braunerova Online braunerova komentáře u knih

☰ menu

Kořist a žold 1396 Kořist a žold 1396 Jaroslav Ráček

Cena knihy byla tak nízká, že jsem si bohužel koupil oba díly. Autor pokračuje ve vytváření alternativní historie, i když od roku 1396 se už jméno Jana Sokola z Lamberka začíná objevovat v dochovaných písemnostech. V doslovu autor neuvádí, z jakých historických faktů vycházel, zřejmě aby nemusel napsat, že celý děj knihy je jeho literární fantazie. V roce 1396 totiž Jan Sokol v jižních Čechách pokračoval v záškodnické válce proti Rožmberkům a na Moravě spolu se starším a mladším Vokem z Heraltic a se svými lapkovskými družinami drancovali církevní statky brněnské, olomoucké a kroměřížské kapituly, za což byli dáni biskupem Mikulášem z Riesenburka do klatby. Ty 3* jsou za dobrodružný příběh, který se čte dobře.

05.06.2024 3 z 5


Kořist a žold 1395 Kořist a žold 1395 Jaroslav Ráček

Jako dobrodužná oddechová literatura dobré, ale pro mě to bylo zklamání. Hlavní hrdinové jsou historické osobnosti a historický román by měl pokud možno odpovídat realitě. Osudy Jana Sokola a Hynka z Kunštátu, uvedené v románu, jsou ale čistokrevnou autorovou fantazií. Jan Sokol je v knize vylíčen jako čestný a šlechetný pán na hradě Lamberk, veskrze kladná postava. Ve skutečnosti v roce 1395 tento loupeživý rytíř spolu s Hynkem Suchým Čertem a se svými bojovými družinami "pracovali" v jižních Čechách, kde měli v žoldu markraběte Prokopa škodit Jindřichovi z Rožmberka. Prokop jim údajně nařídil "hubit jejich statky a kněze, panoše a sedláky jímat, mučit a šacovat" (Jiří Lysák, Jan Sokol z Lamberka). Základnu měly tyto tlupy na tvrzi Heraltice. V Popravčí knize Rožmberků z roku 1396 o tom na mučidlech vypovídá člen Sokolovi družiny jménem Robě.
Jan Sokol byl významná postava našich dějin a zaslouží si něco lepšího než tyhle pohádky o zlých rytířích Řádu a tajemném pokladu.

03.06.2024 3 z 5


Touha světa Touha světa Henry Rider Haggard

Moderní báje o putování ovdovělého Odyssea do Egypta za krásnou Helenou Trojskou. Knihu napsal Haggard spolu s Andrew Langem, antropologem, básníkem a překladatelem Homéra. Výsledkem této spolupráce je pokračování Homérovi Odyssei, první kniha od Haggarda, kterou jsem nedočetl. A to přitom tento autor patří k mým nejoblíbenějším. S literárními postavami jsem se nedokázal ztotožnit, chyběl mi haggardovský humor a obyčejného hrdinu nahradil polobůh.
Kniha vyšla i v moderní úpravě pod názvem Odysseus - Poslední boj.

02.06.2024 1 z 5


Dervíšské bubny v Súdánu Dervíšské bubny v Súdánu Richard Arnold Bermann

Úžasný příběh plný vířících bubnů a úryvků z koránu. Rakouský spisovatel a cestovatel Arnold Höllriegel vypráví beletristickou formou o životě derviše Mohammeda Achmeda, Očekávaného Mahdí, který založil islámský stát a vyhlásil svatou válku nevěřícím. Autor přidal i osudy súdánského guvernéra Gordona paši, berlínského derviše Klootze, pátera Oberwaldera, francouzského novináře Oliviera Paina a dalších. Zajímavé bylo líčení politických a náboženských poměrů v Súdánu v 19.století, sužovaného tureckými bašibozuky a arabskými otrokáři. Fantastické byly modlitby a blouznění Mahdího v jeskyni na ostrově Abba na Nilu. Sen spícího nebo zjevení bdělého? Kdož ví.

