Život za sklem
Wendy Lawson
Podtitul: osobní výpověď ženy s Aspergerovým syndromem Osobní výpověď ženy s Aspergerovým syndromem. Kniha je určena speciálním pedagogům, psychologům, rodičům a přátelům lidí s Aspergerovým syndromem i s dalšími poruchami autistického spektra. Autorka knihy přináší nevšední pohled do svého světa, který je ovlivňován Aspergerovým syndromem. Představuje běžné každodenní životní situace a vysvětluje, jak je takový člověk vnímá a jak na ně reaguje. Snaží se, aby lidé, kteří s autisty přicházejí do styku pochopili, jak se dá předejít problémovým situacím v soužití s člověkem, který má Aspergerův syndrom, jak s ním správně jednat a jak se vcítit do jeho pocitů.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: 2008 , PortálOriginální název:
Life behind glass
Do chvíle než jsem četla tuto knihu jsem nepřemýšlela o tom autismu a moc o něm nevěděla maji skutečně svůj svět a autorka je velice statečným člověkem:)
Je to tak dlouho, co jsem tuhle knížku četla, že si pamatuju spíše pocity. Úžas. Svět potřebuje knihy, o těch, co jsou jiní než průměrná populace. Rozšiřuje to lidský pohled na svět, na lidi. Podněcuje empatii a toleranci. A nutí žasnout nad tím, co my nikdy doopravdy nepochopíme, neprožijeme. Můžeme jen skromě nahlížet do psaných stránek a mumlat - "tak takové to je, vnímat svět jinak..." a snažit se udělat ze světa ráj pro každého. Zní to trochu pateticky, ale snad pochopíte, co se tím snažím říct. Lépe to vyjádřit neumím. A tu knížku jednoznačně doporučuji.
Velmi zajímavá, kraťoučká autobiografie ženy s Aspergerovým syndromem. Osobně mě asi nejvíce zaujalo, jak Wendy popisovala své pocity spojené s těhotenstvím a následné prožívaní mateřství. Zároveň také potřebu fyzického kontaktu od lidí, které milovala a které pro ni znamenali pocit bezpečí. To je velmi zajímavé, protože je zažitá obecně platná teze, že autisté doteky a jakýkoli fyzický kontakt nesnáší. Své hořké zkušenosti nepopisuje tak podrobně a s takovým emočním nábojem jako Donna Williams ve své knize Nikdo nikde. Přesto stojí za přečtení.
Kniha tzv. potřebná. Na jedné straně všem, kteří trpí Aspergerovým syndromem a těm, kteří s nimi žijí, nebo se s nimi v běžném životě potkávají - ve škole, na pracovišti nebo jen tak na veřejnosti. Na druhé straně všem ostatním, kteří o nemoci nemají ani páru, ji alespoň trochu přiblíží. Přesto knize nemohu dát plný počet bodů, chybí mi v ní odborné poznámky pod čarou nebo doslov, které by z odborného hlediska vysvětlily, proč se děje to či ono tím jakým způsobem. proč, co se specifické a co nikoliv, protože vyplývá z charakterových a povahových vlastností vypravěčky.
Silný, pravdivý a zaujímavo (autenticky) napísaný príbeh, ktorý nekončí happy endom, pretože nemôže, rozosmutí avšak aj podnieti a motivuje.
Krásná knížka, která dává nahlédnout do dnes stále tak trochu tabuizovaného světa autistů... Jako matka dítka s Aspergerovým syndromem velmi oceňuji, že takové knížky jsou. Navíc jsou pravdivé až na dřeň...
kniha ma vcelku zaujala....kniha neobsahuje žiadnu zápletku, ale je veľmi zaujímavé čítať pocity ženy, (ktorá trpela autizmom) ako vnimala vzťahy, či už rodinné k otcovi a matke, k priateľom , dokonca aj vzťah s mužom. Aj keď osobne nepoznám nikoho s touto chorobou, alebo skôr diagnózou, pre mňa kniha bola zaujímavá....
Zaujímavé čítanie. Voči ľuďom s podobným ochorením nemám predsudky, ale myslela som si /samozrejme nesprávne/, že ocenia láskavý prístup.
Knížka je spíše takovou autobiografií napříč autorčiným ne vždycky snadným životem. Má to sice jenom 100 stránek, ale její tendence, osobnostní vlastnosti a obtíže v běžném každodenním světě jsou zde obsaženy celkem solidně.
Myslím, že pro začátečníky ohledně tématiky autismu-aspergera je toto ideální volba na četbu.