Suďte spravedlivě

Suďte spravedlivě https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493445/bmid_sudte-spravedlive-Sev-493445.jpg 4 71 71

Soubor detektivních případů ze středověku, které řeší bystrý a zkušený mistr Petr, je románově propojený a jeho hlavními ingrediencemi jsou tajemství, napětí a láska. V poutavém vyprávění dalších dvou detektivů, Jakuba a jeho sluhy Vítka, barvitě ožívá stará Praha a každodenní život dávných obyvatel Českého království.

Přidat komentář

jarmila7388
14.02.2024 4 z 5

I když nečtu historické romány zaujalo mě to z nádechem detektívky a nesklamalo.Fakt dobře napsané o lidech pražských.

Eliska07
03.02.2024 5 z 5

velice povedené je to mix Nadi Horákové a Pavla Hrdličky


ErikaKej
28.10.2023 4 z 5

Knihu od Emmy Riedove som si zakupila v Audio-podobe na základe pozitívnych recenzií.
Som rada, že som zvolila audioknihu- jednak je to krásne načítané a jednak sa ľahšie orientuje, ktorá postava práve rozpráva, lebo knihu načítali 3 rozni narátori- každý jednu postavu.
Príbehy sa mi páčili, dej je zasadený do roku 1300, autorka sa ale nesústredí na historické reálie a politický kontext vlády Václava II., a tu sa kniha líši od Vondrušku alebo Červenáka, ktorí popri zápletke dosť detailne líčia aj dobu. Kniha je venovaná čisto 3 rôznym príbehom ktoré vyšetrujú sympatický Jakub a jeho pán Petr.
Zápletky boli napínavé a celý čas som so záujimom čakala, kto bol nakoniec páchateľ. Za mňa odporúčam.

drakamena
11.10.2023 3 z 5

Dokud se děj knihy soustředil na řešení případů, dobře jsem se bavila, protože samotné případy byly opravdu zajímavé. Ale jakmile autorka přešla do vztahové roviny, kvalita knihy se prudce propadla, nemluvě o zcela zbytečných a dost rušivých pornografických vsuvkách, kdy jsem měla pocit, jako by mi někdo do Jiráska pro legraci šoupl pár stránek z Padesáti odstínů šedi. Škoda.

hana1039
29.07.2023 4 z 5

Audiokniha:
Krásné příběhy, zajímavé vyšetřování a dedukcemi a instinkty zločiny uzavřené... když jsem slyšela, že po nalezení oběti,jen zběžně provedené ohledání se ihned dává do pytlů,krev a vůbec vše se hned umývá,tak by těm dnešním expertům staly vlasy na hlavě :-))) ale,o to všechno to je právě zajímavější a vzrušující...

Galadwen
21.06.2023 4 z 5

Velmi příjemné překvapení - kdysi jsem četla Královské intriky, které mě nijak neuchvátily, autorka se ale vypsala a tato kniha je rozhodně o řád jinde.
Po stránce detektivní a ani co do vypravěčského tempa nemůžu ani jedné z povídek - snad až na maličko pomalejší úplný rozjezd - nic vytknout, na rozdíl od jiných českých historických detektivek mě nijak do očí nebily zdivočelé a do zvolené doby nesedící reálie, jak se mi často stává (byť netvrdím, že se za Václava II. mohlo opravdu všechno odehrávat tak, jak je popsáno, ale koneckonců nejde o literaturu faktu). Postavy sympatické, děj napínavý - nemohla jsem se odtrhnout. Snad jediné, co bych vytkla, je zvláštní experimentální forma, kdy autorka střídá vypravěče v první osobě, aniž by bylo nějak označeno, kdo právě vypráví, což je poněkud matoucí.

hanap
02.06.2023 4 z 5

Poutavé vyprávění tři detektivních příběhů zasazených do středověké Prahy. Zajímavě popisuje život, ale i neřesti obyvatel. Poslouchala jsem audio četbu a byl to zážitek.

