Rozsudek smrti vykonán

Rozsudek smrti vykonán https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474025/bmid_rozsudek-smrti-vykonan-0o6-474025.png 4 46 46

Sedmnáct příběhů, ve kterých pachatele došli až k oprátce. Je mezi nimi příběh zdravotní sestry vraždící na kojeneckém oddělení. 18letého mladíka, který podle pokynů otce vyvraždil rodinu své tety. Vojenského zběha-kanibala. Pedofilního promítače pražského kina Metro. Můžete se z policejního vyšetřování dozvědět, jak byly doopravdy zavražděny stopařky, na motivy jejichž kauzy byl natočen film Smrt stopařek, nebo odkud se vzala hlava bez těla ve vlaku na trati Trnava-Bratislava. Na konci všech těchto hrůzných, mrazivých příběhů čekala spravedlnost. Poprava a smrt.... celý text

Přidat komentář

kramlinka88
dnes 4 z 5

Souhlasíte s trestem smrti, který je stále používán ve více než 50 zemích? Je to velmi kontroverzní otázka...

Zaslouží si zemřít člověk, který chtěl opustit republiku v 50. letech, ač v té době samozřejmě nelegálně...ale zabijeme 18-ti letého kluka jen proto, že chtěl žít svobodně ? Věřím, že si všichni pomyslí, proč by to někdo dělal, ale přesně tohle se opravdu dělo :-( A na druhé straně zabijeme někoho, kdo zabil někoho jiného? Dobrá otázka....

Zaslouží si smrt žena, která doslova rozmačkala hlavičku novorozené holčičky ? Nebo muž, který ubodal svou ženu a čtyři děti? Nejen jako matka říkám jednoznačně ano. Ale kde leží ta hranice „oko za oko, zub za zub“?

Pán Šámal nám zde předkládá 17 různorodých případů, kde rozsudek zněl „Trest smrti". Žádná milost, žádné odvolání. Pár týdnů, měsíců ve vazbě a trest vykonán a konec, definitivní.

Začínáme vcelku zlehka příběhem mladíka, který se pokusil o nelegální překročení státní hranice. Případy se stále přiostřují a stupňují. Dozvíme se tak například o případu Miloše Krupičky, jehož činem byl inspirován film „Smrt stopařek" nebo Miroslava Stehlíka, který během měsíce a půl stihnul 2 vloupání, 7 přepadení s pokusem o znásilnění, 7 znásilnění a 2 vraždy. U případu „Sestřičky" - Marie Fikáčkové, která usmrtila několik novorozenců, jsem se málem pozvracela :-(

Zajímavý byl příběh Juliuse Fučíka (popraven v září 1943), který právě ve vězení napsal svou nejznámější „Reportáž psanou na oprátce." Která vznikla díky odvaze lidí pracujících ve věznici i mimo ni. Je to nejpřekládanější a nejvydávanější česky psaná kniha všech dob.

Opět jsem si vybrala nelehké čtení :-( Dlouho mi trvalo se do knihy zakousnout, právě proto, co obsahuje. Kniha se nedá přečíst naráz. Potřebovala jsem pauzy, jelikož to opravdu nejsou fiktivní osudy, ale čteme o osudech skutečných lidí, malých dětí a to je na tom asi to nejhorší :-(

Je velmi těžké číst o hrůzách z policejních spisů, je ještě těžší představit si, že i takové stvůry žili a žijí mezi námi. Ale nějakým zvráceným způsobem nás to asi fascinuje. Mě například to vědomí, že vrazi pod pseudonymy jako „Kanibal“, „Promítač“, „Pedofil“, dostali co si zasloužili, a to trest nejvyšší.

Musím jen podotknout, že místy mi vadil strohý styl popisů trestných činů, ale na druhou stranu, pokud se do tohoto člověk položí emočně, tak mu to musí srdce roztrhat na kousky :-(

Tuhle knihu budu rozdýchávat delší dobu :-( Ale i tak za ni děkuji.

