Anna

Anna
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37166/bmid_anna-yUN-37166.jpg 4 81 81

The Kirov Trilogy série

1. díl >

Anglická spisovatelka, autorka jedinečné historické rodinné série Sága rodu Morlandů, se tentokrát nechala inspirovat carským Ruskem. První díl volné trilogie, Anna, sleduje osudy anglické guvernantky Anne Petersové. Anne je shodou náhod v Paříži právě ve chvíli, kdy se Anglie a Francie ocitají ve válce, všichni Angličané ve spěchu Paříž opouštějí, ale Anne hodlá zůstat. Od tohoto kroku ji zrazuje ruský aristokrat, hrabě Nikolaj Kirov. Nabízí jí, aby odjela do Ruska a stala se guvernantkou jeho dětí. Z anglické Anne Petersové se stává Anna Petrovna. Život v carském Rusku vypadá idylicky. Rodina hraběte Kirova Annu přijímá s láskou, dívka tu nachází opravdový domov. Zamiluje si děti, seznamuje se s divokou melancholickou krásou ruské krajiny, spřátelí se s hrabětem... Její city k hraběti se ale pomalu mění. Z počátečního přátelství se vyvíjí hluboká láska. Cynthia Harrod-Eagles je mistryně pera - dokonale čtenáře udržuje v napětí, střídá poklidné scény na venkovském sídle a intelektuální konverzaci ve vznešených plesových sálech v Sankt Peterburgu s vřavou na bitevním poli - a výsledkem je jímavé, bravurní zobrazení života ruské šlechty té doby.... celý text

Přidat komentář

Ester59
28.04.2024 5 z 5

Moje první setkání s touto spisovatelkou a jsem úplně nadšená. Níže v diskusi je přirovnání k Tolstému- úplně souhlasím. Kniha je hodně popisna a místy i rozvláčná, což je ale krásné. Kdo chce, tak vidí klidně plynout řeku Něvu...

Paulika419
19.03.2023 5 z 5

Velmi překrásná kniha.


Noisette73
11.10.2020 3 z 5

Já se na tu knihu tak těšila a ono to bylo tak zdlouhavé....

kaja77
17.06.2020 4 z 5

Vcelku zábavné čtení, velmi výpravné, chvílemi zdlouhavější ale v podstatě příjemné. Co mi přišlo neuvěřitelné a vlastně i šílené bylo cestování po Evropě v těch dobách...trasa Paříž-Petrohrad...hmmm byli to úderníci.

martiline
12.11.2019 5 z 5

Krásná, čtivá ... až úchvatná ... četla se úplně sama. Už se těším na další díl.

danielavachova
17.10.2019 4 z 5

Velmi hezky,čtivě napsaný historický román z ruského prostředí.

čef
02.07.2018 5 z 5

Autorka je známá svou oblibou historie 19. století a hlubokými psychologickými popisy svých ženských hrdinů a v tomto hodně zajímavém romanticko-dobrodružném románu tomu není jinak, což mne samozřejmě nepřekvapilo. Co mne naopak překvapilo, byla její hluboká znalost vyšší ruské aristokracie, široké ruské duše a Ruska jako takového. Popisy tažení Napoleona z roku 1812 jsou známé třeba z Vojny a míru, ale autorka našla novou polohu, jak nám tuto dobu přiblížit trochu jinak a podle mne si určitě s L.N. Tolstým v ničem nezadá. Román je určen hlavně ženám, ale i čtenáři, pokud maličko sem tam přeskočí popisy různých rób, toto mistrovské dílo jistě ocení.

vikaa
26.10.2016 4 z 5

Pro mě kniha psaná přímo na míru. Přestože se jedná o čtení pro ženy, jde především o historický román, který nás vtahuje přímo do období Napoleonovy porážky v Rusku. Autorka věnuje velkou pozornost detailům, ruským zvykům, oblečení, tradicím. Válka je vylíčená surově, bez příkras a ukazuje, že v žádé válce není vítězů ani poražených. Anna mi byla sympatická, jenom jsem se lehce pozastavila nad přístupem ruské aristokracie k vlastním dětem. Ani Anna se nevyhnula opuštění své dcerky na delší čas a nevypadalo to, že by tímto odloučením nějak strádala... Ale taková byla asi doba a zvyklosti...

Holanka
27.08.2016 3 z 5

Kniha Anna byla pro mě velkým překvapením. Ze začátku jsem knihou byla nadšená. Líbila se mi zápletka a hlavní postavy mi byli velmi sympatické. Spisovatelka umí nadherně psát a popisovat. Měla jsem pocit jako bych se opravdu ocila v Rusku.
Asi po 345 stránkách, ale přišel zlom. Hlavní postavy se změnil o 180 stupňů a celá zápletka se zkomplikovala. Bohužel, jsem knihu nedočetla. Líbila se mi, ale dnes ji asi nedočtu. Možná se k ní v budoucnu vrátím a lépe jí porozumím.

Babo
03.06.2016 5 z 5

Skvělá kniha . Autorka má dar živě popsat jakoukoliv situaci .Slovy vládne stejně jako malíř štětcem. Popisuje přírodu tak živě,že jsem měla dojem , že se dívám na film.Jaro je jarem,třeskutá zima je zima jaksepatří .Příběh plyne vcelku poklidně projížďkami na koni,plesy a první zlom přichází jako blesk z čistého nebe. Potom už se poklid mění ve skutečné drama.
Drama nejen tisíců vojáků a koní ,ale především hlavních hrdinů.
Jedinou vadu vidím v tom,že konec je tak nějak rychlý a další díl je o skoro čtyřicet let později.

lenyleny
27.01.2016 5 z 5

Přečetla jsem román ANNA -první díl trilogie, který jsem měla půjčený a ještě jsem nebyla v polovině a již jsem si šla koupit všechny tři díly. Nádherný román na příběhu Anny je popsána historie národů, historie rodiny a překrásně vyobrazena i příroda. Vše je úchvatně podáno. Na mé doporučení ji četlo již několik známých a u všech se setkala se stejnou odezvou. I další dva díly jsou perfektní, ale tato kniha ve mně zanechala nejhlubší dojem.

Lara2005
19.08.2014 5 z 5

Skvělá kniha. Zajímavý příběh, propracované postavy, uvěřitelné osudy a navíc si ještě doplníme historické znalosti.
Kniha se četla jedním dechem. Měla jsem ji půjčenou, chci si ji koupit :)

lajcma
05.03.2012 5 z 5

Moc pěkná knížka...

Danafantom
14.10.2011 5 z 5

Zajímavá knížka. Užila jsem si jí. :-)