"Často a dlouho sedávám před zpustošenou hrobkou Mohammeda el Mahdí v Omdurmánu a uvažuji o životě tohoto muže. ... Předsevzal jsem si, že budu tento pohádkový a pravdivý příběh znovu vyprávět se všemi podrobnostmi a bez výmyslů, a pokud to dokáži, k Mahdímu spravedlivě. Dosud vyprávěli jeho příběh pouze jeho nepřátelé. Já ale chci stále myslet na tento zhanobený hrob a na vážnou tvář tohoto modlícího se člověka z africké pouště.
Chartúm, 25.ledna 1929

25.05.2024 5 z 5


Kněžka smrti Kněžka smrti Samuel Shellabarger

Při vyšetřování záhadné vraždy soudce Froleho se detektiv Norse střetne s vyznavači kultu voodoo. Jeho pevná víra v naší civilizaci a její zákony dostává trhliny, když se setká s mysteriózním světem černé rasy. Autor se také snaží vyrovnat s tehdejším americkým rasizmem.

17.05.2024 4 z 5


Attila – Bič Boží Attila – Bič Boží József Lengyel

Kniha začíná příjezdem poselstva císaře Theodosia II. do Attilova hlavního sídla v roce 450 a pak formou krátkých reportáží popisuje tažení Hunů do Galie, bitvu na Katalaunských polích, tažení do Itálie, Attilovu smrt a rozpad hunské říše. Jak je uvedeno v komentářích níže, četba téhle knihy byla ztráta času.

12.05.2024 1 z 5


Zajatec pouště Zajatec pouště Joseph Delmont

Vilímek vydal v roce 1929 knihu ve dvou variantách, bez obrázků, tu mám já, a s obrázky Zdeňka Buriana, o které píše v komentáři encyklopedie.
Autor při psaní zúročil svoje životní zkušenosti krotitele šelem, cestovatele a lovce zvířat. Hrdina románu Johnny Kilburn je profesionální lovec, který chytá zvířata pro cirkusy a zoologické zahrady. Při honbě za divokým velbloudem v poušti Gobi se dostane do zapomenutého města obývaného Mandjaky. V příběhu hraje významnou roli i jeho věrný kůň Tarpan. Na rozdíl od čtenáře encyklopedie mi dobrodružství přišlo podprůměrné a ke knize se už vracet nebudu.

12.05.2024 2 z 5


Rozvrat Rozvrat Émile Zola

Četba klasiků asi není nic pro mě. Občas mi přišlo, že literární hrdinové plní v románu jen vedlejší roli. Vedle naturalistických obrazů bojiště autor na mnoha stránkách podrobně popisuje trasy armádních přesunů a kdejakou pařížskou ulici, ve které se bojovalo. Kniha je rozdělena do 3 částí; první líčí nekonečné přesuny 106.pluku očima prostých vojáků, druhá bitvu u Sedanu a třetí revoluci v Paříži. V době svého vydání vzbudila kniha velké emoce. Zolovi, který nebyl v armádě a nezapojil se ani do hnutí odporu, vyčítali, že je zbabělec (v roce 1870 mu bylo 30 let). Kniha byla patrioty odsuzována jako příliš defétistická; porážku sice zavinili císař Napoleon III a průměrní maršálové, ale v armádě bylo i plno výborných velitelů, které Zola schválně opomenul. Kupodivu protestovali i Němci, kteří se chovali k civilistům mnohem lépe než Francouzi v Německu během napoleonských válek, což dokazuje Zolova poznámka o pouhých 2 znásilněných ženách v okupovaném Sedanu.

Karel Marx o bonapartismu trefně napsal: Dějiny se obvykle opakují dvakrát: nejdříve jako drama a později jako komedie.

08.05.2024 4 z 5


Stín modrého býka Stín modrého býka Leonard Medek

Fantasy knihy normálně nečtu, ale zde jsem udělal vyjímku a nelituji. Víru v božské bytosti a temné síly, zaříkávání a věštby, to osobně ani za fantasy nepovažuji, pro tehdejší lidi to byla součást jejich světa, stejně jako je součástí našeho světa posvátná víra v green deal, 58 pohlaví a korektní úpravy dějin. Z hlediska výkladu historie odvedli autoři olbřímí práci. Popravdě, vlastní příběh mě moc nezaujal, ale potěšila mě mapa barbarika, do které jsem průběžně nahlížel, latinské zeměpisné názvy a citáty, výborný byl i Dodatek, k tomu všemu se budu určitě ještě vracet. Seznam použité literatury na 3 strany mluví za vše. Vše ostatní už je řečené v komentářích níže.

29.04.2024 5 z 5


Stezka samurajů Stezka samurajů Lev Jefimovič Rubinštein

Román o vojácích a důstojnících samurajské roty Chimedzijského pěšího pluku. Jednotlivé kapitoly na sebe navazují jen volně. Většina příběhů je o bojích proti chunguzům a partyzánům za čínsko-japonské války o Mandžusko, některé kapitoly jsou z Japonska nebo je vypráví anglický dopisovatel Mac-Kenna. Po slibném začátku převážila komunistická propaganda; prostí japonští vojáci už nechtějí bojovat, přejímají revoluční myšlenky a obracejí se proti svým velitelům. Věnuji do knihobudky.

