Nel_ita Nel_ita komentáře u knih

☰ menu

Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

Miluju fantasy a miluju nově vytvořené světy. Tato kniha splnila mé očekávání. Našla jsem zde řád, chaos, touhu, vytyčený cíl, trochu detektivního nádechu a hlavně hrdinku, kterou jsem si zamilovala. Sice je pravda, že k ní mám trochu výhrady jako k vražedkyni, ale ona za to vlastně nemůže - je originální, svá a hustá! Je pravda, že je zde na mě moc násilí a krve, nicméně v knize to zvládnu, film už ne - podobně jako jsem neshlédla ani seriál Hry o trůny, přestože knihy miluju. :)

29.03.2024 5 z 5


Dívka s hodinovým strojkem Dívka s hodinovým strojkem Anna Mazzola

Příběh je určitě zajímavý, jako jeho hrdinka, o kterou jsem se celou dobu bála. I přesto, že se děj odehrává v době, ve které nebylo nic jisté, v době velké chudoby a nespravedlnosti, jsem našla v knize hezké momenty, které pohladily na duši. Hodnotila bych to jako zajímavý, chvílemi mrazivý, ale hezký historický příběh, který bych ale zařadila spíše do zóny fantasy.

29.03.2024 4 z 5


Obřad Obřad Carmen Mola

Temný a omšele vyhlížející přebal knihy odpovídá i jejímu naladění. Atmosféra mi chvílemi přišla téměř hororová a některé popisy byly na můj vkus příliš naturalistické. Námět byl vcelku zajímavý, ovšem přišlo mi, že chce autor hlavně šokovat nechutnými okolnostmi i pachatelem samotným. Hlavní postava je zajímavá a cítila jsem vůči ní sympatie, ale nestala se mou oblíbenkyní. Nedoporučila bych tuto četbu citlivým povahám, ale řekla bych, že není úplně špatná.

17.02.2024 3 z 5


Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Je to má první kniha od Keplera a musím říct, že mě nalákala číst dál ! Krástké kapitoly jsou psány z pohledů téměř všech postav a vždy je uveden čas, ve kterém se jednotlivá postava nachází, a tak čtenář vždy ví, jaký děj probíhá současně s jiným. Autor vytvořil místy až hororovou atmosféru, která mi nedovolila odejít od nedokončené kapitoly. Z námětu jsem nadšená, jedná se o originální příběh, který ani trochu nezavání nudou. Vřele doporučuji.

21.11.2023 5 z 5


Žena v našem domě Žena v našem domě Andrew Hart

Je to krásná kniha a doporučila bych ji ženám-matkám, které se zde mohou zamyslet nad svým životem mateřským, manželským a kariérním. Jde o hledání sebe sama, své podstaty, svého štěstí. V čem tkví Vaše štěstí ? Cítíte se zrovna nešťastná, ale ve skutečnosti si uvědomujete, že máte všechno, co jste kdy chtěla ? Tak kde je chyba ? Pojďte to zjistit s Ženou v našem domě. Kromě zamyšlení kniha nabízí i napínavý děj, který vyvrcholí nečekaným zvratem, který s Vámi zatřese.

21.02.2023 5 z 5


Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě Shari Lapena

V knize postupně zjišťujeme, kdo za co může, kdo je viníkem. Není zde rozvinutá dějová linie, spíše jde o myšlenkové pochody jednotlivých postav, které se odkrývají postupně, ale neodkrývají zcela vše a v tom tkví mysteriózní nádech a nečekané zvraty, které mě jako čtenáře uspokojily.

21.02.2023 4 z 5


Mráz Mráz Bernard Minier

Musím přiznat, že jsem od takto dobře hodnocené knihy čekala více. Trvalo mi půl knihy, než jsem se dokázala pořádně začíst a než se začalo dít opravdu něco zajímavého. K hrdinovi jsem nepřilnula - dle mého názoru se nehodil jeho charakter k postavě detektiva. Mráz jsem dočetla jen proto, abych mohla bez výčitek Miniera dále vynechat ze svého seznamu titulů, které si toužím přečíst.

