Andělé a démoni
Dan Brown
Robert Langdon série
1. díl >
V knize Andělé a démoni americký spisovatel Dan Brown poprvé představil postavu hardvardského symbologa Roberta Langdona, který se pak znovu objevuje ve světovém bestselleru Da Vinciho kód. Langdon je při návštěvě Evropy povolán k případu rituální vraždy, k jejímuž objasnění může přispět díky své znalosti v oboru kódů a šifrování a dějin tajných společností. ISBN 978-80-7203-787-2 (dotisk 2007)... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2006 , ArgoOriginální název:
Angels & Demons, 2000
Vlastně nejsem vůbec příznivcem tohoto žánru. Kniha ke mně však nějak doputovala a zaujala mě svými bohatými fotografickým doprovodem. Historie dějin umění Vatikánu mě nakonec zlákala, přestože se takovým “velkým titulům programově vyhýbám. Text mě doslova pohltil a na týden vyřadil z běžného každodenního rytmu, musela jsem v každé volné chvilce číst. Velice dobře a rafinovaně napsaný, trošku mi vadilo zjevné prvoplánové filmové určení -takové trošku vizuální spekulativno. Ale jinak moc dobrá, i když místy až moc krutá. Překvapivě rozpletená zápletka…
Čítalo sa to neprekvapivo dobre a rýchlo. A dosť prekvapivo to bolo úplne iné, než som očakávala. Hlavne čo sa týka deju a samotného vyvrcholenia celej záhady.
Autor: Dan Brown
Děj: Začíná to vraždou Leonarda Vetry který byl fyzikář týmu vědců zkoumajících antihmotu. Na hrudi byl vypálen tak zvaný symbol iluminátů. Tohle začne zajímat Roberta Langdona který se v tomhle vyzná. Antihmota kterou Vetra zkoumal, je umístěna ve Vatikánu, kde má explodovat během volby nového papeže. Langdon a Vittoria Vetra se vydávají do Vatikánu, aby zabránili výbuchu který by tam měl být. Langdon a Vittoria řeší hádanky se čtyřmi živly. Která jsou: (voda, země, vzduch, a oheň) Jestli zachrání všechny před výbuchem? To se musíte dočíst.
Hodnocení:
Knížka se mi líbila chvilku mi to trvalo si přečíst.
Velmi doporučuji.
Velmi krasna kniha, pekne se cte, motiv je velmi zajimavy. Ne ze bych se zajimala o cirkevni veci, ale diky knize jsem mela moznost nahlednout do zakulisi cirkve a volby papeze.
U knížek tohoto autora si vždy přijdu jako bych byla přesně na těch místech, která popisuje. Taková dovolená z křesla :-) Dan Brown prostě umí! Jediné co mě osobně vadilo, bylo u některých pasáží zdlouhavé zamýšlení hlavních postav nad danou situací. Na to,že to byl závod s časem se v tomhle teda crcali...
Kniha mě celkem bavila, i když tam bylo dost odborných popisů. Hezké vykreslení Vatikánu a Říma. Jen na to, že byli v nemalém časovém presu, měli dost času na to, vše zdlouhavě rozebírat a vysvětlovat.
Poslechnuto jako audiokniha. Audiozpracování super, ale celkově mě to příliš nebavilo. Hodně překombinované, spousta náhod (Langdon v podstatě na nic nepřijde sám, tu mu poradí člen stráže, tu někdo jiný přihlížející), premisa souboje víra x věda už ve 21. století prostě nefunguje.
Po formální a jazykové stránce je to ale zpracováno na výbornou. Jen mi to prostě nesedlo.