28.04.2024 2 z 5


Zbrocená kopí Zbrocená kopí Arturo Uslar Pietri

Válečný román zobrazující venezuelskou válku za nezávislost v její syrové realitě, ve které neexistují žádní vítězové, pouze poražení a mrtví. Zbrocená kopí je pekelná legie, armáda divokých jezdců roajalistického generála José Bovese. Fernando Fonta je bohatý statkář, liberál, idealista a zanícený bojovník proti kolonialismu, a také zbabělec, který nechá za sebe bojovat jiné. Ostatně i dnes je u nás těchto gaučových bojovníku za svobodu plno. Jeho naprostým opakem je jeho otrok Presentacion Campos, brutální macho stvořený pro válku, který vzbouří Fontovi otroky a přidá se s nimi ke generálu Bovesovi, neboť tam mu kyne větší kořista a sláva.

"Když venezuelská země byla jenom neproniknutelným pralesem a vyprahlou rovinou, začali razit cestu člověku encomendoři. Byli tvrdí, krutí, drsní a chtiví zlata, ale přesto jakoby osvícení jakýmsi božským posláním ... Postavili šibenici, založili město a začali s netečnými Indiány překopávat panenskou zemi, aby hledali zlato nebo aby jí oseli."

27.04.2024 4 z 5


Historie válek: Od roku 3000 před Kristem až po současnost Historie válek: Od roku 3000 před Kristem až po současnost David G. Chandler

Základ knihy tvoří časové osy, které jsou doplněné medailonky velitelů a mapkami významných bitev. Na jedné dvoustranně bývá znázorněno jedno století, v případě starověku i 500 let. Významné konflikty mívají svoje dvoustrany, například koloniální války, napoleonské války, americká občanská válka nebo 1WW a 2WW. Časové osy jsou horizontální, vertikálně jsou uvedeny státní útvary z celého světa. Na osách jsou drobným písmem uvedené bitvy a války. Ty jsou ještě v abecedním a chronologickém rejstříku.
Knihu mám několik let a zatím jsem neměl potřebu v ní něco hledat, proto ani nehodnotím.

23.04.2024


Z tajemné Indie (Pan Issacs) Z tajemné Indie (Pan Issacs) Francis Marion Crawford

Američan Pavel Griggs pracuje v Indii pro jakési angloindické noviny coby redaktor. V roce 1879 je poslán do Simly, kde se setká s tajemným a velmi bohatým obchodníkem panem Isaacksem. Oba muži se spřátelí a Griggs začne pro pana Isaacse vykonávat různé služby. Množství stran je pouhá společenská konverzace bez jakéhokoli příběhu.

21.04.2024 1 z 5


Říše musí zemřít Říše musí zemřít Michail Zygar

Fantastické čtení, jak píše níže icewind, takhle podanou historii jsem ještě nečetl. Je velký rozdíl číst historikem zpracovaná fakta anebo vzpomínky z deníků a dopisů skutečných lidí. Události, tak jak je viděli členové carské rodiny, politici, revolucionáři, podnikatelé, umělci a anarchisti. O mnoha z nich jsem slyšel poprvé, třeba o tragickém osudu "svaté princezny" Elly, jedné z nejkrásnějších žen Evropy, nebo o policejním reformátorovi Sergeji Zubatovovi. Až depresivně na mě působily neschopnost a výmluvy cara Mikuláše nebo hysterické záchvaty hloupé bigotní carevny ovládané Rasputinem.
K takto pojatým událostem bude mít historik mnoho výhrad. Zdaleka ne vždy jsou k dispozici nějaké písemné materiály, záleží na selektivním výběru autora a také lidé mají sklon sdělovat jen tu svojí jedinou pravdu. Ale jak píše autor v předmluvě, takto to Rusové vnímali a proto musela Říše zemřít.

"Svou Atlantidu potopili všichni společně, ale každý z nich se domnívá, že vinen rozhodně není on, ale ti ostatní."

18.04.2024 5 z 5


Dva obrazy ze života starořímského Dva obrazy ze života starořímského František Klement

Povídka Gladiator je věnovaná císaři Titovi Vespasiánovi a jeho životní lásce princezně Bereniké. Autor velmi podrobně popisuje první gladiátorské hry v římském Koloseu po jeho dokončení v roce 80 n.l.
Povídka Domitian zachycuje poslední měsíc vlády císaře Flavia Domitiana v roce 96 n.l., především kruté pronásledování křesťanů a jeho smrt.

