Války Lva severu: Vítězství a prohry krále Gustava II. Adolfa

Války Lva severu: Vítězství a prohry krále Gustava II. Adolfa
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486420/bmid_valky-lva-severu-vitezstvi-a-prohry-apk-486420.jpg 5 12 12

Švédský král Gustav II. Adolf, smělý vojevůdce a jedinečný politik, se už ve své době těšil přízvisku Lev severu. Zvláště mezi protestanty došla pověst hrdého, cílevědomého, inteligentního a zbožného panovníka uznání, nepřiměřené slávy a nekritické glorifikace. Po svém otci Karlovi IX. zdědil hned tři války: s Dánskem, Moskevským státem a Polsko-litevskou unií. Po celou svou kariéru musel nepokojně putovat od jednoho evropského bojiště k dalším místům ozbrojeného střetnutí a řešit nakumulované mocensko-politické problémy. Poučil se však z mnohých nezdarů a jako vynikající vojenský organizátor a stratég zreformoval, takticky zdokonalil a úspěšně zmodernizoval švédskou armádu, která zvláště v průběhu třicetileté války budila značný respekt.... celý text

Přidat komentář

Igor1311
09.04.2022 5 z 5

Války lva severu sú vynikajúcim životopisom Gustava Adolfa, kráľa, ktorý urobil zo Švédska európsku veľmoc a jedného z najväčších hráčov na politickom bojisku. Bol tým typom vládcu, ktorý sa aktívne zapájal do bojov, čo sa mu nakoníec vypomstilo.
Cela monografia je písaná veľmi dobrým štýlom, lahko sa číta, až tak, že som mal miestami pocit, že čítal román to sedemnásteho storočia.