Klímuška Klímuška komentáře u knih

Adam Adam Mirka Rezlerová

Adam se už půl roku snaží vypořádat
s tragickou smrtí manželky Lindy. Smutek utápí v chlastu a jediné co ho nutí vstát z postele je pětiletý synek Kryštof.
Na naléhání své sestry Adiny se vydá mezi lidi a seznámí se s energickou
o patnáct let mladší Broňou. Ta ho seznámí s přáteli, vrátí mu úsměv a Adam navazuje nové vztahy, které nečekal. A ty jeho svět úplně mění.

Ztráta blízkého člověka je vždy těžká
a každý se s ní vyrovnává jinak.
Adam popíjí, rozdává si to s mladýma holkama a vrací se do mladých let.
Broňa mu ukáže, že přátelství se v těžké chvíli může hodit.
Adina zase zafunguje jako rodinná podpora. Její postava, s postupným rozvojem, se mi hodně zamlouvala.
Adam mě sice chvílemi štval, ale někdy se jeho chování dalo pochopit.
Musím říct, že mě kniha i několikrát pobavila a setkání Adama s kolegyní fyzikářkou bylo skutečně překvapivé. Chápu jeho šok.
Prvky queer tématiky a LGBT knihu přirozeně ozvláštnilo.
Autorčin styl psaní mi skvěle sedl a její prvotinu jsem si přečetla s chutí. Neměla jsem ani problém s vulgarismy, které by mohli někomu vadit. K Adamovi patřily.
A jelikož jsem byla kdysi v Kutné Hoře, některá místa jsem si mohla vybavit.

27.10.2024 4 z 5

Útěk do Provence Útěk do Provence Jo Thomas

Po marném snažení o potomka se Del spolu s Olliem přestěhují na farmu v Provence, aby začali nový život. Ale už po šesti týdnech stojí u farmy stěhovací vůz. Do Anglie zpět se vrací však jen Ollie. Del zůstává sama v rozpadlém domě, potýká se s hypotékou a přemýšlí co bude dělat.
Po setkání s Fabianem má nejen dobrého přítele, ale i starou knihu receptů. A tak začne péct se špetkou levandule, která se na jejím pozemku proměňuje v pole.
Do života jí vstoupí mladá svobodná matka Stephanie se synkem Tomasem
a zdá se, že jí nic nechybí.
Ale může se vůbec Del stát součástí města a může vůbec znovu najít lásku?

Tahle kniha je takovým pohlazením
z krásné Provence. Toužíte posedět na terase a nasávat vůni levandule.
Del se v cizí zemi nevzdává a snaží se zapadnout mezi místní lidi.
Fabien je okouzlující muž vždy po ruce.
Nechybí ani kamarádky Del Lou a Rhi.
Asi každá žena by si takové přála.
A dát někomu druhou šanci se někdy opravdu vyplatí. Kéž by všechny nové začátky dopadly takhle.
V knize nechybí ani recepty, tak si ke čtení můžete upéct třeba levandulové sušenky.

06.10.2024 4 z 5

Schovávaná Schovávaná Tereza Herzogová

Šárka Kočičková odchází z Prahy a začne učit češtinu na průmyslovce v rodném městě. Bydlí se svou matkou Helenou, kterou opustil po letech manžel Bedřich. Jejím snem je živit se psaním, zatím jí však vyšly dvě povídky v nakladatelství, kde vařila kafe.
Občas za ní přijede z Prahy přítel David
a nabádá ji k návratu. Naplánuje i výlet do Skandinávie. Tam si Šárka moc přála jet, to by ovšem musela dát ve škole výpověď a vrátit se s ním. Pokušení je to velké. Jenže to by nesměla poznat Ivana Výtvara, na jehož místo nastoupila. Ivan je muž užívající si důchod, píše knihy a hraje na saxofon.
Navíc je tady velký věkový rozdíl. A přesto se Šárka do nového vztahu vrhá po hlavě. Má však vztah, kde si hrají přede všemi na schovávanou budoucnost?

