Štvrté krídlo (Limitované vydanie s oriezkou)

Štvrté krídlo (Limitované vydanie s oriezkou)
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525753/bmid_stvrte-kridlo-limitovane-vydanie-s--65faa2c7829c0.jpg 5 1024 1024

Empyreum série

1. díl >

Dvadsaťročná Violet Sorrengailová mala vstúpiť do Pisárskeho kvadrantu a prežiť pokojný život medzi knihami a dejinami. Veliaca generálka a zhodou okolností aj jej tvrdohlavá matka ju však donútila zúčastniť sa na výbere medzi elitných dračích jazdcov. No ak ste útlejší a nižší než stovky ostatných kandidátov, smrť vám doslova dýcha na krk. Draci si totiž málokedy vyberajú "krehkých" ľudí. Tých pália na popol. Keďže drakov, čo by si vybrali Violet, je ako šafranu, väčšina kadetov by ju najradšej zniesla zo sveta, len aby zvýšili vlastné šance. Pre iných, napríklad pre mocného a nemilosrdného veliteľa krídla v Jazdeckom kvadrante Xadena Riorsona, je tŕňom v oku Violetin pôvod. Ak chce Violet prežiť, musí sa spoľahnúť na svoj dôvtip. S každým dňom je však vojna za hranicami akadémie čoraz krvavejšia, obrana kráľovstva zlyháva a počet mŕtvych narastá. Navyše sa zdá, že velitelia skrývajú hrôzostrašné tajomstvo.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Fourth Wing , 2023


více info...

Přidat komentář

viktor4359
předevčírem 3 z 5

Dračí fantasy se špetkou koření.
Nečekejte revoluci v žánru. Je to prostě dobré. Poutavý příběh. Postavy, které mají více prostoru na stránkách jsem si oblíbil.
Další díl si určitě přečtu.

whiolet
06.06.2024 5 z 5

Super!
Tahle knížka mě dostala že čtecí krize a lituji jen toho, že si musím počkat na druhý díl.
Violet nebyla klasická hloupá naivka a Xaden byl správný "bad boy" do toho se prostě nejde nezamilovat.
Draci byly super, i když někdy mě svými charaktery pili krev :D
Jak říkám příběh byl velmi čtivý něco jako Dvory akorát s draky, za mě je to super fantasy.


terinkha
05.06.2024 4 z 5

18/2024
Přečetla jsem spoustu hodnocení ostatních uživatelů a tak přidám i to svoje.
Prosimvás, fakt ještě doufáte, že po tolika letech existence fantasy knih někdo přijde s něčím novým? Já teda ne. Už to musí být chtě nechtě všechno o něčem, o čem psal už někdo jiný, teď už záleží jen na kvalitě zpracování. A jelikož každej z vás přečetl něco jinýho, tak tam uvidí tu jednu knihu, tu jinou. No bóže.
Tady se to četlo samo. Já mám osobně ich formu ráda, bavilo mě to, Violet pro mě byla uvěřitelná hrdinka (ooo ano, opět je to takovej Jack Reacher, akorát nemá pinďoura) a jak jinak, než že objekt jejího zájmu bude nadpozemsky krásnej alfasamec nebývalé síly a charismatu? To se podle mě od YA trochu čeká ne?
A někdo tady psal, že od dvacítky čekal víc. Je mi 35 a místy mi přišla až příliš chytrá na svůj věk :-D A rozhodně mě bavila víc než ta hysterka od Maas ze Dvorů i víc než Ranhojička.
Přečetla jsem to cobydup, bavilo mě to, literárně mi to taky přišlo celkem fajn, draci byli báječní, některý vedlejší postavy taky super (třeba Liam). Jestli ji potřebuju v knihovně? Určitě ne, takže díky knihovno, že máš i tyhle novinky. Jestli si přečtu další díl? Rozhodně ano! Jen mě teda už teď unavuje to, že to bude pentalogie (?!) - to abych si to pak všechno přečetla znovu...
A jestli jste dočetli až sem a máte pro mě tip na neotřelou fantasy knihu, která mě překvapí tím, že bude naprosto unikátní dějem i tím, o čem pojednává, tak čekám ve zprávách!
80 %, bavila jsem se, fantazie pracovala na plný obrátky a úplně jsem si vymyla hlavu, což je přesně to, co jsem potřebovala. Dík!