Vestička
28.05.2023 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu, a kromě toho, že to bylo krásně načteno, to bylo napínavé, ladně napsané, a mělo to středověkého ducha. Václav II byl i tentokrát nepřítomen, na rozdíl od jiných knih, tady to byla škoda.

nero 13
27.05.2023 4 z 5

Suďte spravedlivě je zajímavá detektivní kniha z doby posledních Přemyslovců, složená ze čtyř povídek, kde jsou v roli vyšetřujících notář mistr Petr a jeho židovský pomocník Jakub, to byl od autorky dobrý nápad, protože jinak Židé v historických knihách vystupují většinou stereotypně buď jako oběti, nebo jako zlí lichváři.
Pokud jde o tu spravedlnost, tak mám historických detektivek přečtených už pěknou řádku a musím říct že v těch minulých staletích byla mnohem přímočařejší, méně složitá a daleko více zaměřená na oběti než dnes, kdy má viník pomalu více práv než ten koho poškodil.

Kyri
08.04.2023 5 z 5

Vychází docela dost českých historických detektivek. Takhle ale patří mezi nejlepší. Autorka se snaží pracovat s historickými reáliemi a zároveň vytvořila několik pěkných detektivních příběhů. Jediné, co mi moc nevyhovovalo, byly tři hlavní postavy, které vyprávěly svůj příběh v "ich formě". Mátlo mě, kdo to je zrovna tentokrát.

Len2očka
18.03.2023 5 z 5

Tři detektivní případy ze staré doby,tři večery,po které mi byly příjemným společníkem.Za mě suprové čtení.

jan7113
23.11.2022 4 z 5

Poklidně plynoucí středověké detektivní příběhy. Pravda, na úplném konci je i trochu toho vzruchu. Jednotlivé případy jsou nenásilně propojené hlavními postavami, časově na sebe navazují. Úvodní kapitola nás skutečně "uvádí" do situace - dvojice hlavních hrdinů se tu seznamuje, aby se mohla v dalších kapitolách naplno vrhnout do vyšetřování zapeklitých případů.
Píše se rok 1300 a městský písař a veřejný notář mistr Petr marně hledá schopného pomocníka...

boeink
01.11.2022 4 z 5

V poslední době se mi ve středověku moc líbí a proto jsem sáhla i po této knize, která má krásnou obálku s charismatickým mužem s krásným pohledem, písařským mistrem Petrem.
Nemám úplně nejlepší čtecí období, takže jsem knihu četla poměrně dlouho, přestože mě bavila. Co bych vytkla, je trochu zmatené vyprávění z pohledu tří postav, myslím, že to je i úplně zbytečné.
Děj nás přivádí do staré Prahy, kde společně s písařem Petrem a jeho pomocníkem Jakubem rozlouskneme tři případy zločinů.
Vyšetřování probíhající bez dnešních moderních poznatků a forenzních věd, pomocí pouhého zdravého rozumu a logických úvah, je moc zajímavé. Mě se kniha líbila.

JaniMa
29.10.2022 4 z 5

Atmosféra a kulisy příběhu jsou vykreslené velmi kvalitně. Postavy už tak dobře zpracované nejsou. I to bych ale bez mrknutí přešla, nebýt vetchých zápletek.

Co kapitola to jeden příběh. Každý je zakončený velkolepým odhalením ve stylu Hercula Poirota, ve kterém se spojují jednotlivé střípky skládanky sbírané napříč předcházejícími stranami. Taková struktura se mi obvykle líbí, ale tady mi přišly některé spojky poněkud zmatené a ve výsledném obrazu jako by byly díry.
Zkrátka: Po dočtení mi chyběl očekávaný pocit úplnosti.

Za jednotlivé kapitoly:
První příběh před soud pohnaného tesaře, ve kterém se čtenář seznamuje s notářem Petrem a jeho pomocníky mě moc neoslovil. Zdálo se ale, že autorka se orientuje v historických reáliích, a tak jsem pokračovala dál s očekáváním něčeho většího.
Druhá kapitola mi přišla zpočátku zajímavější, ale nad množstvím jmen a rodinných pout mezi jednotlivými postavami se mi po přečtení několika stran klížily oči.
Třetí příběh byl málo uvěřitelný, ale napínaví, originální a dějově živější než předešlé dva.
Poslední kapitola měla zajímavý námět, ale než se mi konečně podařilo vstřebat všechna jména, opustila mě téměř veškerá zvědavost po tom, jaké bude rozuzlení.

