativními, dobré výchovné metody nad těmi devastujícími. Bylo mi líto malého kluka, ale někdy je pro život opravdu dobře být otužilý a mít zkušenost s traumaty. Jen to ponižování a zesměšňování mi vadí. Lásky tam bylo hodně, škoda, že uvědomění přišlo až tak pozdě... Vlastně by to nebylo pozdě, nebýt... (ale to už by byl spoiler)

kniznistranky
29.01.2023 5 z 5

Útlounká knížečka, která ale na jeden zátah přečíst nejde. Novela in-flash (blesková novela) byl pro mě doteď naprosto neznámý literární útvar, kdy několik krátkých samostatně fungujících povídek dohromady tvoří jeden příběh. V tomto případě je spojujícím tématem vztah mezi otcem a synem.

Každá stránka je tak silná a plná emocí, že jsem si čtení musela dávkovat. Slzy v ocích a rozostřené řádky - to je něco, s čím je třeba při čtení této novely počítat. Tolik emocí! Už po pár přečtených stránkách jsem byla smutná z toho všeho co čtu a hlavou mi vířila spousta myšlenek. Každá kapitola (povídka) funguje jako kousek skládačky v obrovském příběhu plném hloubky, bolesti, emocí, zklamání, zoufalství. Silný emoční zážitek!

Číst tuhle knihu chce svým způsobem odvahu. Ne pro to, že byste museli mít silný žaludek, pevné nervy nebo rozsvícenou lampičku na nočním stolku. Ale kvůli emocím! Ty nad vámi totiž převezmou moc prakticky hned po otevření knihy.

Ivan Kučera
17.01.2023 4 z 5

Kto čítal predchádzajúcu knihu Rossa Jefferyho, Zůstanou jen skvrny, možno aj teraz bude čakať niečo drsné, na hranici hororu. Ako ale avizuje zadná časť obálky, toto nie je horor, ale silný príbeh. Keďže mám slabosť pre horory, minule ma to bavilo predsa len o štipku viac, ale faktom je, že i druhé české Jefferyho vydanie predstavuje značne intenzívny zážitok. Jefferyho štýl sa nezaprie: opäť je to obnažené, realistické, presvedčivé, naliehavé, naturalistické, zbytočne to nechodí okolo horúcej kaše, ale to ide rovno k veci a práve aj vďaka tomu je to úderné ako rana kladivom do hlavy. Autor zaujímavou formou rozpráva príbeh jedného dieťaťa, ktoré sa neskôr stalo mužom. Ross skáče naprieč rokmi, až desaťročiami, sledujúc inkriminované dieťa od narodenia až po dospelosť, keď už má svoje vlastné deti. Pri ich výchove sa snaží poučiť chýb svojho otca, ale ako to už v rodičovstve býva, pre zmenu robí svoje vlastné, nové chyby. Jeho otec to myslel dobre, ale nie vždy bol dokonalý a spravil viacero chýb. Vrátane veľkých, ktoré jeho potomka plus-mínus navždy poznačili. Istým spôsobom z nás ale i traumy môžu spraviť lepších, hodnotnejších ľudí, nie je tak? Je to sympaticky krátke, vďaka tomu svižné a stagnuje len minimálne (mňa nudila pasáž z tenisu a „súboje“). Trocha som sa obával, že Ross Jeffery to na konci nezvládne a naservíruje nám dokorán otvorené finále, čo by v tomto konkrétnom prípade nebola moja šálka kávy. Našťastie obavy sa ukázali byť zbytočné.

Autorovy další knížky

2022  85%Zůstanou jen skvrny
2022  85%Připoutaní