SakiG
04.06.2024 4 z 5

(SPOILER) Jsem ráda, že jsem si dala od čtení pauzu, protože jinak bych byla více než otrávená z klasického příběhu o nepřemožitelné hrdince. Je to klasická zápletka o tom, jak křehká ale chytrá žena, najde silného a sexy muže. I když jsem s ohledem na věk postav, čekala dospělejší uvažování a rozhodování tak kniha mi rychle utíkala a určitě si přečtu další díl. Ale nejde mi si trochu nerýpnout....


Dain mě štval od začátku. Ke konci se sice konečně rozhoupal a rozhodl ale jinak charakter na nakopání do zadku....

Že proběhne revoluce jsem čekala - přece je to fantasy kniha. Ale, že se objeví na posledních 50-ti stránkách a ještě je to na sílu vložená věc, aby měli lidé důvod si přečíst další díl.... Jediná zmínka, která Violet přijde trochu divná, je, když v knihovně nemají její pohádkovou knížku. A i nad tím se pozastaví ani ne v jednom odstavci. A najednou....revoluce...

Že mají draci individuální charaktery a své "velení" je cool a super věc. Spolupracují s lidmi ale nesdílejí s nimi úplně všechno. I tak mám pocit, že draci jsou úplně stejní blbci jako lidé. Ví co se děje za hranicemi, ví, že to není dlouhodobě udržitelný stav a že se to jednou šeredně pokazí ale budeme dělat, že se nic neděje a dál se vesele mlátit s gryfama, i když to vlastně nejsou naši nepřátelé....

Tak jsem si tu vylila své srdíčko :D a doufám, že další díly zaplní ty příběhové nedostatky a otázky.

ZuzanaZ83
04.06.2024 3 z 5

Do knihy jsem šla s tím, že je všude a neměla jsem očekávání.
Příběh byl fajn, zápletka předvídatelná, ale zpracováním úplně v pohodě. Co mi vadilo moc, bylo neustálé vzdychání dvacetileté Violet o tom, jak je ten temný a zlý mladík sexy, úžasný a krásný.
Moje nejoblíbenější postavy jsou jednoznačně Tairn a Andarna.

stgeorge
04.06.2024 3 z 5

Plusy - kniha se docela dobře čte a děj odsýpá, povinný wokismus je zde méně rušivý než u jiných podobných děl americké provenience.
Mínusy - děj samotný nepřináší do žánru nic nového a občas má člověk pocit, že to už někde četl, historicky zmatečné - v tomto fantasy světě nemají palné zbraně, ale mají hodinky a antikoncepční tablety
Mám-li své hodnocení shrnout "Nothing to write home about".

Jazzminator
03.06.2024 4 z 5

(SPOILER) Nakonec budu patřit do té skupiny lidí, kterým se kniha líbila, a musím říci, že jsem si ji užila i přesto, že (ano, přiznávám) to byl občas trochu mišmaš. Chvílemi působila, jako kdyby autorka vzala několik nápadů z různých fantasy knih a ty k sobě poslepovala. Také mě trochu zklamalo, že Violet je klasická profláklá fantasy hlavní hrdinka, krásná a navíc neskutečně chytrá, ale křehká a slabá (ale vlastně v závěru téměř nepřemožitelná) a ještě k tomu, aby toho klišé nebylo málo, je také naprosto jedinečná a propojí se s tím vůbec nejsilnějším drakem (resp. dokonce s dvěma draky). Proto jednu hvězdičku strhávám. To však nemění fakt, že příběh byl napsán velmi zdařile a čtivě, ale naprosto rozumím, že nesedne každému.