Da_voš
10.03.2024 4 z 5

Knížka napsaná opravdu perfektně. Přečetl jsem za pár dní a to na čtení nemám až tolik času. Ovšem pocity během čtení jsem měl opravdu "divoké". U některých kapitol jsem opravdu přemýšlel, jestli je dočíst do konce nebo radši přeskočit. Doporučuji přečíst, ale chce to silný žaludek.


hlenicka
28.02.2024 4 z 5

Brutálně syrově napsaná kniha,jako ale opravdu brutálně. Rozhodně nedoporučuji citově laděným osobám. Jsou zde popisováni ti nejhorší vrazi v Československu,autor popisuje,jak byly vraždy spáchány ( a to i na těch nejmenších dětech),i pro otrlé,za koho se považuji já,to bylo drsný čtení. U každého vraha najdeme fotografie výpisů a dokumentací o popravě,dopisy z cel smrti rodině anebo rodině pro vraha do cely smrti plus fotografie vrahů. Kdo se o tohle téma zajímá,může zkusit.

Katulinka69
07.02.2024 3 z 5

Krásně zpracované. Zajímavé čtení

ZuzanaZ83
31.12.2023 4 z 5

Zajímavě zpracovaná kniha o známých i pro mě dosud neznámých popravách u nás. A o tom, co jim předcházelo. Některé exekuce dokazují, že trest smrti může být i zneužit. Na závěr i názory na trest smrti z úst nejpovolanějších.

Dezolát...
21.10.2023 3 z 5

Knihu jsem dočetl...uf... No a ty bestie, ani jednoho mi nebylo vůbec líto, si "tu oprátku" absolutně zasloužily !!! Trest smrti se neměl rušit - můj názor, zejména u pachatelů, kteří podřežou celou svoji rodinu i malé děti.
Kniha je velmi čtivá, ale ty odporné tragédie mi evokovaly vztek.
Autorovi palec nahoru, už jen za odvahu se patlat takovými nechutnostmi lidských bestií.
Na závěr knihy jsou názory některých osob i známých - na trest smrti. Musím však nesouhlasit zejména s jedním, jelikož tihle "spoluobčani" nemají na světě co dělat a trest smrti byl zasloužený.

ondrej.b
17.11.2022 3 z 5

Drsné a zvláště zločiny na dětech nelze číst celé, aspoň já jsem to nedokázal. Odporné zrůdy, které si trest zasloužili. A v epilogu vyjádření ředitele vězeňské služby o tom, že dnes test smrti nemá ve společnosti místo, řeči o člověčenství a humanismu, přirovnání Milady Horákové a generála Píky ke trestu smrti v obraze těchto hrůz co jsem si přečetl, mě docela naštvalo…

Allla9
29.05.2022 5 z 5

Hodnotím způsob zpracování. Nevím, jak se objektivně vyjádřit k jednotlivým příběhům, proto to nedělám, ale je mi z nich smutno.

edith79
14.02.2022 4 z 5

Tohle bylo velmi zajímavé. Několik případů z minulosti naší kriminalistiky. Z minulosti, ve které ještě existoval trest smrti. Trest absolutní, kontroverzní, avšak v případech uvedených v této knize dle mého názoru zasloužený, neboť zvěrstva, jakých se pachatelé dokázali dopustit jsou neskutečná. Mám na tento trest už hodně let stejný názor. Dnešní pachatelé nejtěžších zločinů se totiž bohužel nebojí ničeho.

Veveruška320
11.02.2022 3 z 5

Je těžké hodnotit tuto knihu...Je zajímavé přečíst si,co se před amnestii dělo,přiznávám že u některých příběhů(hlavně s dětmi)jsem brečela. Pro mě,jako mámu od dvou dětí bylo srdcervoucí,co se v příbězích dělo...Nechci budit dojmem zlého člověka,ale v těch příbězích byli pachatelé,kteří ublížili natolik,že si smrt zasloužili.Nemám právo-soudit,ale kladu si otázku jestli bylo dobré zrušit trest smrti.Nevím těžko říct,každopádně některé příběhy v této knize ve mě zanechaly hrozný smutek.....,kam až je člověk schopen zajít.