Tohle bylo milé a vtipné čtení. Musím přiznat, že jsem se chvilkami smála nahlas.
Šárka je jak poblouzněná puberťačka
a postupně se stává dospělou ženou.
Autorka skvěle popsala i postavu Ivana. Stárnoucí muž zajetý ve svých kolejích najednou najde svoji spadlou hvězdu.
Protipólem je vztah Šárčina otce
s mladičkou Anetou. Jak mohou být oba vztahy odlišné.
Postavy Šárčiných kamarádek ztvárňují hledání lásky z různých pohledů. Každá touží ve svém životě po něčem jiném. Tak jako každý z nás.
Postava pedagoga Honzy Chrousta knihu okořenila. To je tedy případ.
Závěr knihy vše pěkně spojí a já s ním byla spokojená. A moc mě zajímá další osud Šárky a Ivana. Láska prostě kvete v každém věku. A tahle kniha vám ukáže, že věk je skutečně jen číslo. Zamilovat se i ve skutečném životě můžeme přeci kdykoliv.

Vyžádejte si Andreu Vyžádejte si Andreu Noelle W. Ihli

Programátor James Carson působí jako obyčejný šťastně ženatý muž. Pracuje z domova, má hezkou ženu
a dvě krásné dcerky. Je pohledný
a okouzlující. Jenomže se ve své kanceláři nevěnuje jen práci. Na internetové seznamce hledá mladé ženy toužící po lásce. Místo lásky jim však nabídne rohypnol a smrt. Už zabil a chystá se udeřit znovu. Netuší ale, že se jeho předchozí oběti našly a chystají se mu plány překazit.
Megan, Brecia a Skye jsou sice mrtvé, ale žene je touha po spravedlnosti
a pomstě.

Tak tohle bylo originální čtení z pohledu zavražděných žen. Jako první se stane obětí Brecia, která s vrahem chvilku chodila. Její duch zůstává s rodinou Jamese.
Megan je další obětí. Zůstává u svého těla a touží po tom, aby její kosti byly nalezeny. Což se i stane.
Skye je mladá dívka co má život před sebou. Vrah ji připraví o budoucnost a lásku. Ta zažívá bolest rodičů.
Moje velké sympatie si získala policistka Domanská svým zarputilým pátráním. Ano, někdy to bylo až moc snadné, vše odhalit, ale já to obětem přála.
A pak je tady manželka Jamese April.
Co mohla udělat? Tušila to? I ona nakonec pozná temnou stránku svého muže.
Říkala jsem si, proč autorka zvolila tenhle název? Kdo je Andrea? Ona vlastně není hlavní postavou, ale v závěru sehrála velkou roli.
Snad si žádná z nás, nebude muset Andreu vyžádat.

04.10.2024 4 z 5

Zpověď stárnoucí trosky, která má psa Zpověď stárnoucí trosky, která má psa Eva Michorová

Když se Dita Hamáčková narodila, opilé sudičky jí daly do vínku, že bude absolutní budižkničemu a provdá se za výstavního alkoholika z pohraničí, za katastrofální existenci. A tak se i stalo.
Neurotická Dita dostane k padesátým narozeninám od dcery loveckého psa, který demoluje jejich nemoderní vybavení venkovského stavení. Navíc neutěšitelný nedostatek financí donutí Ditu hledat práci. Najde ji ve vydavatelství plném podivných zaměstnanců. A k tomu můžeme připočíst fakt, že se dcera s rodinou nastěhuje do jejich malého domku. Pak není divu, že má Dita nervy v kýblu.

Tak podle anotace jsem čekala příběh stárnoucí ženy, která se bude muset vyrovnat s problémy. Co jsem tedy nečekala jsou vedlejší postavy. Tam snad není nikdo normální.
Manžel Dity Dušan je pěknej alkáč, dcera Nina umí rozkazovat a její nápad pořídit psa je naprostý nerozum. Pes pojmenovaný Šéf je hoden svého jména. Bratranec Hugo je v blázinci uža maminka Eva Hamáčková udržuje hroby předků ve špičkové kvalitě.
Soused děda Babička je zarytý komunista, co se chystá na převrat.
Do toho tady máme osazenstvo časopisu Noblesní dáma. Proboha, co je to za místo? Tam se snad zasekl čas, šéfuje tomu psychicky labilní šéfredaktorka Jiřina Drobná a postava
Žofreje Pejraka je kapitola sama o sobě.
Já nevycházela z úžasu a musela jsem se smát. Nechápu, jak autorka mohla vymyslet tolik exotů v jedné knize.
Její styl psaní je čtivý a osobitý. Třeba jména Ditiných rodičů píše pokaždé celá. Postupně už to na mě bylo až moc. Názvy kapitol jsou pojmenovány na dvakrát. S tím jsem se také nikdy neshledala.
Já si ani za nic nemohla oblíbit žádnou postavu, ale rozhodně mě kniha pobavila. I když tenhle humor asi každému nesedne.

