Transsexualita a jiné poruchy pohlavní identity
Hanka Fifková , Petr Weiss , Ivo Procházka , Friedemann Pfäfflin , Ladislav Jarolím , Vladimír Weiss
Transsexualita v posledních letech vzbuzuje čím dál tím víc pozornost odborníků nejrůznějších oborů, laické veřejnosti i médií. Spolu se vzrůstajícím zájmem o tuto problematiku narůstá i nutnost lépe pochopit jedince s poruchou pohlavní identity. Jak se transsexualita projevuje? Jak je možné transsexualním jedincům pomoci? Co vše obnáší léčba? Na tyto a podobné otázky odpovídá ojedinělá monografie "Transsexualita a jiné poruchy pohlavní identity", která vznikla díky jedinečné spolupráci našich i zahraničních odborníků.... celý text
je zde užito mnoho odborných a lékařských pojmů, což laika většinou nepustí ani k druhé větě. jsem vděčná této publikaci za objasnění panektomie.
sexuální úchylky homosexualita sexualita transsexualita, změna pohlaví LGBT, queer, LGBT+
Autoři knihy
česká, 1961 Petr Weiss
česká, 1954 Ivo Procházka
česká, 1958 Friedemann Pfäfflin
německá Ladislav Jarolím
česká, 1949 Vladimír Weiss
česká
Zajímavě podané, možná bych ocenila trochu víc stránek věnovaných k diagnostice a diferenciální diagnostice, prostě ta "omáčka okolo". Naproti tomu je notná část publikace věnovaná té tzv. chirurgičtější části - prostě třeba jak se vytvoří penis pro FtM, jaké jsou možnosti a nevýhody využití kůže z předloktí vs ze zad (+množství fotek, pro slabší povahy možná ne moc pěkných). Potom jsou tu kapitoly věnované např. změně jména a těm právním stránkám věci.
Prostě a jednoduše-pěkně podané, ale zasloužilo by si ještě další, nové vydání, vyváženější z ohledu psychologie/psychiatrie a samotné medicíny.