Pro hrst dukátů

Pro hrst dukátů https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487753/bmid_pro-hrst-dukatu-z7H-487753.jpg 5 327 327

Kapitán Stein a notář Barbarič vyšetřují zločin v kremnické mincovně. Žhavé léto roku 1601. V kremnické mincovně, kde z drahých kovů vytěžených v uherských hornických městech razí nejlepší dukáty, tolary a groše v celé říši, došlo k vážnému incidentu – z pokladnice zamčené na tři zámky zmizela razidla. Nevysvětlitelný zločin si žádá zkušeného vyšetřovatele, a proto komorský hrabě vyšle do zlatého města notáře Barbariče. Schemnitský vyšetřovatel doufá v rychlé vyřešení záhady, jenže ke krádeži želez přibude loupež mincí ze zásilky střežené proslulými stříbrnými jezdci a vzápětí i první vražda. Navíc Barbariče vyhledají kapitán Stein a seržant Jaroš – jejich přítomnost celý případ ještě více zkomplikuje.... celý text

Přidat komentář

kuruteku
13.05.2024 5 z 5

Čím dál tím lepší - napraveny Barbaric, podrážděný Stein, proměněný Jaroš a díky tomu všemu jde příběh do větší šířky a hloubky. Sociální historická detektivka. Autor musí mít skvělou čtenářskou obec, když od knihy o historie Kremnice dokáže přejít k vytvoření historického příběhu, který se klidně mohl stát.

tlllk
09.05.2024 5 z 5

Tento štýl detektívok mám rád, nepriama úmera medzi krvou a historickým kontextom, dobre známymi postavami s výrazným vývojom charakteru. Všetko je to zasadené do blízkeho prostredia, dokonca tento diel ma pre mňa o trochu osobnejší charakter.


Solverino
12.03.2024 3 z 5

Musím říct, že jsem četl skoro všechno od pana Červenáka a už mi to začíná lehce připadat dost rutinérsky napsané. Takové sice lehce odsejpající, ale občas začne trochu nudit a jen někdy i trochu zajímavé. Celkem prosté překvapivých zvratů a již lehce nudící. Velmi oceňuji zvrat u seržanta Jaroše, ze kterého nám vyrůstá trochu temný "rytíř". Super, jen tak dál. Nebál bych se trochu přitvrdit i v dalších aspektech děje aby jsme se trochu posunuli k četbě pro dospělé... takhle je to takový trochu Vinnetou.

RADIN
01.03.2024 4 z 5

Pekné to bolo.

Čmeláček
15.02.2024 5 z 5

K této vynikající detektivce dnes napíšu jenom stručně: bylo to zase skvělé a napínavé počteníčko! Chlapi Stein, Jaroš a Barbarič zase v pohodě, i když si občas nesednou. A taky jeden z nich se dost změní, to mě fakt překvapilo. Jinak ale jako celek fajn, proto dávám zase za pět! :)

Deia
25.01.2024 4 z 5

Pôvodne som nemala už nemala veľmi v pláne v tejto sérii pokračovať, ale keď som túto časť videla v knižnici, tak som si povedala, prečo nie. A síce úplne nadšená som nebola, ale ani sklamaná nie. Ale pravdou je, že táto časť sa mi zdala rozťahaná. Celkom dlho trvalo, kým k niečomu došlo a ešte kým Stein našiel Jaroša a potom kým našli Barbariča... Taktiež keď sa už našli, tak sa neustále prekárali a aj keď v predchádzajúcich častiach mi prišli slovné prestrelky medzi Steinom a Barbaričom fajn, tak tu mi už z nejakého dôvodu prekážali, hlavne Steina naozaj veľmi nemusím. Ale veľmi sa mi páčil Jarošov vývoj, z toho som bola celkom prekvapená. No a najviac sa mi páči to historické pozadie, to si naozaj užívam. Ako sa razili mince, ako si žili obyčajní ľudia a všetko to okolo. A aj tá priamočiarosť príbehu sa mi tentokrát páčila, nebolo to také prekombinované, aj keď kratšie to mohlo byť. Ďalšiu časť si tiež pravdepodobne prečítam :).

avalonek
05.01.2024 5 z 5

Jako vždy tohle čtení stálo za to.

J0hn
25.12.2023 5 z 5

Opět plný počet, trojice se zase sešla při vyšetřování. Ale tentokrát to už mezi nimi mnohem více skřípe. Z humorného popichování se v tomto případě dostali skoro až k nevraživosti.