Zabít královnu Zabít královnu Angy Skay

Dvanáctileté Micaele Bravové se Vánoce promění v noční můru. Nečekaný útok zničí vše co miluje. Její rodiče a malý bráška Arkadij jsou zavražděni, Micaela je znásilněna
a nechaná napospas smrti.
Po letech je však Micaela odhodlaná k pomstě. Jako kuplířka podniká v temném světě mafie a spřádá svoje plány.
Jack Williams je nájemný vrah. Od svého bývalého šéfa Ankera Megalose obdrží seznam šesti jmen. Postupně svoje oběti likviduje až pochopí, kdo je jeho posledním cílem. Micaela. A to se Jackovi vůbec nelíbí. Buď ona nebo on.

Tak tohle byla tedy jízda. Kniha, napsaná z pohledu obou hrdinů, je nadupaná akcí, člověk se nestihne ani rozkoukat. Micaela postupně likviduje vrahy své rodiny, povede se jí unést Ankerovu dceru a svádí policistu. Když začnou umírat lidé v jejím okolí brzy pochopí, kdo za tím stojí. Jack. Muž, který ji tak silně přitahuje. Jo tohle mě hodně bavilo. Pěkně zlobivej sexy chlap. Ta přitažlivost mezi nimi, ten pocit marnosti, že nemohou žít normální život.
Bonus jsou i vedlejší postavy. Drogový dealer Tiziano, ojoj, další zlobivák, věrný a tvrdý Ryan nebo počítačový mág Riley. Všichni odhodlaní pomáhat krásné Micaele.
Konec je jak z akčního filmu a hrdinku opouštíme v dramatickém okamžiku.
Takže další díl je zkrátka nutnost. Jsem zvědavá, jestli se autorce povede i pokračování.

Tíživá lehkost lásky Tíživá lehkost lásky Lena Kiefer

Helena Westonová se po několika letech vrací z Anglie domů do New Yorku. Musela odjet po smrti své sestry Valerie, která společně se svou láskou Adamem zemřela v hotelovém pokoji. Adamova rodina vláčela jméno Valerie blátem a označovala ji jako viníka.
A Helena teď hodlá očistit její jméno, i když si musí hrát na poslušnou dceru.
Během pátrání po pravdě se jí do cesty připlete Jessiah, Adamův mladší bratr.
Oba by se měli vzájemně nenávidět, ale místo toho jsou k sobě přitahováni.
Ale jak by jejich láska mohla mít vůbec šanci?

Kniha vyprávěná z pohledu Heleny
a Jesse je plná bolu a stesku po sourozencích.
Helena chce za každou cenu očistit Valerii a před svými rodiči a ve společnosti si nasazuje masku.
Ukázat bolest ze ztráty se odváží před Jessem, protože on ví stejně jako ona, jak to bolí.
Obou mi bylo líto, autorka dokázala jejich bolest popsat. Pozvolna si k sobě nachází cestu, no, Helena se víc cuká. Takže jim tu lásku musíte přát.
Do konce prvního dílu série zasáhne matka Jesse Trish a nabídne Heleně ďábelskou dohodu. Je jasné, že tuhle postavu si prostě neoblíbíte.
Já se spíš těším na bratry hlavních hrdinů. Eliho a Lincolna. A taky na pokračování téhle zakázané lásky.

