Ze společné tvorby
Karel Čapek , Josef Čapek
Povídkové soubory (Krakonošova zahrada, Zářivé hlubiny a jiné prózy) a hry (Lásky hra osudná, Ze života hmyzu, Adam stvořitel), v nichž jsou oba bratři znepokojováni vztahem moderní civilizace a lidské společnosti, poměrem člověka a stroje, přirozeného lidství a zmechanizovaných lidských jednotek.
Dílna bratrů Čapkových, to je továrna na skvosty. Dramata Ze života hmyzu a Adam stvořitel naprosto skvělá, to tady nestačí hodnocení. Vážná, nadčasová témata s hlubším významem, ačkoliv jsou knihy vedeny jako například komedie. U povídkových souborů je docela znát, že jsou staršího data a že se především Karel teprve vypisoval, nicméně obsahují i několik povídek, u kterých se nebojím říct, že si po jejich dočtení řeknete "Páni!" Nehledě na jazyk, který je v dílech použit a který prostě musíte obdivovat. Rovněž smekám.
Bavil jsem se bavil převelice. Ač mnohé z knihy jsem již četl dříve, rád jsem si ono čtené znovu připomenul. Nejlepší částí knihy je dle mě komedie Adam Stvořitel, kterou jsem doposud neznal a u jejíchž dialogů se nešlo nesmát (víc než je zdrávo). Smekám virtuální klobouk.
Bratři Čapkové a jejich společná tvorba, co dodat? Skvělé, zajímavé, spousta skvělých myšlenek. Nejvíce se mi líbila Krakonošova zahrada.