Umění francouzské kuchyně
Julia Child , Simone Beck , Louisette Bertholle
Umění francouzské kuchyně série
1. díl >
Světoznámá bible kulinářského umění, základní příručka všech milovníků francouzské kuchyně podle, které byl natočen film Julia a Julia.
Literatura světová Literatura naučná Kuchařky
Vydáno: 2014 , JotaOriginální název:
Mastering of the Art of French Cooking/Book 1
více info...
Přidat komentář
Skvělá a do detailu propracovaná kuchařka. Není divu, že jí Julia Child společně se Simone Beck a L.Bertholle psaly několik let. Doporučuji i filmové zpracování - Julie a Julia!!!
Báječná kuchařka. Jen se tak probíráte recepty a už se vám sbíhají sliny. Trochu mě tedy vadila zmatečnost v množství používaných surovin. Někdy jsou to šálky a lžíce, někdy gramáž. Navíc mám u několika receptů pocit, že buď došlo k tiskové chybě, nebo ke špatnému převodu že stran překladatele/korektora.
Umění francouzské kuchyně nabízí opravdu širokou škálu receptů, postupů a typů na servírovaní. Knihu jsem si důkladně prošla a musím říct, že toho je tolik, až začíná být poměrně nepřehledná. V lepší orientaci nepomáhá ani vydavatel, protože kuchařka neobsahuje seznam receptů. Řada pokrmů má navíc několik variant, které se ale liší jak dobou přípravy, tak surovinovou náročností, takže se vše stává ještě o chlup více zmatečné. Absence fotografií podtrhuje strohé, čtenářsky nepříznivé vyznění. Na druhou stranu oceňuji podrobné postupy, typy na sestavení menu atp.
Naprosto perfektní kuchařka s detailním popisem francouzských pokrmů podle Julie Child a jejich spoluautorek. Moc se mi líbí i vyprávění o jídlech a náčiních v kuchyni, opravdu detailní.
Jediné co bych vytkla je velmi tenký papír stránek, není to moc praktické.
Je dobré si pustit i video, jak Julie dané jídlo vaří. Je to potěšení oka, jak se Julie pohybovala po kuchyni a precizními kroky došla k dokonalosti :-)
Zábavná kniha,když si k tomu přečtěte i juliinu knihu Můj život v Paříži,kde je skvěle popsáno jak kuchařka vznikala...Je vidět,že byla psána v době,kdy na vaření byla spousta času a kuchyně nebyly plné moderních vychytávek.Jo a najděte si na youtube některý z televizních pořadů,ve kterých Julia Child vystupuje...pozoruhodná dáma!
Vynikající kuchařka, podle které se dá i vařit. Jediné rozčarování je z formátování elektronické verze. Budu si muset pořídit i papírovou :-)
Trocha ma štve, že knihu vydali na tak tenky papier. Keď by mi kvaplo na knihu tak si zamočim strašne vela stran. Kucharka nieje kniha do kabelky mohli ju kludne urobit väčšiu, ťažšiu z kvalitnejšieho papiera asi si ku kupim v angličtine..
Po shlédnutí filmu "Julie a Julia" jsem s velkým očekáváním doufala, že se brzy dočkáme vydání této slavné kuchařky v českém vydání. Kniha již zaobírá své místo v mé knihovně a můžu říci, že jsem neodolala a zkusila uvařit slavné "bouef bourgignon". Všem chutnalo. Těším se na další recepty z francouzské kuchyně.
Nešlo to jinak, po drobném zápolení se sebou samotnou, neboť kupování knih jsem velmi omezila, jsem si pořídila francouzskou kuchařku! A do neuspořádané sbírky knih receptů, kterých mám možná i víc než třicet, a bezpočtu sešitových vydání a kuchařských časopisů... přibyla nová, rozkošně baculatá - téměř 900 stran! - přítelkyně :-).
V popisu knihy je uvedeno stran 720, ale to, co držím v ruce jich má bezmála opravdu 900!
Jak jsem se k této parádě vůbec dobádala? Jakou cestou?
Přítelem z DK (díky, kámo!) mi byl vřele doporučen životopisný seriál Julia (2022-23) o autorce této oblíbené, proslavené a mnohokrát vydávané kuchařské knihy. Naštěstí, vydané i u nás!
Seriál se mi moc líbil, hlavně díky skvělé hlavní představitelce, ale též četným dalším postavám - přestože jsem si téměř jistá, že si autoři popisovaný úsek Juliina života trochu upravili. Budiž!
Samozřejmě nešlo vynechat ani film Julie & Julia (2009), ovšem ani seriál, ani film tady nemám v úmyslu popisovat.
Díky tomu jsem se ale rozhodla, že musím... Musím ji mít!
Co tedy říci ke kuchařské knize, ke které doufám brzy přicestuje i druhý díl. Je hodně objemná, bez dnes využívaných fotografií jídel, jsou to prostě strany plné textu... Plné receptů, které asi všechny nevyzkouším. Rozhodně vynechám humra a vůbec mořské plody, ale jinak zkusím, co to jen půjde.
Už teď, když v ní jenom listuji a čtu, mám pocit... že začínám nasávat atmosféru... Mám pocit, že když ne úplně, tak aspoň zčásti odhaluji a věřím, že po čase odhalím to úžasné nádherné umění...
Umění francouzské kuchyně! :-)
Bohužel mi k naprosté radosti a spokojenosti schází její životopisná kniha Můj život ve Francii, ale doufám, že ji také časem získám.
P. S. Na you tube jsou k vidění originální černobílé filmečky, které Julia natáčela pro TV. Většina je starších, něco málo novější... Má svérázný styl, podle mě si vůbec nehraje na nějakou celebritu. Jednoduše řečeno, učí americké hospodyňky vařit francouzské dobroty.
Bon apetit! :-)