Kolik barev má štěstí Kolik barev má štěstí Phyllida Shrimpton

Devadesátník Algernon si žije svůj poklidný a osamělý život. Ten se ze dne na den obrátí vzhůru nohama, když se u jeho dveří objeví dcera Helena s vnučkou Annou. Algernon se před lety s Helenou rozešel ve zlém. Co si má teď po letech počít, když tu není jeho milovaná žena Evie?
Skoro šestnáctiletá vnučka Anna, která se ráda obléká do křiklavých barev a kreslí si obrázky na kůži není z celé situace nadšená. Staromódní děda se umí vytočit a nahání jí strach. Vůbec ho nezná. Navíc vůbec nezapadla v nové škole. Anna se seznamuje se sousedem Jacobem. Díky němu se dozví, že děda za války pilotoval letadla.
Blíží se prázdniny. Děda naplánuje výlet do svého rodného kraje. Anna
a Jacob poznávají místa, kde děda žil, co měl rád, co nenáviděl. Anna si pomalu ke starému bručounovi nachází cestu a on k ní. Ač Algernon cítí, že se mu krátí čas, uvědomuje si, že poslední dobou žije víc, než za poslední roky.

Pokud hledáte milé čtení, kde se řeší generační problémy tady jedno máte.
Nejen Anna, ale i Helena si musí najít cestu ke svému otci, neboť před lety bylo vyřčeno mnoho špatných slov.
Algernon i ve vysokém věku vzpomíná na smutné dětství a na to, že se kvůli lásce vzdal létání. Tady je vidět, jak některá rozhodnutí ovlivní celý život.
Postavy si oblíbíte a budete čekat až si konečně k sobě najdou cestu.

04.10.2024 5 z 5

Vždycky není navěky Vždycky není navěky J.C. Cervantes (p)

Hart a Ruby jsou spřízněné duše a nejlepší kamarádi už od dětství. Chystají se nastoupit do posledního ročníku střední školy, když se Hart při tragické nehodě utopí. Ruby je ztrátou naprosto zdrcená a ani Hart se s tím nedokáže smířit. Díky božímu zasáhu je Hartovi nabídnuta druhá šance a jeho duše je přenesena do těla namachrovaného fotbalisty Jamesona.
Hart musí přijmout nové tělo, žít nový život a nesmí nikomu prozradit pravdu.
Navíc každý den ztrácí svoje vzpomínky. Jednoho dne zapomene, jak moc Ruby miluje.
Ruby Jamesona nesnáší, ale teď ji to
k němu táhne. Proč ji připomíná Harta?
Ze zoufalství otevře Jamesonovi srdce, ale dokáže odhalit pravdu včas?
A chce vůbec Hart znovu zlomit Ruby srdce, tím, že na ni zapomene?

Kniha napsaná z pohledu obou hlavních hrdinů je z větší části smutným čtením. Ztráta je velmi emotivně napsaná a bolest postav uvěřitelná.
Odhodlání Harta získat Ruby zpět se brzy ukáže beznadějné a nakonec se do všeho vloží padlý anděl Lourdes.
Ta mě v knize hodně bavila.
I ostatní vedlejší postavy jako Gabi, sestra Ruby a George, kámoš Harta s fenkou Josie, která dokáže ledacos vycítit, knihu skvěle doplnili.

"Za každou ztrátou je zisk a za každým ziskem je ztráta. Je to součástí toho být člověkem."

Nora zachraňuje svoji duši Nora zachraňuje svoji duši Martina Pašingerová

Den po dni z Nory vyprchává síla
a životní energie. Cítí prázdnotu a stesk po něčem co sama neumí pojmenovat. Nebaví jí práce, necítí se doma nejen ve svém bytě, ale hlavně sama v sobě. Její duše si ve slabé chvilce zavolá o pomoc a duchovní průvodci ji vyslyší. V tajemném pražském antikvariátu nalézá knihu léčení a setkává se s holubem Karlem. Ten ji začne seznamovat se šamanismem
a předá jí léčivé techniky včetně přivolání silového zvířete a návratu ztracené duše. Nora tak postupně zkoumá sebe, své talenty, bloky a traumata. S pomocí se léčí a nachází sama sebe.

