Karolína7 Karolína7 komentáře u knih

☰ menu

Trpčí než smrt Trpčí než smrt Camilla Grebe

Tahle kniha se mi vůbec nelíbila, dočetla jsem ji jen s maximálním přemáháním, vůbec jsem se do ní nedokázhala začíst... Příliš mnoho psychologických úvah, popisů charakterů postav pracovníků terapeutického centra...

23.05.2024 1 z 5


Sucho Sucho Jane Harper

Moc pěkně jsem si početla. Zajímavá detektivka, která kromě samotného napínavého děje přibližuje drsnou australskou krajinu, vyčerpanou nedostatkem vody a žhavými slunečními paprsky. Moc se mi líbilo vykreslení jednotlivých postav, prolínání dějů v minulosti a přítomnosti. Nějak jsem se s detektivem Falkem nedokázala ztotožnit s představou, že vrahem je jeho kamarád z dětství Falk. Toho pravého vraha jsem podezírala od poslední čtvrtiny knihy, i když motiv jsem pro něj měla původně jiný, než byl ten skutečný. - Všem milovníkům detektivních příběhů vřele doporučuji k přečtení.

08.04.2024 5 z 5


Hvězdná hodina vrahů Hvězdná hodina vrahů Pavel Kohout

Velice zdařilý román, který zachycuje pátrání po bestiálním vrahovi a zároveň atmosféru posledního roku války, s důrazem na Pražské povstání. Autor velice dobře vykreslil charakteristiky všech hlavních postav, ať už kriminálního adjunkta Moravy a jeho milé Jitky, vrchního komisaře Berana, v kontrastu s tehdejšími vysokými funkcionáři SS, kolaboranty. Líbila se mi "proměna" německého kriminalisty Bubacka, k níž přispěla nejen jeho tragicky zahynulá žena, ale i rafinovaná, do jisté míry většinu svého života vypočítavá milenka Greta. Vzhledem k tomu, že se svým chováním nikdy neřadil k sadistickým gestapákům a čím dál, tím víc se v něm projevovala lidskost, byl mi docela sympatický a jeho krutou smrt jsem mu ani trochu nepřála...

29.03.2024 5 z 5


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Hezky zpracované téma období holocastu, zase trošičku jiným způsobem, než jsem četla v jiných dílech doposud. Líbilo se mi perfektní vykreslení jednotlivých postav, jejich povah. Jen jsem nechápala, jak se v dospělém Hanušovi mohlo nakumulovat tolik krutosti a fakt, že ji byly jeho bývalá milenka i sama Zuzana ochotny snášet. Zuzana jí v závěru učinila přítrž pro mne tak trochu nejuvěřitelným způsobem. - Většina hodnotitelek chválí jazyk autorky, já bych naopak alespoň místy trochu přímé řeči snesla, ten styl na mne působil trošičku popisně. Rozhodně však řadím do kategorie výborných knih.

22.03.2024 4 z 5


Srdcem mojí babičky Srdcem mojí babičky Barbora Linke

Je príma, že jsem měla pozorně přečten titul "Jménem mojí sestry", kde nás autorka seznámila nejen s dramatickými událostmi období protektorátu, ale pečlivě vykreslila charakteristiky jednotlivých členů celé rodiny a dalších aktérů z blízkého okolí sester. Ač jsem z prvního dílu měla pocit, že Ester je oproti svému dvojčeti jen "ubohá fňukna" a prospěchářka, v tomto titulu jsem měla možnost pozorovat její částečnou proměnu a začala jí fandit. Z množství přečtených titulů z období 2. sv. války a holocaustu jsem už do jisté míry "psychicky zocelená", přesto jsem byla ráda, že autorka nezabíhala do častého detailního popisu válečných hrůz.

17.03.2024 4 z 5


Jménem mojí sestry Jménem mojí sestry Barbora Linke

Četlo se mi velice dobře. Ač děj probíhal převážně v období 2. světové války, kvitovala jsem, že autorka nezabíhala příliš často do drastického líčení událostí heidrychiády, holocaustu. Jediné, co mi vadilo, byly ty zdrobněliny - vyjadřovat se stále o osobě alkoholické matky jako o maminečce mi připadalo kapku zvláštní, pokrytecké.

17.03.2024 4 z 5


Inkoust Inkoust Alison Belsham

Přečetla jsem během tří zkrácených večerů "jedním dechem". Vzhledem k "Tatérce" jsem už byla seznámená s většinou postav, přesto tím děj neztratil na napínavosti - ba naopak. A přiznám se, že pravděpodobného vraha jsem odhadla hned, co se v dospělém věku jako "bezúhonný" člověk, ochotný podat pomocnou ruku, ocitl poprvé na scéně.

05.03.2024


Tatérka Tatérka Alison Belsham

Děj knihy byl napínavý, jediné, co se mi trochu nelíbilo, byl příliš naturalistický popis brutalit, i když v tomto není autorka zdaleka sama. Na druhé straně se jí podařilo velice dobře vykreslit vztahy mezi jednotlivými postavami. Dočetla jsem až dnes pár minut po půlnoci a už se těším, jak začnu číst "Inkoust".

02.03.2024


Návrat nežádoucí Návrat nežádoucí Lenka Potůčková

U hodnocení jsem ubrala 2 hvězdičky - nelíbil se mi příliš podrobný popis politických událostí poválečných let. Samotná dějová stránka však byla hezká, včetně vylíčení příběhů jednotlivýchých postav. No a ta opakující se "drobná pousmání" si autorka skutečně mohla odpustit. Místo "Drobně se usmála" by daleko přirozeněněji vyzněla spojení "Jemně se pousmála, Nepatrně se pousmála" apod.