Jaruš7
21.12.2023 5 z 5

Kremnica - kraj jako stvořený pro lidské záludnosti.
Zabrousit do časů, kdy bylo vábivé jen pomyslit na obohacení se z mincovních císařských zdrojů do vlastní kapsy. Ale tak hrozivé tresty nebyly ani za vraždu.
Chudina kontra vrchnost. Jen jeden odvážlivec dělá chudým radost.
Mord jednoho ze strážců klíčů a pečeti od mincovního
pokladu rozpoutá vyšetřování po celé Kremnici.

Sice špetka humoru by neškodila, ale to by asi naši hrdinové nemohli být tak zdeptaní na duchu i na těle.
Rčení o čertím separátu byla ekvilibristika.
Fajn.

Nikolda
17.12.2023 5 z 5

V tomto díle se mi líbila autonomie našich tří hlavních hrdinů. Každý se tam projevoval svým vlastním, jedinečným způsobem, ale tak nějak výrazněji, než v předešlých dílech.

mataj
03.12.2023 5 z 5

Stein, Barbarič a Jaroš se opět potkávají, tentokrát při vyšetřování nevysvětlitelné krádeže v kremnické mincovně a vzápětí i vraždy. Od začátku vše nasvědčuje tomu, že je za vším zloděj známý jako Paví oko, který již několikrát obral nebo jinak pohanil zdejší vrchnost, zatím ale nikoho nezabil, a část uloupených peněz dokonce rozdal chudině. A jak to tak vypadá, není to jediný zločin, ke kterému v Kremnici došlo. Naše trojice se snaží případ objasnit, nicméně jejich spolupráce malinko skřípe. Každý z nich se od jejich posledního setkání jistým způsobem změnil, nejvíc ale Jaroš, který nyní odmítá jenom slepě poslouchat Steina a dělá věci po svém.

TomHr
27.11.2023 5 z 5

Nevysvětlitelná záhada odcizených razidel se odehrává v Kremnici, v Barbaričově rodném kraji. Kniha má opět všechny atributy Červenákova barvitého vypravěčského stylu a výborné obsazení v čele s oblíbenou a nesourodou trojicí vyšetřovatelů. Na této knize zaujme zasvěcené vysvětlení celého procesu výroby mincí, od kutání drahých kovů až po ražbu a distribuci hotových peněz. Dále překvapivý sociální akcent – na několika místech autor popisuje dřinu středověkých horníků, která spolu s prostředím zničeným důlní činností devastuje jejich zdraví a zdraví jejich rodin.

Johny_H.
23.11.2023 5 z 5

Ok tak toto byla neskutečná jízda. Pojďme si to trochu rozebrat je trochu složitější se v této knize alespoň pro mě vyznat v jménech, ale i tak jsem si to neskutečně užil. Akce bylo požehnaně a o osud jedné konkrétní postavy jsem se skutečně bál. Celou dobu je budována výborně atmosféra a to i přes trošku kostrbatou první kapitolu. Jen doporučuji od stránky 250 je dobré knihu dočíst jedním dechem. Jelikož já jsem skončil na stránce 308 a to napětí než jsem se vrátil z práce a mohl to dočíst bylo opravdu strašné a měl jsem co dělat se soustředit. Jako vždy musím dát 5/5 a snad díl 9 vyjde co nejdříve v češtině a objeví se u nás v knihovně.

Ayla767
30.09.2023 5 z 5

Po přečtení všech velice kladných recenzí a protože mám ráda historické detektivní příběhy :-) . Obohatila jsem svoji knihovničku o 8 knih.
Seznámení se s proslulým turkobijcem kapitánem Steinem, vzdělaným notářem Barbaričem a tajemným kaprálem Jarošem.
Odklopil oválné víčko zdobené jemnými ornamenty, pořád ještě čekáme na třetí klíč.
Stříbrní jezdci, Paví oko a Bohdan Jaroš už není tím co býval.
Bravo pane Červenáku.