Kniha mě zaujala krásnou obálkou
i tématem šamanismu. Myslím, že je spousta lidí co něco hledá a tady si šamanské techniky můžete vyzkoušet rovnou s Norou.
Holub Karel je trochu netradiční průvodce, ale alespoň je s ním sranda.
Autorka nám také popíše kurz vědomé ženy, kam se Nora vydá, protože by si ráda našla partnera. Jak je vidět i takový kurz si musí člověk pečlivě vybrat, jinak bude z jeho návštěvy úplně vysátej.
Moc se mi líbila postupná proměna Nory. Přestala se schovávat a naučila se říct svůj názor. Dokonce se vypořádala se samotou
a nepříjemnostmi, které jí potkaly.

Vypravěčka z Osvětimi Vypravěčka z Osvětimi Siobhan Curham

Píše se rok 1940 a spisovatelka Etty Weilová se od svého vydavatele dozví, že její novou knihu nesmí vydat. Tvrdě si vydřela svůj život v Paříži a teď ji o to Němci chtějí připravit. Jednoho dne vzpurně odmítá opustit park a je zatčena. Nechápe, že i tohle bylo Židům zakázáno. Dostává se do sběrného tábora a seznamuje se
s Marguerite a její dcerou Danielle. Etty doufá, že nalezne svého starého přítele Sollyho. Přichází stále víc lidí
a spousta jich odjíždí vlaky pryč. Do jednoho musí nasednout i Etty se svými přáteli. Netuší, že jejich cesta končí v Osvětimi a Etty bude muset přežít, aby mohla jednou napsat o těch, které milovala.

Téma Osvětimi je vždy bolestné.
Postava Etty se nehodlá jen tak vzdát
a snaží se i v Osvětimi. Její příběhy pomáhají i ostatním ženám. Němci jim totiž nemůžou vzít představivost.
Autorka svým čtivým stylem popsala
sílu přátelství, beznaděj, nenávist
i bolest.
V knize nechybí ani romantická linka
a moc se mi líbila.
Konec jsem obrečela, i přesto že bylo jasné, jak to dopadne.
A musím zmínit i postavu Sollyho. Byl to opravdu moudrý muž.
Jak na konci autorka zmiňuje, příběh je fikce postavená na skutečných událostech a inspirací byli skuteční lidé.

Město hořících křídel Město hořících křídel Lily S. Morgan

May - následnice královského trůnu Ašitů se celý život připravuje na to, že bude vládnout. Je nejrychlejší nebeskou bojovnicí v Elydoru.
Po králově smrti se však vladařská runa neobjeví u ní, ale na čele záhadného Luana, tajemného obchodníka z chudinské části města. Navíc je Luan bezkřídlý, tudíž vyvrhel. May ho má naučit s novou mocí a připravit na boj s Gluty. Okřídlená princezna zjistí, že Luan po něčem pátrá a vypadá to, že starý král si ho vyvolil. A tak se všichni musí spojit
a zachránit království před zkázou.

Kniha napsaná z pohledu Luana a May nás zavede do Elydoru, kde nebeští bojovníci bojují s ohnivými Gluty. Jejich okřídlený svět jsem si hned oblíbila.
May je odhodlaná princezna zklamaná volbou krále. Neokřídlený Luan si ji ale postupně získá.
Vedlejší postavy Daxe, Storm a Reese knihu pěkně dokreslují a nechybí ani další lehká romantická linka.
Konec nás neochudí o dramatické chvilky.
Trošku bych brala více rozepsat svět v Elydoru a lov Glutů.

18.09.2024

Propast mezi námi Propast mezi námi Tess M. Puffrová

Donna má svůj život snů. Její otec po ní žádá, aby se věnovala baletu a reprezentovala ho při obchodních jednáních. Jenže balet už ji přináší spíš bolest a být ozdobou už Donnu unavuje. Raději studuje, aby v životě našla uplatnění. Své trápení chce sdílet se snoubencem Malcolmem, ale ten na ni nemá čas.

Sebastian nemá nic. Od rána do večera dře, aby pomohl matce uživit sourozence. Navíc nemá zrovna přátelský vztah s Malcolmem. Díky němu se ocitá v domě Hallových, kde si musí odpracovat veřejně prospěšné práce. Setkává se s namyšlenou Donnou, ale pomalu zjišťuje, že i ona má trápení. A Donna si díky Sebastianovi uvědomí co jí v životě chybí. Jenže má před svatbou a přeci jen oba žijí odlišné životy.