08.02.2024 3 z 5


Čtvrtá opice Čtvrtá opice Jonathan Dylan Barker

Četlo se skvěle, navzdory popisu zvrhle brutálních útoků na oběti, kterých se pachatel dopouštěl. Musela jsem se zamýšlet nad tím, zda je člověk takové bestiality skutečně schopen a říkala si, jak moc lidského jedince ovlivní výchova. Předpokládám, že veškerý děj knihy je smyšlený, ale i v realitě se z popisovaných dějů u vyšinutých jedinců zřejmě někdy něco podobného odehrává. V závěru knihy mi však "vrah udělal radost", když pomstil smrt manželky svého hlavního letitého pronásledovatele - detektiva Portera.

28.01.2024 5 z 5


Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

Spisovatelku Michaelu Klevisovou začínám zbožňovat, píše fantasticky. Krásné popisy přírody České Kanady, charakterů jednotlivých postav ve vesničce Hůrky. A samozřejmě mě dokázala udržovat v napětí a přemýšlení o tom, kdo za vraždami stojí. Už se těším, jak si přečtu další titul téhle autorky.

19.01.2024 5 z 5


Dívka beze jména Dívka beze jména Lisa Regan

Abych byla upřímná, obsahem jsem nebyla zrovna nadšená. Sice jsem četla s napětím, abych se dozvěděla, jak děj pokračuje, ale zdál se mi trochu "uhozený" - překombinovaný. Je mi jasné, že v detektivkách podobného typu je hodně zápletek fikcí, ale nechat povraždit tolik svých dětí, to mi nějak hlava nebere, absolutně se to vymyká jakékoliv realitě - to jen na okraj jedné dějové linky...

21.11.2023 3 z 5


Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Přestože mi trošičku vadilo prolínání dějových linek v čase, četla jsem knihu jedním dechem a vždy se těšila na další večer - moje nejoblíbenější doba pro četbu - "za odměnu". Určitě bych tento titul zařadila ke skvostům protiválečné literatury, i když - na "Slavíka" žádná jiná kniha nemá. Ale to je jen můj názor, nemusí s ním každý souhlasit...

14.11.2023 5 z 5


Hradba mlčení Hradba mlčení Tracy Buchanan

Spojení trilleru a psychologického dramatu. Dobré vykreslení charakterů postav, vadily mi však vkládané články s konverzací na facebooku. Přesto mne však děj udržel v napětí. Jen jsem se trochu pomýlila v motivu útoku na otce rodiny - dnes ve 2 hodiny v noci mi konečně bylo jasno...

25.10.2023 3 z 5


Ani slovo Ani slovo Patricia Gibney

Přečetla jsem jedním dechem - během tří večerů. Kniha plná napětí, zpočátku jsem se však musela naučit trochu orientovat ve jménech jednotlivých postav. Tušila jsem, kdo byl do vražd zapleten, ale jméno samotného vraha mne překvapilo - záměrně neprozrazuji. A jdu pátrat po dalším titulu této autorky...

20.10.2023 5 z 5


Kopírák Kopírák Sam Holland

Na prvních stránkách knihy mi dělalo trochu potíže zorientovat se ve jménech. Poté, co jsem se začetla, těžko jsem se odtrhávala od děje, i když byl naplněn mnoha bestiálnostmi. Ale už od poloviny knihy jsem tušila, kdo za nimi stojí. Více neprozradím - doporučuji k přečtení.

29.08.2023 4 z 5


Čekání na vraha Čekání na vraha Ladislav Beran

Hodně jsem toužila po delší době přečíst si zase jednou nějakou českou detektivku. Sáhla jsem po téhle knize detektivních povídek a přiznám se, byla jsem zklamaná. Ne, že bych byla závislá na morbidních titulech severských autorů, ale je v nich určitě daleko větší napětí. Samozřejmě - povídky jsou sepsány na základě událostíi z dob už dřívějších, ale jsem z tohoto stylu na nějakou dobu vyléčena.

12.08.2023


Mrazivá náruč Mrazivá náruč Jana Jánská

Podlouhé době jsem zase četla detektivku od české autorky. Nebyla jen tak obyčejná, ale skvěle propojená s vykreslením psychologie postav, nutila k zamyšlení nad lidskou povahou. Trochu jiné, než jsem si navykla v poslední době číst, ale skvělé...

16.07.2023 4 z 5


Knihkupkyně z Dachau Knihkupkyně z Dachau Shari J. Ryan

Už jsem přečetla spoustu titulů, popisujících období holocautů. Příběh hlavních protagonistů - Mattildy a Hanse a jejich blízkých je však trochu jiný. Nepopisuje obšírně a naturalisticky nacistické běsnění v koncentračních táborech, ale je plný citu. Od knížky jsem se nemohla odtrhnout, přečetla jsem je na "tři zátahy", dopřávané za odměnu za nějakou smysluplnou činost ve své domácnosti. Vřele všem doporučuji k přečtení.

04.06.2023 5 z 5


Jeho a její Jeho a její Alice Feeney

Hodně zla se vešlo do tohoto titulu. Trochu mi vadilo velice časté přeskakování v popisu prožitků jednotlivých hlavních aktérů. Závěr mne však opravdu překvapil.

02.06.2023