Stravitelná ekonomie

Stravitelná ekonomie https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527208/bmid_stravitelna-ekonomie-6563a51adf18e.jpg 3 4 4

Chod státu, společnosti i našich životů do velké míry určuje ekonomika: hladina inflace, úrokové sazby, měnová politika a tak dále. Čím se však řídí samotné hospodářství a všechny jeho dimenze? Obyčejný člověk se často může cítit zavalen koncepty, čísly a ukazateli a někdy mu nezbývá než důvěřovat expertům. Odborníci jsou však také jenom lidé. A tak v návaznosti na politický vývoj posledních desetiletí možná došlo k nevyhnutelnému světové ekonomiky se v současnosti převážně řídí dominantní ekonomickou doktrínou volného a neregulovaného trhu. Ale stejně jako člověku, i hospodářství jednotvárnost škodí. Ekonom Ha-Joon Chang se pokouší ukázat, že přemýšlení o ekonomice nemusí být pouze záležitostí pro pár zasvěcených a že je příliš důležitá na to, aby ji obestřel laikům nepřístupný expertní jazyk. Ve své čtivé knize Stravitelná ekonomie vysvětluje ty nejzásadnější ekonomické koncepty na příkladu něčeho, co je blízké každému na jídle a jeho příběhu. Dozvíte se leccos o čokoládě, kimčchi nebo ančovičkách a zároveň o produktivitě práce, nesamozřejmé volnosti trhů nebo automatizaci. Ha-Joon Chang tak zábavně boří mnohé ekonomické mýty, aniž zabředá do odborné hantýrky. A taky vám dělá chutě... celý text

Přidat komentář

dagmar7365
18.03.2024 4 z 5

Zajímavý nápad, který občas fungoval výborně, občas trošku kulhal a propojení pokrmů s ekonomickými jevy bylo trochu násilné. Myslím si, že po přečtení nerozumím ekonomii o nic víc, ale rozhodně jsem se dozvěděla spoustu zajímavých informací nejen o potravinách, ale také o historii a složitosti a propojenosti světa. V každém případě to byla velmi čtivá kniha.

Plutonium
18.01.2024 odpad!

Tato kniha kombinuje dvě věci, které spolu tématicky nemají nic moc společného, a sice stravování a ekonomii. Na jednom místě, kde autor rozebírá rozdíl mezi garnátem a krevetou je dokonce napsáno, že "kniha je o jídle, nikoliv o biologii", a to vám dá jasnou představu, o tom, na jaké úrovni se ekonomií zabývá. Nerozumím, proč se teda kniha nenazývá spíš třeba Ekonomické stravování.
Každá kapitola má název nějakého jídla a na začátku autor rozebírá svůj vztah a nějaké detaily o tomto jídle. Někdy to je na dva odstavce, někdy několik stran (třeba i na půl kapitoly). Na tomto základě se autor snaží téma přemostit na něco ekonomického, většinou poněkud nešikovně.
Zde je kámen úrazu. Jelikož je kniha populárně-naučná, je tedy určena pro lidi, kteří se ekonomií nezabývají odborě. Obrovský problém je ale v tom, že autor tímto přemostěním navazuje na nějaký svůj statement, který následně velmi plytce podkládá argumenty, na jejichž větší rozbor v knize "není prostor". Kapitoly jsou dost krátké a problematiku probírá jen velmi povrchně.
Tyto témata nejsou nijak moc logicky seřazena a čtenář se o ekonomii jako takové nic moc nedozví. Co mi vadí víc je to, že hodnotové soudy do populárně-naučné literatury prostě nepatří. Kniha je tím pádem o nějakých autorových názorech, nikoliv o vědomostech. Vybraná tématika je navíc velmi složitá a jeho závěry celkem závažné a pro někoho i kontroverzní. Pro člověka, který se v ekonomickém myšlení neorientuje a nemůže veliditu argumentů (a zopakuji, že v knize téměř nepodložených!!) zvážit, je kniha naprosto nevhodná. Autor se sice občas odkazuje, ale je zde nepoměr - postoje jsou příliš silné na zvolenou úroveň odbornosti, kam se zase nehodí všechno zdrojovat.

Jako příklad uvedu, že autor kritizuje kapitalismus již od první kapitoly. Což je samo o sobě naprosto nevhodné pro knihu, která má "vysvětlovat svět". Skáče od jednoho ke druhému a připadá mi, že spojuje i věci, které spolu časově nesouvisí nebo si odporují. Na příklad naznačuje, že neoliberální školy schvalují otroctví - což je jednak nesmysl, jednak problém v momentě, kdy neodborný čtenář nemá možnost jiného pohledu na věc. Autor totiž v rámci knihy říká A, ale už nedodává B. Na příklad oslavuje existenci úspěšných korejských firem, jako jsou Samsung a Hyundai, ale už nedodá, že tyto firmy jsou chaeboly (gigantické konglomeráty provázané se státem), jak proč a jak vznikly a že jejich existence je často vnímána velmi negativně.

Formálním problémem je pak nevyváženost kapitol, kde, jak jsem už zmínila, jsou někdy o jídle 2 odstavce, někdy 5 stran či oslí můstky, které působí vyloženě hloupě. Autor taky často používá podivně jednoduchý jazyk, jakoby ani nešlo o knihu pro dospělé.

Závěrem tedy knihu VELMI nedoporučuji, protože kromě toho, že celkový koncept prostě nefunguje, je velmi zaujatá a obsahem faktických informací nepřínosná.


KarolinaFifth
03.12.2023 5 z 5

Pěkně vysvětlená ekonomická problematika, v níž se příliš neorientuju.

Autorovy další knížky

Ha-Joon Chang
jihokorejská, 1963
2013  83%23 věcí, které vám neřeknou o kapitalismu
2023  65%Stravitelná ekonomie