Romantika jak vyšitá vás vtáhne do příběhu bohaté holky a chudého kluka.
Donna má na očích růžové brýle, protože vůbec nepozná jaký je Malcolm idiot. A je tak velkej, že to až bije do očí.
Sebastian je průserář, ale má svoji rodinu moc rád.
Romantická linka má uvěřitelnou chemii
a oběma hrdinům přejete štěstí.
Bavilo mě i chování vedlejších postav. Val byla pěkně praštěná kámoška a Lee jako kámoš Sebastiana nezklamal. Zato jeho mladší sestra Carina by zasloužila na zadek.
Konec okořenil i únos a Sebastian v roli záchranáře pobavil.

20.06.2024 4 z 5

Sociopat Sociopat D. B. Peck (p)

Sociopatka Emma ztratila po životních zkušenostech cítění veškerých emocí.
Není vlastně divu, tragická ztráta rodičů, nečekaný skon bratra a život
v dětském domově vypovídá o všem.
Přesto Emma stoupá hlavně v práci
a je spokojená.
Jediným mráčkem v jejím životě je
detektiv Samuel. Všichni kolem něj však vidí jen posedlost v pátrání. Samuel přijde o manželku, nejlepšího kamaráda a nakonec i odznak.
Dokáže Samuel všem odhalit, že Emma je skutečně sériový vrah?

Kniha je rozdělena nejprve na vyprávění z pohledu Emmy, a pak z pohledu Samuela.
Musím říct, že rozhodně nechybí čtivost. Já knihu doslova hltala.
Emma jako dítě neměla šťastné dětství, protože její blízké za příbuzné fakt nechcete.
Chvílemi ji litujete, jenže jste díky Samuelovi na vážkách. Co když je vážně sériový vrah?
Jeho pátrání je opravdu posedlost, není tedy divu, že se k němu všichni obrací zády.
Autorka si s námi opravdu pohrává. Navíc, tohle že je její debut?
Konec....jo překvapil.

20.06.2024 5 z 5

Dítě prachu Dítě prachu Nguyễn Phan Quế Mai

V roce 1969 se sestry Trang a Quynh rozhodnou odejít z rodné vesnice za prací do Saigonu, aby pomohly rodičům splatit dluhy. Pracují v baru, kde flirtují s americkými vojáky (a i něco víc) a snaží se je přimět co nejvíc utrácet. Trang se zamiluje do pilota vrtulníku, otěhotní a její milý se vrací sám do Ameriky.

V roce 2016 se Phong, syn afroamerického vojáka a Vietnamky, marně pokouší dostat svou rodinu do Ameriky. Jako syn nepřítele "dítě prachu"si nežije moc dobře.

Dan se po více než čtyřiceti letech vrací společně s manželkou Lindou do Vietnamu. Chce si zahojit staré rány
a vyřešit tajemství z minulosti.
Cesta Phonga a Dana se protne a jejich setkání bude osudové.

Novou autorčinu knihu jsem si prostě musela přečíst, protože její Hory zpívají mě dostala. Jinak tomu nebylo ani tentokrát.
Bolestivá minulost Vietnamu opět dokázala zasáhnout do srdce.
Společně s postavami prožíváte emoce ve válečné době, které se však dokáží promítnout i v budoucnosti.
I po tolika letech přežívá hrůza války, neuvěřitelné, že stále jsou ve Vietnamu devastující následky Agenta Orange.
Kolik si ho v sobě odvezli domů američtí vojáci? Tolik zničených životů.
Rozhodně doporučuji. Tohle se vám zaryje do srdce.

20.06.2024 5 z 5

Anna O. Anna O. Matthew Blake

Průměrný člověk prospí třiatřicet let. Čeho všeho jsme během spánku schopni? A neseme za to zodpovědnost?

Anna Ogilvyová byla mladá nadějná novinářka z bohaté rodiny, která zrovna pracovala na článku o vražedkyni Sally Turnerové, přezdívané Stockwellská zrůda.
Jednoho dne ji najdou zakrvácenou s nožem v ruce poblíž dvou těl jejích ubodaných přátel. Od té doby Anna O. stále spí další čtyři roky.