Pane bože. To je tak nesnesitelná, nerealistická, překombinovaná kniha, že vůbec nechápu její úspěch. Film udělal prakticky nemožné, a totiž že se mu podařilo tento příběh upravit do přijatelné (přijatelnější) podoby odstraněním těch nejšílenějších telenovela elementů. U Šifry jsem měla podobný pocit, ale tady je to mnohem silnější, protože Andělé jsou mnohem horší. Navíc nesouhlasím se základní premisou: je směšné si myslet, že jakýkoliv úspěch vědy vymýtí víru/organizovanou cirkev. (Říkám jako odpůrce organizované církve.) (Anglicky.)
Audiokniha celkem dobrá. Někdy to tedy připadalo akci agenta 007,ale lidi to mají rádi. Zajímavé prostředí knihy, děj měl spád, i když někdy trochu prekombinovane. Viděla jsem i filmové zpracovani. Nacteno dobře, hudební předěly někdy zvláštní. Celkově to za poslech stojí.
(SPOILER)
Kdybych měla najít plusové body, určitě jich Dan Brown několik dostane:
-čtivost: stránky ubíhaly jedna za druhou a díky krátkým kapitolám se čtenář snadno zapomene.
-prostředí děje: je neuvěřitelné, jakou znalost Říma a Vatikánu, stejně jako historických postav a dějů autor má. Tedy, pokud opravdu existují/existovaly. Je jich tolik, že si neumím představit jejich ověřování a dohledávání. Takže plusy i za protkání knížky tolika fakty.
-knížka ve mně probudila touhu se znovu rozletět do Itálie a zkoumat to bohaté umění.
Ale...
Natáhnout necelý den na 500 stran bylo útrpné, tolik oddalování, uf.
Co každých pár stran jsem kroutila hlavou, jestli to už s těmi náhodami autor nepřehání, "tohle nemůže myslet vážně, to má čtenáře za takové primitivy?". Tolikrát přitažené za vlasy, až to bolelo. Že se v několika případech objeví kolemjdoucí, který vysype z rukávu klíčovou informaci? Nebo kolikrát za jediný večer Langdona zachrání poslední pokus před vyčerpáním? Nebo kolik "domnělých" zrádců autor nabízí, až je to ten jediný, který na rozdíl od ostatních postav působí celou dobu čistě? O závěru ani nemluvě, ale to už mi fakt bylo hloupé knihu nedočíst. Konci se nedá ani říct "plný zvratů", byl prostě překombinovaný kotrmelci, nechápu, v jakém rauši musel Dan Brown být, aby tohle vyplodil.
Po dočtení jsem váhala, jestli se prostě na té knize neodrazilo to čtvrtstoletí věku. Možná byla mentalita kolem technologií dřív opravdu jinde. Informovanost taky nebyla taková a příběh tedy mohl fungovat... Tím spíš ale nechápu to množství nadšených hodnocení z posledních let.
Film jsem neviděla, takže nemám s čím srovnávat - ale kniha byla skvělá! Propracovaný, napínavý příběh, velmi obdivuji a oceňuji všechny zmíněné reálie. Kromě toho, že mě kniha naprosto vtáhla jsem se dozvěděla spoustu historických informací o Římě a jeho památkách. Nemám co vytknout, doporučuji k přečtení všem milovníkům záhad :-)
Poslechnuto jako audio kniha (6 CD), výborný přednes M. Táborského, líbilo se mi proložení CD úryvky gregoriánských chorálů , které navozuje atmosféru tajemna a chrámů.
Před touto knihou jsem četla Šifru mistra Leonarda a Inferno a tyto dvě se mi líbily více než Andělé a démoni.
Ději nejde moc co vytknout, kniha se pět odehrává ve strhujícím tempu, je napínavá, plná překvapivých momentů. Čtenář se dozví opět něco z historie. Ve svých představách se podívá do Říma, a hlavní hrdina je velký sympaťák.
Ale já nemám ráda křesťanství, církev, papeže, kněží, ani nic co souvisí s křesťanstvím, nevěřím v boha. A toto téma je v této knize probíráno opravdu detailně. Při čtení o těchto institucích jsem proto bohužel cítila jakýsi odstup a lehkou antipatii, kterých jsem nebyla schopná se zbavit.
