Ty jsi můj králíček

Ty jsi můj králíček
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535032/bmid_ty-jsi-muj-kralicek-66018f0215e65.jpg 4 22 22

Byl jednou jeden králíček a toho napadlo, že uteče z domova. A tak řekl mamince: „Já uteču.“ „Jestli utečeš,“ odpověděla maminka, „poběžím za tebou, protože jsi můj králíček“ Citlivé a něžné vyprávění o tom, co by se stalo, kdyby Kdyby byl králíček pstruhem, kosem, námořníkem, artistou, malým chlapce Ať je, čím chce, maminku má ale vždycky jen jednu. A ta ho bude chránit, doprovázet a milovat, ať už bude králíček, čím bude. Kniha poprvé vyšla v roce 1942 a od té doby se stala dětskou knižní stálicí, která svým příběhem nepřestává lákat a těšit ani dnes. Margaret Wise Brown byla známá spisovatelka dětských knih. Díky svému pedagogickému vzdělání a osobnímu nadhledu dokázala vidět svět očima dětí. Její knihy jsou dětsky upřímné a jemné zároveň. Vydávají se po celém světě i půl století po její smrti. Ivona Knechtlová je přední česká ilustrátorka převážně dětských knihy. Ilustraci se profesně naplno věnuje od roku 2018.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: , Portál

Runnaway Bunny, 1942

supra8577
15.10.2024 5 z 5

(SPOILER) Jedna z nejkrásnějších knížek pro děti, kterou jsem viděla.
Překrásné ilustrace a dojemný příběh o síle mateřské lásky!
Vůbec nechápu ty špatné komentáře, je to kniha pro nejmenší a ne psychologický román. Zajíček nechce od maminky utéct, je to spíš taková hra ,,A maminko co kdybych se stal...?" A maminka mu vždy připomene, že ať se děje cokoliv, tak tu pro něj bude:)

Cara.17
07.09.2024 2 z 5

(SPOILER) U této knihy jsem měla problém de facto úplně se vším. Na jednu stranu se může jevit jako hezká jednohubka pro malé děti, ale když jsem se nad ní - jakožto nad celkem - zamyslela, vyskakovalo jedno mínus za druhým.
Zaprvé příběh - v tomto případě konverzace mezi maminkou a synkem. Nad některými maminčinými námitkami jsem se div nechytala za hlavu a co se týče králíčka, tak ten ve mně zase vyvolával dojem, že svou maminku nemá moc rád, když od ní chce pořád utíkat. A nakonec místo toho, aby dal mamince také najevo, co pro něj znamená a že by se mu stýskalo, kdyby od ní odešel, jen unaveně rezignoval. Na jeho závěrečné "pche" jsem jen nevěřícně koukala. Vyznělo to naprosto strašně - jako od sobeckého nevychovance.
Ilustrace paní Knechtlové, které se mi velmi líbily např. v Anně ze Zeleného domu, mě tady vůbec nenadchly. Králíci mi nepřipadali roztomilí, hezcí nebo alespoň sympatičtí.
A pak je tu délka příběhu. Pokud by byl součástí nějaké sbírky pohádek, řekla bych OK, ale jako samostatná kniha? I kdyby to bylo lépe zpracované, ani tak bych neměla zájem to mít ve vlastní knihovničce. Neřeší se tam nic jiného, než jedno a to samé od začátku až do konce.
Takže ne. Je to pro mě hodně velké zklamání a víckrát už tuhle knížku nevezmu do ruky.
Jediné, za co dávám hvězdičky, je autorčina snaha ukázat velkou upřímnou rodičovskou lásku, která se nebojí překážek.

foxi_ii
26.08.2024 4 z 5

Tahle kniha si myslím, že v každém vyvolá něco jiného. Už když si čtu komentáře níže tak si myslím, že to svědčí o všem.
Tahle kniha je ale prostě a jednoduše krásná jak pro oko, ucho tak i srdce a duši!!
Ano, někdy jsem si říkala, že je maminka taková neodbytná, ale já v tomhle všem vidím hlavně tu nepodmíněnou mateřkou lásku, a vlastně i téma které se v dnešní době řeší a to je to, že ať bude vaše dítě kýmkoli(čímkoli) budete ho milovat .. bohužel není tomu všude tak.
Takže všem rodičům a dětem přeji ať pro sebe najdete pochopení

Máca216
24.07.2024 5 z 5

Knížka je spíše pro menší děti...ty moje (4+7) už to moc nebavilo. Myšlenka je však hezká. A moc krásné ilustrace.

Litocha
21.07.2024 3 z 5

(SPOILER) Možná jsem divná, ale mně bylo z příběhu a maminčina přístupu spíš úzko. Králíček chce utéct, vyrazit do světa, ale maminka ho bude pronásledovat, lovit a chytat. Nakonec tedy králíček rezignuje, že nejde nikam. Za mě je to popis opičí lásky.

Pokud by maminka zareagovala nějak ve smyslu jdi, a když budeš potřebovat pomoc, lásku, bezpečí, jsem tady pro tebe, budu tě podporovat při objevování světa, neřekla bych ani půl slova. Ale v tomhle duchu je tam jediná situace: když se staneš holubem, stanu se já stromem, abys měl kde hnízdit a odpočinout si. Ano, tady je úžasně vystižena podpora a podstata mateřské lásky. V ostatních případech ho ale matka nahání a chytá.

Co se týče ilustrací, přestože je Ivona Knechtlová jedna z mých oblíbených ilustrátorek, lidé jí jdou mnohem lépe. Její králíčci mi tak docela nesedí.

ismael
02.07.2024 5 z 5

Dalo by se hovořit o příběhu, kde je matka schopná kontejnovat pocity dítěte, pokud použijeme tento psychoanalytický termín.
Dítě vzdoruje, ale matka se jeho vzdorem nenechá vyvést z míry a láskyplně dítěti ukazuje, že si s každým projevem vzdoru u dítěte poradí a bude vůči němu zaujímat přijímající postoj.
Nakonec dítě kapituluje a přijme matčinu lásku.

Kniha se objevuje ve filmu Vtip (2001) | ČSFD.cz (csfd.cz)
Byla také zhudebněna: The Runaway Bunny (music by G. Roven) - YouTube

Marketplace
21.06.2024 4 z 5

Krátká jednohubka pro nejmenší.

děti rodina králíci mateřská láska příběhy o zvířatech

Autorovy knížky

Margaret Wise Brown