Dr. Benedict Prince je forenzní psycholog a odborník na poruchy spánku se specializací na zločiny spáchané během něj. Jeho nová metoda je poslední šancí na probuzení pro Annu. Jen ona totiž ví, co se tenkrát stalo. Annin případ je hodně sledovaný a Ben dává všanc svoji kariéru i soukromí.
A co když pravda bude hodně bolet?

Tahle kniha mě navnadila už svou anotací. Já sama byla jako dítě náměsíčná a několikrát jsem se probudila někde jinde. Svým způsobem je to fascinující.
Autor nás vtáhne okamžitě do příběhu.
Krátké kapitoly střídají pohledy nejen Bena a Anny, ale i dalších vedlejších, přesto důležitých postav.
Tohle je prostě čtivé, zamotané a je potřeba plná pozornost, aby se člověk neztratil.
U Anny pořád nevíte jestli je vinná
nebo nevinná. Na konci si člověk říká, že tohle měl tušit. Jasně dávalo by to smysl. Jenže posledních pár kapitol všechno rozcupuje a nezbývá než zírat.
To jsem teda vážně nečekala.
Dávám 4,5/5 na začátku mi trvalo se začíst, díky pomalejšímu tempu, pak už to jelo jak po másle.

20.05.2024 5 z 5

Psí štěstí Psí štěstí Petra Schier

Mel je úspěšná mladá žena se skvělou kariérou. Jednoho dne dostane dopis a zjistí, že jí prateta Sybilla odkázala veškerý majetek. Musí však jeden rok bydlet v jejím domě na pobřeží a vést obchod s uměním.
K dědictví patří i fenka Čoko.

Mel si bere dovolenou a šest týdnů chce zůstat v přímořském městečku Lichterhaven. Pak vezme nohy na ramena.
Pomalu se seznamuje se sousedy, opráší dětské kamarádství s Christinou a čím dál víc se zajímá o jejího bratra právníka Alexe. A ten se očividně zajímá o ni.Jenže čas se krátí a Mel se musí rozhodnout.
Hledáte letní romantiku? Tak tady jednu máte.
Příběh psaný er-formou nás díky nečekanému dědictví zavede do přímořského městečka a na jeho pláže.
Mel má v životě pouze práci, vztah
s matkou není růžový a ona nemá potřebu se zamilovat. Takže si žije jak kůl v plotě kvůli svojí ztuhlosti a je tak trochu upjatá, nudná, bez spontánnosti.
Naopak Alex je ideální muž. Maká na přestavbě domu, je dobrá partie a ještě pracuje jako dobrovolný hasič. A jasně, je hrozně sexy.
Chemie mezi oběma hrdiny fungovala. Mel se napřed cukala, a pak překvapila Alexe i mě. Bylo jiskření i žhavý sex.
Vedlejší postavy si oblíbíte a nechyběla ani sousedská drbárna.
A pak tu máme roztomilou Čoko, k níž se Mel staví, jako ke zvířátku z Marsu.
Nakonec ale pochopí, jak je fajn mít psího kámoše.
Navíc si v knize pročtete i myšlenky právě Čoko, což knihu mile ozvláštnilo.

20.05.2024 4 z 5

Střípky z moře: Román o síle lásky a naději Střípky z moře: Román o síle lásky a naději Jenny Hale

Po tragické smrti snoubence Masona přestane svatební koordinátorku Lauren práce naplňovat. Prodá svou část firmy společnici, opustí New York a hodlá léto strávit v Severní Karolíně.
Tady chce pomáhat postarší majitelce Mary vzkřísit její malý penzion a zachránit ho před krachem.
Na pobřeží oceánu chce zabořit prsty do písku a nechat zklidnit bolavé srdce. Nečeká, že její život nabere nový směr.
Jenže to by do jejího života nesměl vstoupit rybář Brody a jeho kamarádka Stephanie. Před Lauren stojí zase plánování svatby a s Brodym je jí moc dobře. Dokáže tohle její bolavé srdce unést?

