Tráva

Tráva https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471656/bmid_trava-buh-471656.jpg 5 61 61

Působivý komiksový román přinášející svědectví o skutečném příběhu mladé dívky, sexuálně zotročené během 2. světové války.

Literatura světová Komiksy Historické romány
Vydáno: , Centrala
Originální název:

, 2017


více info...

Přidat komentář

Sigurd_Lesandi
24.02.2024 5 z 5

Tak toto byla neskutečně silná zkušenost. Paradoxně o to víc mám s touto recenzí problém, protože vím, že asi nikdy nebudu schopný sepsat to, co mi „příběh“ předal. Prostě si to prosím přečtěte.
Anotace slibuje příběh zotročené dívky, ale v knize toho je mnohem víc. Dostanete náhled do těžkého života rodiny, která neměla ani na pár kousků chleba. Příběh dívky, která cestuje mezi různými rodinami, z nichž je jedna horší jak druhá, až se nakonec dostane do vojenského tábora.
Budete neustále doufat, že se jednou všechno zlepší
A ačkoliv místy ilustrace působí jednoduše, nenechte se mýlit, takové detaily, které dokázala autorka zpracovat, jen tak nenajdete. Mnohdy se jedná jen o 1 stranu s jediným obrázkem bez textu, a je to vše, co potřebujete vědět.

stepanka4546
03.01.2024 5 z 5

Jednoznačně neskutečná kniha s velkým příběhem.


Anie94
15.12.2023 4 z 5

Grafické romány moc nevyhledávám a navíc tenhle je fakt pořádná bichle, což mě ze začátku dost vyděsilo. Přesto knížka dokáže předat příběh snad mnohem silněji než klasický román. Úplně se vžijete do příběhu Okson, která vyrostla v chudé rodině v jedné z mnoha korejských vesnic. Její rodiče jí z nedostatku prodali pěstounům. Ty ji využívali na těžké práce a nakonec sloužila jako sexuální otrokyně japonským vojákům. Moc dialogu a textu v knize není, ale i přesto na vás dýchne opravdu silný příběh.

Uma
13.11.2023 5 z 5

Velice silný, ale důležitý příběh!

Knihotyna
24.10.2023 5 z 5

Komiks Tráva má přes 400 stran! A když ho uvidíte, určitě se toho, jaké je to bichle trošku leknete, ale není třeba!
V mnoha momentech nám toto dílo předává příběh beze slov a tam, kde slova jsou, je vše přímé, jasné, zřetelné - rychle se zorientujete a stránky budou utíkat. To se bohužel nedá říct o pocitu, který ve vás kniha zanechá, ten budete zpracovávat nejspíš ještě dlouho.

Tráva nám předává příběh Korejky, která byla během 30. a 40. let využívána jako sexuální otrokyně pro japonské vojáky. Silný příběh o jejím dětství, těžké práci, sexuálním otroctví, naději, bolesti a návratu do rodné země.

Velmi oceňuji, že po přečtení komiksu naleznete na konci knihy ještě doprovodný text, který vám přiblíží problém "sexuálních otrokyň" a to z pohledu Japonska i Koreje.

Pokud mohu mluvit za sebe, mám pocit, že opětně se bohužel v rámci dějepisu téma asijské historie a kultury moc neprobírá (nebo aspoň ne do hloubky) - pokud chcete najít nový kontext toho, co se v těchto zemích dělo především za 2. světové války (ale ne jen té) z pohledu žen, po knize směle sáhněte! Opětně jeden z komiksů, který během chvíle předá silný příběh a otevře skryté dveře dějin!

Lka
04.08.2023 5 z 5

Příběh jedné ženy, která byla donucena žít jako sexuální otrokyně za druhé světové války.
Silný příběh, krásná grafika.

stesti.s.knihou
20.01.2023 5 z 5

Komiksy nikdy nebyly tím typem knih, po kterých bych lačnila a vyhledávala je. Maus byl skvělý (druhá světová válka a Hitler, avšak z myšího prostředí), žádný další komiks mě pak ale bohužel nezaujal. To se ovšem změnilo s Trávou.
Miluju, jak dokážou komiksy zpracovat vážné téma, podat ho čtenáři prostřednictvím obrázků a díky tomu tak v krátké chvilce předat silný příběh a emoci, které byste v normální knize museli vnímat a zpracovávat mnohem déle.
Konkrétně Tráva přináší příběh korejské ženy Okson, která retrospektivně vypráví o svém nelehkém mládí. Narodila se v chudé rodině a jelikož její rodiče neměli dostatek peněz na uživení všech dětí, prodali Okson pěstounům. Zde se začal psát příběh dívky, která byla nevědomky prodána cizím lidem, využívána na těžké domácí práce a nakonec skončila jako sexuální otrokyně pro japonské vojáky. Toto nepříjemně šokující téma vyprávěné obrázky s minimem textu dostává, právě díky svému zpracování, úplně jiný rozměr.
Trávu doporučuji všem, kteří mají rádi silné příběhy. Kniha je bichle, ale nebojte, přečíst ji zvládnete za jeden den (to bohužel ale nemohu tvrdit o emocích, které ve vás kniha vyvolá a budete je pravděpodobně zpracovávat mnohem déle).
5/5

dr.horrible
07.11.2022 5 z 5

“Odpoledne se venkovní krajina proměnila. Zlatá barva luk a polí zmizela a zůstala jen hnědá půda, obnažená po sklizni. A za ní topoly, osmahlé jako tvář stařenky na konci slunečného léta, pouštěly své listy po větru.”