Mystig
03.06.2024 2 z 5

(SPOILER) Klišéfest, kdy hrdinka je NEJvíc neschopná ale vlastně NEJvíc dobrá, NEJchytřejší, NEJnenáviděnější s NEJlepším drakem - ba co vím, má jich NEJvíc -, NEJvzácnější schopností, její crush je NEJnebezpečnější, NEJmocnější, NEJvíc sexy s NEJpohnutější minulostí a vlastně NEJryzejším srdcem dobráka, NEJNEJNEJNEJ a NEJlépe v naprostých protikladech, které jsou nucené, aby šokovaly.
Vykrádačka mnoha dalších knižních sérií, do které jsem se nechala vmanipulovat všeobecnou hysterií, kladnými recenzemi a neprověřeným doporučením kamarádky. Fatální chyba. Ještě nikdy se mi nestalo, že jsem měla bytostný odpor ke čtení. Dojíždění, na které se obvykle těším, protože si krátím čas knihou se stalo stejně nesnesitelným, jako pobyt v upoceném MHD uprostřed parného letního dne. Oslavné ódy na protagonistku? Nechápu! Otravný spratek s bipolární poruchou a přecitlivělou trávicí soustavou. Vím, že je to YA, ale od dvacetileté jsem prostě čekala víc. Možná, kdyby to nebylo psáno Ich-formou, odpadly by otravné opakující se vnitřní monology a kniha by mohla být poloviční a mnohem záživnější. Některé strany už jsem vyloženě jen proletěla očima, protože mě samotné se už začal "kroutit žaludek" z toho všeho patosu. 1* za vedlejší postavy, které na rozdíl od Violet měly mozek a 1* za draky, kteří jsou to jediné dobré a příjemné a díky nim jsem neměla to srdce označit knihu za Odpad a vyhodit jí nedočtenou z okna.
Zajímavé to začalo být tak na posledních 20 stránkách, což je ještě víc k naštvání, protože to vyloženě nutí k přečtení dalšího dílu, do kterého už se asi ani přes tu malou jiskru zvědavosti nedonutím. A představa, že je to pentalogie? Asi si počkám, až z toho Netflix udělá seriál. Víc zprasit se to nepodaří ani jim a to "důležité" se z toho určitě taky dozvím. Nebo si najdu nějakého nebožáka, který mi na konci pentalogie která podle mě bude čítat tak dalších 3000stran ve třech větách (na víc se to podle mě nezmůže) shrne to opravdu podstatné.

A jen otázka k zamyšlení:
je skutečně dobrý nápad si vyhlazovat vlastní populaci budoucích bojovníků na naprostých a hlavně zbytečných kravinách a nemožných pravidlech, když jsem na nože se sousední zemí? Dokonce jsem si u čtení začala pro sebe pro pobavení psát hru "Milion způsobů jak umřít v knize Čtvrté křídlo."

Honest
03.06.2024 1 z 5

Jedná se o naprosto průměrnou knížku s velkou mediální masáží. Je to červená knihovna plné klišé a pseudo zvratů s drakama. Knížku jsem nedočetla. To že hlavní hrdinka je malá a slabá se dá přečíst opravdu jen několikrát....

Fidelnifion
03.06.2024 2 z 5

Po masivní marketingové kampani, jsem se rozhodnul knihu koupit a přečíst. Měl jsem vysoká očekávání, která se vůbec nenaplnila. Kniha mi vůbec nesedla. Neříkám, že je kniha špatná. V rámci fantastiky je to slabší průměr. Nic výjimečného a překvapivého. Jen je to kniha určená pro jiný typ čtenářů než jsem já. Ke konci už jsem knihu dočítal vyloženě silou vůle.

Elenleb
02.06.2024 3 z 5

Kniha měla obrovskou mediální masáž, a tak i má očekávání byla opravdu vysoká. Bohužel za mě naprostý průměr. Děj od začátku do konce naprosto předvídatelný, příběh mi chvílemi přišel slabý až odfláknutý. Kladně hodnotím Tairna s ostatními draky a jejich vztah k Violet. Plus dále za nádhernou obálku s ořízkou. Zatím ale nevím, jestli si přečtu druhý díl.

alischka
02.06.2024 5 z 5

(SPOILER) DOKONALÝ

Teď vážně, byly tam drobnosti, jako třeba, že se jí neustále zvedal kufr, brnění na zátylku a tříštilo srdce...........
ale nakonci knihy puklo srdce i mně.

Tento příběh jsem prožívala celou svou bytostí, nádherný to bylo. (Píšu to hned po přečtení, tak to ještě prožívám)
Děkuji autorce a smekám. Krásný příběh, krásně napsáno.

lenka5798
02.06.2024 5 z 5

(SPOILER) Někdo kdo vyrůstal na Eragonovi a jeho sérii o dračích jezdcích, děkuje Bohu za to, že se tu objevilo něco podobně záživného, napínavého. Od úplného začátku jsem se do té knížky zamilovala. To že bude Violet s Xadenem se dalo od úplného začátku předpovídat. Byly jak dva magnety, kteří nemohou být spolu, ale ani bez sebe. Dva protiklady, světlo a stín, jemnost a drsnost, zlo a dobro. Avšak nic není tak jak se na první pohled může zdát. Celý příběh, je naprostá pecka. Violet je krásná, silná žena, nevzdává se ani, když jí celý kvadrant jezdců jde po krku. Najde v sobě sílu o které ani nevěděla, že jí má. Žije život, za který já bych vraždila :-D A její spojení se dvěma draky, wau. Už se nemůžu dočkat dalšího dílu, protože knížku jsem zhltla téměř na jeden zátah a ten závěr? Překvapení, celé knihy. Opravdu žhavé dračí fantasy, které doporučuji každému, kdo chce zmizet z reality dnešního dne.