martin8550
11.09.2023 5 z 5

Za mě nejlepší příběh celé série. Skvělou a velmi dobře promyšlenou zápletku doplňují akční scény a napjaté vztahy hlavních hrdinů. Neobyčejně strhující finále překoná všechno, což už hlavní hrdinové zažili. Barbarič unikne utopení, rozdrcení, probodnutí a dokonce roztrhání divokými zvířaty a jeho sedmihlavňovka opět vychrlí svůj pekelný obsah. Stein je protivnější než obvykle, ale nakonec uzná, že bez pomoci jeho parťáků se neobejde. Jaroš je zde nočním přízrakem, ale i jeho dvouruční meč vykoná užitečnou službu. Dusnou atmosféru celé knihy vyčistí takřka apokalyptická bouře ve finále, přežijí jen silní a spravedliví. Na závěr musím opět ocenit snahu o historickou věrnost a skvělé podání reálií hornických měst na Slovensku na počátku 17. století.

iveta3689
06.08.2023 3 z 5

Není to špatné, ale nějak mě to nesedlo tak dobře, jako ostatní v sérii. Je to pořád lepší, než mnoho jiných podobných knih, ale v této sérii je to pro mě slabší kousek. 3,5/5*

m_martina
27.05.2023 5 z 5

Tuhle řadu historických detektivek jsem si oblíbila a je škoda, že zatím nebylo napsáno pokračování. Stein, Jaroš a Barbarič mi budou chybět, líbily se mi všechny knihy s nimi a nikdy jsem nedala méně než pět hvězd. A také jsem se ráda podívala do Kremnice.

85098211
11.05.2023 5 z 5

(drobné spoilery)
Trojici Stein, Jaroš a Barbarič mám opravdu moc ráda, a proto jsem si nemohla nechat ujít ani tento v pořadí již osmý případ. Ovšem kniha jako taková začíná jinou scénou, která celý případ otevírá a je doslova strhující ;-). Naši vyšetřovatelé se tentokrát vydají zase zpátky na Slovensko, a sice do Kremnice. Zde se totiž záhadně ztratila razidla mincí z pokladnice, která byla v podstatě nedobytně zamčená. Nejdřív je tam tedy vyslán pouze Barbarič, který se stihl oženit a svůj prostopášný život (snad nadobro) pověsil na hřebík? :-) Brzy se k němu ale připojí i Stein s Jarošem, kteří ovšem svojí přítomností celou situaci spíše zkomplikují. No a jak se dá tak nějak z logiky věci očekávat, poměrně záhy dochází nejen k další loupeži, ale také k první vraždě...
Nerada bych toho prozrazovala moc, proto bych na závěr jen chtěla poznamenat, že důležitou roli budou hrát (mimo jiné) paví pera ;-). Případ, který je ve finále o dost složitější, než jak se mohlo zdát na úplném začátku, je samozřejmě nakonec vyřešen a viníci potrestáni. Této skvělé detektivce tedy nemám co vytknout a hodnotím ji proto plným počtem. Na závěr jsem ale docela smutná, že autor prozatím žádnou další knihu z této série nenapsal...

Kami33
10.04.2023 5 z 5

Moje oblíbená série. Hlavní hrdinové zůstávají titíž, jen Jaroš se nám mění před očima. A to je určitě dobře. Těším se na další.

PitoR
06.04.2023 5 z 5

Pávie oko!
Pokračujem s Jurajom Červenákom a jeho trojicou vyšetrovateľov - SBJ - Stien, Barbarič a Jaroš. Po Banskej Štiavnici, Prahe, Prešporku, Viedni, Sitne, Trutnove a Plzni sa dej tentokrát odohráva v Kremnici.

Poriadne zamotaný prípad v kráľovskom banskom meste, známom tiež razením veľmi kvalitných uhorských dukátov, toliarov i grošov. Naša trojčlenná úderka nakoniec bojuje na dvoch frontoch. Kto je záhadný pomstiteľ a ľudomil Pávie oko? A k tomu banda nenažrancov, ktorí majú stále málo a neštítia sa ničoho.

"Ľudské plemeno je hriešne a každý má za nechtami nejakú špinu - niekto len na zopár zdravasov po spovedi, iný má od nej pazúry čierne ako satanáš."

Najviac ma prekvapil Jaroš. Zmenil sa, narozprával toho viac, ako v predošlých dieloch dokopy. A zasmial som sa na tradičných prekáračkách medzi uštipačným Barbaričom a večne zatrpknutým Steinom.

"Ten chlap sa furt tvári, akoby ho striga jedovatým dychom ofúkla."

Červenák opäť nesklamal, takže na mojej strane maximálna spokojnosť. Táto historická detektívna séria si ma získala a keďže naša podarená trojica na konci knihy nabrala smer Košice, myslím, že sa v blízkej dobe môžeme tešiť na deviatu knihu...