Příběh plný ztrát nás zavede do prostředí starého, ale kouzelného penzionu a vy budete mít chuť tam pár týdnů strávit. Obklopí vás milé postavy a oblíbíte si je všechny. S Lauren budete cítit bolest v srdci a toužit po uzdravení, tak jako ona.
Knihu prokládají i kapitoly z minulosti a vy se dočtete o osudu jedné nešťastné lásky. Ta nakonec sehraje v příběhu důležitou roli.
A víte co, konec je možná neuvěřitelný a sladký jak med, ale já to postavám přála. Jo, dokonce jsem upustila i slzu.
Navíc i já bych moc ráda někdy našla
v písku barevné sklíčko. Je krásné co příroda dokáže vytvořit.

"Někdy nám do života vstoupí lidé, kteří nám pomůžou dostat se na správnou cestu....
najít svůj cíl. Ale nikde není dáno, že s námi půjdou až do konce."

20.05.2024 5 z 5

Záměna Záměna Susan Lee

Elijah odlétá na stáž do New Yorku, kterou mu zařídil otec, takže očekává, že se k němu budou chovat jako princi. Otec je totiž firmy Hanuel generální ředitel. Když se po letu dostane do malého bytu s ostatními stážisty je mu jasné, že je něco špatně.

Jessica chce na své stáži získat kontakty. Její rodiče nejsou tak bohatí, aby mohla navštěvovat prestižní univerzitu. Na svou stáž letí první třídou, z letiště ji vyzvedne osobní řidič a je ubytovaná v luxusním domě. Když ji v Hanuelu představují jako stážistku v manažerské pozici, pochopí, že je něco špatně. Brzy je jasné, že došlo
k záměně díky korejským jménům.
Elijah se s Jessicou ale neprohodí. Oba mohou záměnou hodně získat, ale také ztratit.

Bohatá rodina z Koreje, kde vládne pevnou rukou otec. Syn, který nemá možnost se rozhodovat. Pro Elijaha to byla obrovská šance. Nakoupit si sám neznačkové oblečení, najít si přátele, zajít si do obyčejné restaurace na jídlo. Pro někoho normální věc.
Jessica je pracovitá dívka, uchvácená luxusem, který je jen pozlátko, jak sama zjistí. Na stáži pochopí, jak se na ni muži ve firmě koukají. Ženy mají být jen ozdobou, ničím víc. Jak zastaralé a hloupé.
Takže. Já si oba hrdiny oblíbila
a vlastně i vedlejší postavy. Jason byl opravdu dobrý přítel a krásná Hidžin jako Elijahova sestra nezklamala.
Navíc se mi líbilo střídání pohledu obou hrdinů.
V příběhu však nečekejte žhavé scény, ale milou romantiku.
Úplný závěr mě uspokojil, takový jsem si přála.

16.04.2024 4 z 5

Noční ptáčata Noční ptáčata Kate J. Armstrong

Ve městě Simta se o Nočních ptáčatech mluví jen šeptem. Jsou to dívky s vyjímečnou magií v krvi a jejich jediný polibek může změnit lidský osud. Jejich identita je tajná, jenže žádné tajemství není skryto navždy.
Matilde a její sestry musí najednou uprchnout před pronásledovateli. Jejich život už nebude jako dřív. Ve světě kde se každý projev magie u žen trestá hranicí musí bojovat za svobodu. A jen společně dokáží zázraky.

Kniha napsaná ich-formou je rozdělena do čtyř částí. Každá kapitola je ukončena úryvkem nebo výňatkem, což byl skvělý nápad.
Magický svět nám autorka představí postupně a musím přiznat, že se mi moc líbil. Tajuplné Podzemí plné magie bylo skvěle popsáno a mně dostaly Světlomůry. To by ve skutečnosti byla nádhera.
Postavy dívek jsou dobře popsány, víme, co se jim honí v hlavě a člověk jim musí fandit. Jo ani pár kluků není k zahození.
V knize nechybí pronásledovatelé z řad církve, ale zamíchá se nám tu i politika.
Cesty sester se na konci rozdělí, každá má pro to svůj důvod. Snad se zase spojí.
Těším se na pokračování
a snad se zase potěší i moje oči. Ta obálka je úžasná.

14.03.2024 4 z 5