Tvůj příběh

Tvůj příběh https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524673/bmid_tvuj-pribeh-65316e6ce6181.jpg 4 27 27

Ruta Sepetysová ve své knize rad pro začínající spisovatele vybízí čtenáře k tomu, aby nahlédli do svého nitra a odkryli vzpomínky. Díky tomu můžou nalézt svůj autentický spisovatelský hlas a pozoruhodné detaily, které jen čekají na to, až je zvěční na papíře. Autorka tyto rady umně prokládá vtipnými příběhy z vlastního života, které vždy ilustrují jeden aspekt spisovatelského řemesla (jako je zápletka, vývoj postav nebo dialog), a následně čtenáři překládá řadu námětů k psaní a cvičení.... celý text

Přidat komentář

lulucinax
05.05.2024 5 z 5

Ruta jako spisovatelku mám ráda, líbí se mi jak píše - čtivě a poutavě, dokáže dobře popsat pocity postav apod. Takže když jsem zahlédla tuhle její non fiction knížku, musela jsem si ji přečíst.
Základní myšlenkou je čerpat podněty ze svého života, života blízkých apod. a samozřejmě si je nějak upravit. Obsahuje i řadu námětů o čem psát jako trénink. Viz další obrázek. V knize se také dočteme něco o životě této spisovatelky a byla jsem překvapena, jak moc se její knihy zakládají na jejím životě.

MollyCornelia
17.03.2024 5 z 5

5*/5*
Velmi hezky zpracovaná příručka pro spisovatele. Oproti jiným, např. Knize divů, ukazuje odlišný pohled na psaní.
Tvůj příběh mi dal množství podnětů k psaní i k zamyšlení. A vzbudil zájem přečíst si jiné knihy autorky :).
Ruta Sepetys do knihy vložila spoustu svých zážitků, a moc ráda bych si přečetla její biografii, protože vede zajímavý život.
Doporučuji začínajícím i pokročilým spisovatelům.


Marekh
18.02.2024 5 z 5

Od této autorky mám už přečteny všechny knihy, za což jsem rád. Budu se těšit na další autorčiny nové knihy. Na knihu TVŮJ PŘÍBĚH jsem se těšil a kniha se mi líbila.

Tato kniha je vhodná pro všechny čtenáře, kteří se zajímají o psaní, ať už v pasivní, anebo aktivní roli.

Kniha je členěna do 9 částí: Zápletka, Vývoj postav, Hlas, Perspektiva, Prostředí, Dialog, Rešerše, Přepisování a připomínky, Odvaha. Součástí knihy je Úvod a Závěr. V závěru každé kapitoly se nachází SHRNUTÍ, NÁMĚTY a PONOŘ SE DO PŘÍBĚHŮ.

Autorka dává čtenářům různé rady a zároveň nutí čtenáře k aktivní účasti, protože mu pokládá různé otázky a úkoly, nad kterými se má zamyslet. Líbilo se mi, že autorka píše také střípky ze svého života, takže se také něco málo dozvíme o jejím soukromí a jejím pohledu na psaní knih.

Autorka píše historické romány a vybírá si zajímavé náměty pro své knihy. Mnoho příběhů není v podvědomí lidí a díky autorce se tyto příběhy dostanou mezi čtenáře. Romány jsou čtivé a lidské. Autorka věnuje hodně času přípravě knihy. Hodně času ji zaberou také rešerše, o kterých se také dočtete v této knize.

Citáty:

Nejsme rok od roku starší, ale den ode dne novější.

Nezapomínej, že je potřeba popisovat nejenom to, co někdo říká, ale také to, jak to říká. A také to, co neříká.

Nesnaž se, aby byl tvůj rukopis dokonalý. Snaž se, aby byl zapamatovatelný.

Žádná recenze nevypovídá o tobě. Za tebe mluví tvá práce.

Kristy.Seb
11.02.2024 5 z 5

Život je příběh v pohybu.

Každý den ke svému příběhu něco přidáš, přepíšeš ho a nahlédneš ho z odlišného úhlu. Něco vymažeš. Vytrhne stránky. A pak lituješ, že některé z nich nejdou vrátit zpátky.

Moc se mi líbily přidané příběhy.

Mathiola8
17.01.2024 5 z 5

Mám ráda Rutiny knihy. Tato byla jiná, ale za mě taky skvělá. Odhaluje něco z Ruty a dává spoustu rad a postřehů. Moc se mi líbila.

Naty21
15.01.2024 5 z 5

Od Ruty mám přečtené pouze dvě knihy a to Musím tě zradit a V šedých tónech a obě za 5/5 i proto jsem se chtěla dozvědět něco víc o jejím životě a způsobu psaní.
Za knihu děkuji @humbook_blogeri a @humbook

Ruta vzpomíná na svoje mládí, je tu spousta vtipných nebo i smutných vzpomínek, od příchodu jejich rodičů do USA, přes její období vzdoru a fázi v hudebním průmyslu až po začátek psaní. Na těchto vzpomínkách se nám pak snaží vysvětlit, jak psát.

Kniha je rozdělena to několika částí podle toho jak se píše kniha a na co se zaměřit, je doplněna o spoustu grafů a tabulek. Na konci každé kapitoly je pak shrnutí, náměty a otázky, aby si čtenář už mohl třeba zkusit něco napsat. Dále jsou taky informace o situacích, akcích, historických událostech a lidech, které Ruta zmiňuje ve svém vyprávění a vzpomínání na mládí.

Pro začínajícího autora je tahle kniha úplně ideální. Ruta skvěle popisuje jak začít, na co si dávat pozor atd. Její historky pobaví někdy i rozesmutní a někdy si člověk říká, že to se snad ani nemohlo stát.

ester4597
12.01.2024 5 z 5

Chcete začít psát a nevíte kde začít nebo už píšete, ale není to ono ? Tak tahle kniha je stvořená přímo pro vás.

Autorčinu tvorbu mám moc ráda, tudíž i tahle kniha mě nesměla minout. Představovala jsem si knihu, kde budou samé tipy, jak něco napsat a žádné užitečné věci, ale tak skvěle motivovanou a inspirativní knihu jsem fakt nečekala.

Budete mít úplně jiný pohled na psaní, než který jste dosud měli. Budete se na vše dívat z různých úhlů. Říkat si “a co kdyby hlavní postava zemřela,? “co kdyby se stalo tohle ? jak bych pokračovala ?

Ruta do knihy vložila i spoustu vlastních životních zkušeností a příběhů, které pro vás budou inspirativní. Také dost často poukazovala, že i když se může daná situace zdát hrozná, která vám nepřináší nic dobrého, tak přeci jen vás může zavést na jinou a lepší cestu.
Autorka vám ukáže různé možnosti, s kterými můžete pracovat.

Rozhodně knihu mohu jen doporučit. Je skvěle napsaná. Přečtenou ji budete mít raz dva a hlavu mít plnou nápadů.

Děkuji @humbook @humbook_blogeri #spoluprace