Asi bych hodnotila jen 3***, ale za dobovou atmosféru jednu přidávám. Bylo osvěžující chvíli se od knih krimi (převážně zahraničních) autorů na chvíli odtrnout a zabrousit do historie domovské půdy.

Boby17
20.10.2022 5 z 5

Doufám, že je to začátek nové série, protože knížka se mi velmi líbila a bylo by škoda nevyužít takový potenciál. Notář Petr a jeho pomocník Jakub jsou hodně nesourodou dvojicí a přesto se velmi dobře doplňují. Také vedlejší linka s Kornelií byla zajímavá. Při tom jsem si uvědomil, jak náboženství a jeho dogmata ovlivňovaly každodenní život společnosti. Dnešní ochránci lidských práv by asi rychle pohořeli (možná i doslovně). Dávám všechny hvězdy a těším se na pokračování.

hanzmb
25.09.2022 3 z 5

Autorka se zjevně snaží svézt s vlnou populárních historických detektivek. Takže vzala docela solidní zápletky a umístila je do období vlády Václava II. Což je u mě jediný pozitivní prvek, protože se nejedná lucemburské období. Tím ale historická pozitiva končí. Příběhy se mohly odehrávat prakticky kdykoliv. Historických reálií minimum, propojení na situaci v zemi a v politice nulové.

WaN635
16.09.2022 4 z 5

Historické detektivky miluju a tato kniha se čte výborně. Jde o 4 detektivní příběhy ze staré Prahy, jediné co bych vytkla byla vyprávění od tří vypravěčů, které bylo občas matoucí.
Kdo má rád detektivky ze starých časů, ať se do knihy pustí.

TeaPeter
02.09.2022 3 z 5

Zajímavá kniha, která pracuje se spoustou skutečných reálií našeho středověku. Určitě je za tím spousta pečlivé rešeršní práce.
Po literární stránce se toho knize dá dost vytknout. Ať už přeskakování mezi vyprávěním z pozice různých osob nebo náhlé konce jednotlivých povídek (nebo snad kapitol?). Konec celé knihy byl dost otevřený, takže se nabízí šance na pokračování.

iveta3689
27.08.2022 3 z 5

Velmi dobře se čte. Děj je zajímavý, historické reálie pěkně zpracované. Ale obávám se, že za pár dní nebudu vědět, o čem jednotluvé příběhy byly. Pokud by kniha měla pokračování, s chutí se do něj pustím. 3,5*

eva3992
14.07.2022 4 z 5

Soubor detektivních příběhů, které řeší charismatický mistr Petr – notář, a jeho sluhové Jakub a Vítek. Dostáváme se do staré Prahy kolem roku 1300. Skvělá atmosféra nás provází vraždami a záhadnými úmrtími. Dozvíme se, jak kdysi takové vyšetřování probíhalo, a i spoustu ze života tehdejších dní.

Na první pohled je vidět, jakou práci si autorka s knihou dala, aby nás zavedla do středověku a také do míst, která dnes v Praze známe, ale popsala je tak, jak mohla vypadat tenkrát. Historické knihy, které sahají až takto do historie, moc nevyhledávám, ale tato kniha zaujme jak ty, kteří historii milují, tak ty, kteří se o historii nezajímají, ale mají rádi detektivní příběhy.

Kniha se čte velmi dobře, vždy jsem se ponořila do příběhu a přemýšlela, kdo by mohl být vrahem a v podstatě ani v jednom z příběhů jsem na to nepřišla. Sluhu Jakuba si na první pohled zamilujete a budete mu fandit.

Přišlo mi, že jsem se u knížky zklidnila, ač se tam jedná o napínavé případy, tak tím, v jaké době se to odehrává, bez shonu, bez mobilů, tak mi to přišlo všechno pomalejší a klidnější a moc mi to vyhovovalo.

Autorka má skvěle našlápnuto na pokračování, kdy by nám mohla představit další případy mistra Petra a věřím, že tomu tak skutečně bude.