moudivlacek
01.06.2024 5 z 5

Tak to byl tedy zážitek!! Fantasy nejsou můj top, ale tohle jsem si prostě vychutnala plnými doušky. A také nesmím zapomenout na nádhernou obálku a ořízku.
Nejmladší dceři generálky vojenské akademie Violet není dovoleno stát se písařem, ale musí nastoupit k dračím jezdcům. Ale ona na to není stavěná, a tak od začátku bojuje se vším a téměř s každým okolo.
Pomáhají jí rady sestry jezdkyně a zápisky mrtvého bratra. A pak je tu i velitel Čtvrtého křídla, kadet posledního ročníku Xaden.
A nesmím zapomenout i na draky, a i zde způsobí Violet pořádný rozruch. Nebo spíš ten z draků, který si ji vybral.
Je to čtivé, od začátku do konce neuvěřitelný náboj napětí, rozdělení dobra i zla, ale nenechte se mýlit, někdy mohou lidé i draci vypadat jinak, než kým opravdu jsou.
Až tu bude další díl, určitě si ho nenechám ujít. Skvělé na odreagování. Rozhodně doporučuji.

Hobitka
01.06.2024 4 z 5

Kniha mě vtáhla od prvních stran, a no... nepustila až do konce. Jasně, nešlo o nic extra obohacujího, ale fakt mě to čtení bavilo. :)

Bylo to napínavé, vtipné a svižné - což je při více než 500 stranách slušný výkon. Prostě, byla to jízda! Moc se mi líbilo postupně zakomponované odhalování světa, a uvěřitelný vývoj postav. Milostná linka mě příjemně překvapila - byla o hodně lepší než bych u podobné knihy čekala.

Mám radost, že se mi některé zvraty podařilo odhadnout, i že mě příběh na více místech dokázal překvapit. No, co si budem, jsem zvědavá na pokračování. A budu doufat, že si udrží laťku nastavenou první částí. :)

alzbeta4340
01.06.2024 5 z 5

Moc mě bavili draci, těch bych snesla ještě daleko více. Originálně zábavná byla taky situace, kdy si Violet před školními zápasy na žíněnce pomáhala tím, že soupeře vždy lehce přiotrávila, to jsem snad ještě nikde nečetla. Milostná linka byla decentní a konec úspěšně láká ke čtení dalšího dílu.... Co víc si přát?

Mojepočteníčko
01.06.2024 4 z 5

Ukazovala se všude a já ji odkládala, co to šlo. Jenomže draky MILUJU, a když jsem ji konečně otevřela, záhy jsem všechno to nadšení kolem pochopila :).

Byla jsem vtažena a pohlcena během několika málo stran. Pusu jsem samým napětím otevřela už při první Violetině zkoušce, velmi rychle jsem odhadla Daina a hledala cestu ke Xadenovi. Co vám budu - dostal mě :D
Všude byla spousta draků a já se v mezičase chodila dívat z okna našeho bytu a očima pátrala po obloze, kdy přiletí ten můj (ne, nejsem pošahaná, svýho draka už si přeju setsakramentsky dlouho :D)
Líbila se mi Violetina nedokonalost, která nezmizela jako mávnutím kouzelnýho proutku. A jedno máme dokonce společné - dáváme lidem, kteří nás zraní další a další šance, než se spálíme úplně.
Bože a ta chemie a napětí mezi postavami :)!