pakoshka
03.12.2021 4 z 5

O sexuálních otrokyních japonských vojáků za druhé světové války jsem už něco slyšela či četla, ale tenhle grafický román mi celou situaci přiblížil zase o něco víc.

trudoš
01.12.2021 5 z 5

„Co jsem na světě, nikdy se mi nežilo dobře.“
Temné a pochmurné svědectví o druhé světové válce, odehrávající se v Asii. Kim Kumsuk přitom nezobrazuje žádné explicitní scény plné násilí či vulgarit, vyvolávající senzaci. Pouze mapuje výpověď stařičké dámy, která své dopívání strávila jako nedobrovolná sexuální otrokyně japonských vojáků. Přičemž čtenář si všechnu tu hrůzu uvědomuje takřka mimoděk, kdy si postupně z různých náznaků dává dohromady neutěšený obrázek života chudých venkovanů, jejichž lidskost byla zašlapána do země a ve finále se na ně ještě plivlo. To celé pak dokresluje podmanivé výtvarné zpracování, plné rozmáchlých a jednoduchých tahů. Není to příjemné čtení, přesto je neuvěřitelně strhující i informačně zajímavé. Ne pro válečné zběsilosti, ale pro kontext historických souvislostí, jež nás léta míjely. Jedna z těch knih, která mě pro svůj zneklidňující obsah bude dost možná strašit ve snech. Paradoxně ne díky autorčině fantazii, ale vinou neuvěřitelně smutných faktů.

lena.o.knihach
08.11.2021 5 z 5

Historické romány odehrávající se za 2. světové války čtu většinou o Židech a koncentračních táborech. Tráva pro mě byla novinka. Tento komiks vypráví životní příběh korejské dívky Okson, která byla během 2. světové války donucena sloužit jako sexuální otrokyně japonským vojákům.

Okson s rodinou hladověli, pro lepší budoucnost ji prodali k pěstounům, byla na útěku, neuměla číst a psát a v patnácti letech se nakonec dostala do vojenského tábora. Za víkend ji navštěvovalo až 40 vojáků.

Byl to pro mě neskutečně silný a emotivní zážitek. Když v normálních knihách vnímáte jen text a zbytek si představujete, záleží to všechno jen čistě na vaší fantazii, jak moc postavy trpí nebo jak to vypadá, když se někdo loučí například, ale pokud jde o grafický román - tam máte přímo před očima ty ilustrace a vidíte ty obličeje a emoce v nich. Přiznávám, že jsem několikrát měla na krajíčku.

Pokaždé, když budu doporučovat četbu o 2. světové válce, bude to Tráva.

Arkagas
31.07.2021 5 z 5

Tráva je grafický román, který zpracovává velmi těžké téma korejské sexuální otrokyně v Japonsku během války. Příběh malé holčičky, která trpěla hladem a bídou a protože jí maminka chtěla dopřát vzdělání, prodala ji "pěstounům", u kterých se měla mít dobře a dostat vše, co by dívka v jejím věku měla mít. Skutečnost byla ale jiná a když se snažila utéct, byla polapena a odvlečena do vojenského tábora, kde musela sexuálně sloužit. Někdy až 40 vojákům za víkend. Bez pravidelného jídla, bez šatů, spánku, nebo hygieny.
Tohle trvalo několik let a přesto všechno tahle silná osoba nezanevřela na svět.
Román přibližuje čtenáři nejen příběh hlavní hrdinky a jejích kamarádek z tábora, ale i celkovou válečnou situaci Japonska a dalších zemí.
Místy by se mohlo zdát, že je to kniha ne úplně dobře zpracovaná, jelikož je psána jednoduchým jazykem, ale opak je pravdou. Vyprávění a vzpomínání stařenky na svůj osud je podáno tak, že se zaryje hluboko do citů - formou otázek a odpovědí.

Rozhodně se jedná o knihu, která by neměla zapadnout a čím více lidí si ji přečte, tím líp. I tyhle části historie je totiž třeba připomínat. A o Osvětimi už toho bylo napsáno více než dost.

Aykiru
28.05.2021 5 z 5

Korejská kniha Tráva mi silou svého vyprávění velmi připomínala, cenami ověnčený komiks o osudech židovské rodiny za druhé světové války, Mause.
Pro mě dosud neznámé téma sexuálních otrokyň mě velmi zaujalo a vřele doporučuji si o něm dohledat na internetu další informace, je pozoruhodné, jak události druhé světové války, dodnes ovlivňují politické dění a životy nás všech.
Domnívám se, že tato kniha by se spolu s výše zmiňovaným Mausem měla stát nedílnou součástí školních osnov.