Konec byl překombinovaný. A to co přežil hlavní hrdina, tak to by nepřežil snad ani herec v americkém akčním filmu.
Autorovi skládám poklonu. Klobouk dolů před ním. Při psaní této knihy musel nashromáždit velké množství informací a znalostí, a to i z oblasti fyziky.
(SPOILER) Trochu jiné než film, který jsem viděla už dvakrát. Padouch byl jiný a jinak skončil, čtvrtý kandidát nedopadl dobře, vozíčkář ve filmu chyběl, gardisté byli jiní a papež nakonec taky... Ale líbilo se mi to.
Nedávno jsem dočetla knihu Andělé a démoni a musím říci, že jsem si její čtení naprosto užila. Autor Dan Brown bravurně vykreslil CERN, církev i Hassasiny. Líbil se mi i popis Vatikánu. Bravurně byl za mě zakomponovaný i hlavní hrdina Robert Langdon, jako specialista na symboly. Svět Iluminátů byl také hezky zpracován.
Za sebe tedy tuto knihu doporučuji a hned pokračuji Šifrou mistra Leonarda.
5/5
Knihu samotnou jsem nečetl, ale poslechl jsem si audioknihu, kterou vytábořil Miroslav Táborský. Ten má dobrej hlas a čte to dobře, ale to neznamená, že je ta audiokniha ok. Klidně si v ní mohli odpustit ty zvuky-ruchy (často místo aby zvučily, tak opravdu rušily) a místo toho ji raději udělat nezkrácenou. A právě kvůli zkrácené formě knihy má moje hodnocení menší váhu, než toho, kdo ji četl.
Co se týká obsahu, tak asasínsko-vatikánská metelice byla pěkně zkombinovaná. Pěkně se nám ten Dan Brown rozjel a už jenom chybělo, aby se papež zpapil, zmrtvýchvstal a superhrdinsky tam udělal nějaký boží zázrak. Ke konci to chytne i nějakou tu křesťanskou kontroverzi a z Langdona udělá takovýho malýho Bonda, ale jinak mě to bavilo.
Až na tu antihmotu. Ta tam byla jako pěst na ohryzek a vyloženě si říkala o to, abych to tady zkritizoval. Nejsem žádný vědátor, ale celé mi to tam přišlo až moc sci-fi. Já mám sci-fi rád, ale sem se to nehodilo. Kdyby spisovatel nevymejšlel kraviny a držel se při zemi nějakou normální bombou, bylo by to hned celé mnohem realističtější. No, sice realističtější, ale reálné ne. Bylo to asi tak reálné, jak kdyby jel papež na turné s trampolínou po Palestině (jak by řekl klasik).
Jelikož jsem si to už poslechl kdysi před lety a teď znovu, určitě se na to už nikdy v životě nechystám. A taky jsem zjistil, že mě to zase tak moc nebralo a to musím zohlednit. Tenkrát bych dal tři, nyní tak dvě hvězdy... takže dám dvě. Víc si jich nechám až na Šifru...
Nešlo tomu uniknout, Browna četli všichni... Tož, příběh je to zajímavý, lokace ještě víc a hlavní hrdina neotřelý. Četlo se mi to tak nějak NÉ tak úplně lehce a s nadšením, které jsem očekával. Nakonec přečteno, závěr Brownovský tj. všechno je tak nějak jinak. Dobrý, ale čekal jsem o ždibíček více. PS: teď už vím, že bude i hůř :-)
vraždy zfilmováno americká literatura thrillery katolická církev věda a víra Vatikán Ilumináti Evropská org. pro jaderný výzkum CERN americké romány
2018 | Počátek |
2013 | Inferno |
2010 | Ztracený symbol |
2008 | Anatomie lži |
2005 | Digitální pevnost |
Ano, je to čtivé a napínavé. Ale taky nekonečně naivní a nesmírně hloupé.