13.04.2024 3 z 5


Krev na moři Krev na moři Josef František Karas

Slušná oddechovka. Děj dobrodružného románu se odehrává ve Slovinsku na panství starobylého rodu Rožaců, v benátské Republice svatého Marka, na vlnách Středozemního moře mezi podloudníky a piráty, v Africe mezi divokými Berbery a na Maltě obléhané osmanskou armádou. Výborné bylo dobývání španělského Oranu a Mers El Kébiru Hasanem pašou v roce 1563. Čtení poněkud znesnadňují archaická slova.

"Když císař Karel V. roku 1536 dobyl tvrdě opevněného města Tunisu, deset tisíc křesťanských otroků vyšlo mu vstříc z pobořených bran; padnuvše na kolena, rozplývali se v slzách a hlasitě děkovali svému osvoboditeli. Byl pak pohled na ně tak děsný, že mnozí otvrdlí rytířové křesťanští plakali jako malá děcka spolu s oněmi otroky."

01.04.2024 3 z 5


Statečný rod Statečný rod František Flos

Někde v paměti mám zasutou vzpomínku, že Lovci orchideí byl výborný dobrodružný román. Do kroniky rodu Horynů, sedláků někde na Domažlicku, zapsal autor pět příběhů z různých dob, od husitských válek až po revoluční rok 1848. Statečný rod je ale především vlastenecká četba pro prvorepublikovou mládež, k dočtení jsem se musel hodně nutit. Věnuji do knihobudky.

27.03.2024 1 z 5


Ivan Hrozný 1 - Moskevské tažení Ivan Hrozný 1 - Moskevské tažení Valentin Kostylev

Car Ivan Hrozný byl psychopat a masový vrah, který umlátil holí vlastního syna. Nová bádání sovětské vědy ale ukázala pokrokového vladaře, který bojoval proti feudálům a reakční církvi a ujímal se prostého lidu proti útisku bojarů. Slova z anotace knihy bohužel autor, ověnčený Stalinovou cenou, beze zbytku naplnil. Hlavní hrdinové jsou uprchlí mužici Andrejka a Gerasim, kteří přišli k báťuškovi carovi se stížnostmi na bojary. Ten je za odměnu zařadil do armády a poslal do války s Livonskem, aby osvobodili Estonce a Livonce z německého útlaku. Z mužiků se stali ruští bohatýři, ukázku jejich rozhovorů jsem napsal níže. Kniha poputuje do knihobudky. Naštěstí jsem si koupil jen první díl z trilogie.

"Proč žijí na světě rytíři? Nač jsou?
Rytíři jsou chabí. Jsou profoukaní větrem. Mrav sokolí, chůze vraní. Nafouknou se a prasknou."

17.03.2024 2 z 5


Vládci kamenného pásu Vládci kamenného pásu Jevgenij Alexandrovič Fedorov

Tulský kovář Nikita Děmidovič Antufjev zbohatl na výrobě zbraní pro ruskou armádu. Roku 1699 získal od cara Petra I rozsáhlé pozemky a právo nakupovat nevolníky na dobývání železné rudy a stavbu první slévárny na Urale. Fascinující příběh rodiny Děmidovových mohl být dobrý román. Na internetu lze o těchto dravých podnikatelích najít spoustu zajímavých informací. Autor ale vyprávění pojal plně v intencích komunistické ideologie. Vývoj postav je nulový. Petr I. je spravedlivý car, který rád chodí mezi své poddané, ale nemá čas pro ně něco udělat. Bojaři jsou hloupí a okrádají stát. Děmidov i jeho syn Akinfij jsou pracovití a schopní podnikatelé, ale zároveň to jsou odporní kapitalisti, pro které musí nevolníci pracovat jako otroci.

Těžko říct, co jsou fakta a co fikce. V doslovu naše národní umělkyně Marie Majerová píše, že autor "nastavuje zrcadlo" tehdejší době, car Petr Veliký je "první bolševik" a Děmidov je "první typ kapitalistického vyssavače".

09.03.2024 2 z 5


Rytíř z taverny Rytíř z taverny Rafael Sabatini

Klasický dobrodružný román. Přece jen je znát, že je to druhý román autora, jeho pozdější díla jsou mnohem lepší. Ale jako oddechovka dobré.

05.03.2024 3 z 5