Nebudu lhát, že jsem mezi řádky cítila inspiraci jinými autory. A taky mě úplně nebavil závěrečný střet. Nechybělo mu nic, co by měl mít, jen se mi to nějak...táhlo.
Poslední věty jsem přečetla s úžasem, který jsem doprovodila ne zrovna slušným komentářem :D

Miluju to! Takže jo, tentokrát jdu s davem. Potřebuju další díl a nepřestanu vyhlížet svýho draka :D

Denča__02
31.05.2024 5 z 5

Když jsem zjisitla, že vyjde Čtvrté křídlo v češtině, bála jsem se, že to bude další přehypovaná fantasy. Ale s mým udivením nebyla.
Samozřejmě občas jsem tam viděla podobnost se SJM, ale ani mi to nevadilo. Někdy jsem měla tušení jaký plot-twist by mohl nastat, ale to nemění nic na tom, že ta kniha je velmi dobrá.
Autorka píše stylem, který vás nutí číst dál. Atmosféra, popisy jak funguje komunikace mezi jezdcem a drakem byla famózní.
Ale rozhodně to není kniha pro každého. Kdokoliv by mohl říct, že ta kniha je jedno velké chodící klišé. Ano, občas byla, ale stylem jakým to autorka napsala mi vše vynahradila.

stejfina
31.05.2024 5 z 5

(SPOILER) Přidávám se k té mase okouzlených čtenářek. Autorka se mi trefila do mé čtenářské noty. Píše stylem, který mě nutí neustále číst dál. Nějaké to fantasy už mám za sebou, proto nemohu přehlédnou řadu podobností například se sérií acotar, nic méně mě to vůbec neuráží.

Školního prostředí jsem se po přečtení anotace trochu bála, ale nakonec mě to velice příjemně překvapilo. Od začátku je jasné, že mezi Violet a Xidenem něco bude, ale vůbec mi to prožitek z budování jejich vztahu nepokazilo.

To jakým způsobem jsou v knize vymyšlení draci mě extrémně baví. Hlavně musím vypíchnout způsob jejich komunikace s jezdcem a jejich nadřazenost pro svět lidí.

Dostal mě zejména ironický smysl pro humor, který se nenápadně plazí napříč celou knihou.

Samozřejmě celou dobu víš, že tam něco nehraje a že kniha dětských povídek bude mít hlubší význam, stejně jako ti celou dobu vrtá hlavou Aetosův signet a co se přesně odehrálo při oné vzpouře... závěr knihy nám tyto otázky nastínil, ale vzhledem k tomu, že podle autorky jde o 1 z 5 knih myslím, že v tuto chvíli nevíme vlastně vůbec nic.

Jediná otázka, která pro mě teď visí ve vzduchu...

Jsou Violet a Xaden Enemies to Lovers nebo Lovers to Enemies???

Uvidíme co se dozvíme v září.

Kami04
31.05.2024 2 z 5

(SPOILER) Úplně si nejsem jistá, co o téhle knize říct. Hype je v tomhle případě nezasloužený, to asi jako v první řadě... Je to obyčejná romantická fantasy, tedy spíše romantická slátanina než fantasy. Jako to že tam jsou draci, z téhle knihy nedělá fantasy a navíc mi to přijde jako vykrádačka například té Divergence, nebo HG, taky trochu HP a GOT. Jen autorka nemá tak skvělé a originální nápady jako zmiňovaní autoři. Worldbuilding? Naprosto žádný. A nejvíc mě dostala ta romance, to je fakt katastrofa jak dneska autorky píši love story. Sestra hlavní hrdinky jí hned na počátku upozorní, aby si dávala pozor na dotyčného bad boye a ačkoliv oba mají důvod se fakt nenávidět, tak si asi můžete domyslet, jak to nakonec dopadne. V průběhu se dozvíme že ten sexy velitel se do ní hned zamiloval a v podstatě od počátku jí chrání, místo aby jí chtěl zabít, jak tomu původně mělo být. Nemůžu z tohohle...

Magie se tady odehrává lusknutím prstu a nejvíc podceňovaná hrdinka se stává nakonec nejlepší, nejsinější, nechytřejší a prostě asi zachrání svět.

Celkově logika v tomhle příběhu neexistuje. To čtení myšlenek, kdy jsou propojení všichni? Bože...

Za mě blbost, kterou ženy a děvčata žerou kvůli zmiňované romanci. A to asi jako pro úspěch stačí...
Ten hype není kvůli tomu, že by byla ta kniha tak skvěla, ale vymakaný marketing. Ono stačí najít pár lidí, kteří nadšeně knihu vychválí a spousta lidí tomu uvěří, protože stokrát opakovaná lež se nakonec stane pravdou, byť kniha je jinak dost podprůměrná. Tohle je přesně ten případ.

Jazyk tenhle knihy nic moc, ale na druhou stranu uznávám, že se to lehce četlo.
Takže tak.