Proč Číňané nepočítají kalorie
Lorraine Clissold
Patnáct pradávných tajemství pro vaše stravovací návyky, pocity i vzhled . Představte si styl výživy, který ve vás vyburcuje požitek z jídla, umožní vám se najíst dosyta, podněcuje k prozkoumání přitažlivé nabídky pokrmů a chutí, je jak příjemný, tak zdravý - a navíc se při něm netloustne. Postoj Číňanů k jídlu vyjadřuje jejich nejběžnější pozdrav: "Ni čch´-fan le ma?" - "Už jste jedl?" Jídlo je odněpaměti základem čínské kultury, doba podávání jídla vrcholem dne, a i přesto moderní výzkum potvrzuje, že ve srovnání se západními národy jsou Číňané štíhlejší a mají lepší tělesnou kondici. Klíčem k jejich tajemství jsou jednoduché a rozumné zásady. Jídlo považují za výživu a lék - nikoli za zdroj nechtěných kalorií. Lorraine Clissoldová, jejíž zálibu v čínské kuchyni změnil desetiletý pobyt v pekingu v celoživotní lásku, odhaluje v patnácti poutavých kapitolách tajemství čínské kultury jídla. Na příkladech lákavých kombinací ingrediencí vysvětluje, jak vyvážit jednotlivé složky stravy, uspokojit chuť a s přispěním dávných čínských pravidel změnit jídlo ve zdraví prospěšný a chutný požitek. Součástí knihy jsou i diagramy, tabulky, kresby a recepty.... celý text
Literatura naučná Kuchařky
Vydáno: 2009 , Slovart (ČR)Originální název:
Why the Chinese Don't Count Calories, 2008
více info...
Přidat komentář
Naprosto vynikající kniha o stravě, nejzajímavější a nejpoučnější (tedy kromě knih našeho českého odborníka na výživu pana Fořta) co jsem kdy četla. Navíc čínská kuchyně mi vždy dost chutnala. A ted, když jsem se dozvěděla, v čem tkví její tajemství a přínos, na ni nedám dopustit. Číňané dokáží udělat chutný pokrm doslova z každého listu, jejich kombinace zeleniny a kořenících přísad je úžasná a má svůj určitý přínos.
Rozhodně doporučuji všem, kteří chtějí zdravě, chutně a dobře jíst:-)