Newtonovo dělo

Newtonovo dělo
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15296/vek-nerozumu-newtonovo-delo-15296.jpg 4 13 13

Věk nerozumu série

1. díl >

Co by se stalo, kdyby se Isaac Newton více než vědě, jak ji chápeme nyní, věnoval alchymii a zjistil, že funguje? Co kdyby místo zákona gravitace objevil rtuť mudrců, záhadnou substanci, která může být vynikajícím pomocníkem, ale také strašlivou zbraní? Co kdyby bostonský chlapec Benjamin Franklin objevil věci, které změní svět a krásná, mladá šlechtična na dvoře krále Slunce Ludvíka XIV., myšlenky těchto dvou mužů spojila – s netušenými následky? Newtonovo dělo je první román z cyklu Věk nerozumu, alternativní historie, v níž alchymie nahradila fyziku. To, co zůstalo, jsou intriky, vášně a lidská zaslepenost. Tyto síly strhávají hrdiny příběhu do víru, na jehož konci možná lidstvo čeká apokalypsa. -- zdroj: legie.info --... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Triton
Originální název:

Newton´s Cannon , 1998


více info...

Přidat komentář

Zelený_Drak
05.05.2024 3 z 5

Hned po The Elder Scrolls jsem se pustila do Věku nerozumu, abych zjistila, zda byl Vodní rod nějaká vzácná odchylka od autorovy jinak úděsné tvorby nebo naopak TES byly odchylkou od tvorby jinak dobré. Ukázalo se, že to druhé je pravdou, Věk nerozumu je zase dobrý román. Úplně se tentokrát nemohu rozhodnout, zda je to opravdu tetralogie nebo jak je vlastně tento epický příběh o "andělech" rozdělen. První díl má jako hlavní zápletku Londýn, druhý Benátky, třetí a čtvrtý díl se odehrávají až po 10 letech a dějově mi splývají v jeden. Sérii jako celek doporučuji, i když má svá slabší místa, z nichž některá mají desítky stran. Postavy se vyvíjejí, prostředí je zajímavé, ale děj po prvních dvou dílech, bohužel, začne být poněkud předvídatelný. A nepochopila jsem, proč je tolik postav tak romanticky pryč z Adrienne, která se postupně ze sympatické dívky v nesnázích vyvíjí v ženu, o které jsem si v posledních dvou dílech říkala, zda by pro její okolí nebylo lepší ji v těch nesnázích nechat.

Z celé série se mi rozjezd líbil nejvíc. Čtenář ještě neví, co si autor vymyslel, jak bude svět fungovat a sleduje střídavě sotva odrostlého chlapce Benjamina Franklina v Americe a mladou ženu Adrienne de Mornay de Montchevreuil ve Francii, kteří se oba touží prosadit ve vědě. Jemu v tom brání věk a původ (pochází z početné rodiny svíčkaře a má se stát tiskařem jako nejstarší bratr), jí pohlaví. Obě postavy jsou sympatické a čtenář, který na rozdíl od hrdinů ví, k čemu jejich úsilí směřuje, se může buď velmi nudit nebo si okusovat nehty při čekání, zda na to přijdou včas nebo ne. Záhy zjišťujeme, že věda tu není tak docela vědecká a ve hře jsou také nehmotné bytosti, které mají se světem své vlastní plány. Slibný začátek, kdy sice zkušenější čtenář tuší závěr, ale ještě nejde tak docela odhadnout, co z toho bude dál a je jasné, že 2. díl už opravdu bude velmi alternativní historií.

Ctirada
07.11.2020 4 z 5

Příběh pojednává o historicky doložených postavách, avšak obklopených mágy a alchymií. Děj se rozbíhá pozvolna, za to závěr se dynamicky přehoupne k apokalyptickému konci. Text je čtivý, námět originální, nicméně s ohledem na otevřený konec bude celkový dojem určen následujícími díly série.


soukroma
29.09.2019 3 z 5

Jak sci-fi skoro nečtu, tak tohle mne nalákalo anotací, že tam přeci jen něco málo dávné fyziky aj. bude. Je (zejména Ben Franklin), ale je to tedy zrádně promíchané s výmysly. Zatím jsem ve třetině a tak nějak ne a ne přijít na to, co z toho má vylézt, jaký byl vlastně autorův záměr - rozepsal to jako sérii (Věk nerozumu - kdy nebyl?, naopak se mi ta popisovaná doba zrovna moc nerozumná ani nezdá), takže asi ani po dočtení téhle malé fyzicky špatně zkrotitelné paperbackové bichličky (pokud k tomu vůbec dojde) nebude jasněji.
Zatím mě zaujaly jen klíčové neologismy jako éteropis či filosoficko-vtipné útržky:

"Modlit se ve Versailles je obtížné."

"Jste obdivuhodná mladá dáma. Obecně zastávám názor, že obdivuhodné mladé dámy by se měly držet v klášterech nebo v řetězech." (také na francouzském dvoře)

józi.odkudkam
12.08.2016 4 z 5

"Báječná konina!", tleskám nadšením jak Ludvík XIV při vzpomínce na onen legendární žert, kdy z rozmaru kopl sluhu do zadku.
Newtonovo dělo je kouzelně jiné, nenápadně nápaditě napsané a vtipné dílko (přičemž "dílko" budiž jediným ústupkem v mém chvalozpěvu na něj), jakých po světě zas tolik nechodí a J.Gregory Keyes, antropolog se zájmem o mytologii a historii, si jím evidentně splnil klukovský sen.
Což je vidět z každé strany každé stránky.
Což je dobře.
Nezbývá mi, než o zem bouchnout čtvero flakónů parfému, nonšalantně přivonět ke krajkoví kapesníčku a ještě něž odpadnu, udělit tyhle 4 milé ****