13.02.2023 2 z 5


Lov Lov Bernard Minier

Knihu jsem si koupila kvůli čtenářské výzvě a myslela jsem si, že tento autor je sázka na jistotu, jelikož jeho první knihy ze série se staly bestsellery. Lov je tedy má první přečtená kniha od spisovatele a musím říct, že je rovněž velkým zklamáním. Já miluju detektivní příběhy a tajemství. Čekala jsem tedy na okamžik, kdy konečně splynu s hlavním hrdinou a budeme společně přicházet na to, kdo je vrahem. Zde jsem se bohužel nedočkala a do knihy jsem se nedokázala začíst. Četba byla nucená, nezábavná a ztrácela jsem se v postavách i vztazích. Hrdinu jsem neměla šanci blíže poznat, pochopit a ,,zamilovat" se do něj. Martin Servaz je i po přečtení knihy pro mě stále neznámou a hlavně nezajímavou osobou, která řešila případ bez pořádné akce. Děj byl pozastavován zdlouhavými myšlenkami postav, lyricko-epickými částmi, které do tohoto druhu literatury nehodí, nebo alespoň pro mne byly trnem v oku. Jestli první autorovy díly jsou opravdu TOP, pak tento díl vnímám jako autorovu snahu ,,vypotit" další příběh, na který již nemá sílu ani nápad.

30.12.2022 1 z 5


Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

První dva díly se mi líbily více. Nasterea byla určitě super, nicméně již zde byly části, které zbytečně zdržovaly děj a natahovaly příběh. Raději bych sérii již ukončila a nezkoušela další díl, mohlo by to být naškodu. Nicméně tento nový a originální fantasy svět mě úplně pohltil!

30.12.2022 4 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Miluji nové a kouzelné světy, které mě pohltí skrze svá pomalu odhalující se tajemství, bohužel v tomto případě jsem měla větší očekávání. Námět je originální, úžasný, myšlenka autora se ubírá správným směrem, nicméně jeho styl bych popsala jako neobratný. Hned jsem uhodla, že je to Riggsnův první román.

Chování a myšlení hlavní postavy je nepřiměřené k jejímu věku a některé situace v příběhu nejsou domyšlené a jednání postav jsou místy nelogická.

Za mě je to velká škoda, protože dle mého názoru svým námětem by býval mohl autor konkurovat i jiným fanasy světům.

01.03.2022 2 z 5


Prázdné místo Prázdné místo J. K. Rowling (p)

Jde o psychologický román popisující život a smýšlení jednotlivých postav. Děj je utlačen někde do pozadí a o slovo vypravěče se perou všechny postavy, které čtenáři postupně odhalí jejich úhel pohledu na stejnou událost.

Postav je v románu tolik, že jsem se místy ztrácela ve vztazích a jejich vazbách, to byl kámen úrazu při mém prvním pokusu přečíst tuto knihu.
Když jsem ji otevřela podruhé, musela jsem se místy do čtení nutit, ale když se konečně představily všechny postavy a začaly se odkrývat jejich povahy a detaily jejich problémů, četlo se pak jedna radost.

Na tento druh četby musí mít člověk trpělivost a chuť přemýšlet, filozofovat nad věcmi, které se sice dějí jen v knize, ale co když ne? Proč se postavám rozpadá manželství? Proč se jejich dítě chová jako spratek? Kdo za to může? Co když i vy přemýšlíte a chováte se podobně jako jedna z postav - je to hrozné ?! :)

01.03.2022 5 z 5


Faja Faja Petra Stehlíková

Druhý díl série nezklamal. Zase mě pohltil a já se opět ponořila do nového světa plného tajemství a fantastických bytostí. Splynula jsem s hlavní postavou a její žízni po odhalování záhad. Nic není černobílé, ani tady není všechno vždy tak, jak vypadá...Těším se na Nastereu!

01.03.2022 5 z 5


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Jsem milovníkem (Harryho Pottera) fantastických a magických světů či realit. Zbožňuji, když se celou myslí zabořím někam mimo realitu a na chvílí žiji jiný život s hrdinou, který mě provede jeho světem, jenž je složen z promyšlených detailů.
Naslouchač mě uchvátil svým novým a neotřelým impulsem, který přináší spoustu nových slov a společně s nimi i nové předměty, produkty, suroviny a bytosti.
Také se mi líbí, že zde platí nadčasovost - hlavní roli zde hraje láska, rozum a rozhodování se v těžkých situacích.
Kniha mě donutila naslouchat každé její stránce a na posledním listu jsem si uvědomila, že se ze mě stal naslouchač Stehlíkové. A teď mě omluvte, jdu rovnou za Fajou.

26.02.2022 5 z 5


Osm Osm Radka Třeštíková

Od Třeštíkové je to má první kniha a nevěděla jsem, co od ní čekat. Má červený obal... tak možná hodně lásky ? Ale ano. V této knize je opravdu hodně lásky, ovšem ne jen té slaďoučké a nevinné. Lidé totiž nejsou slaďoučcí a nevinní, že ? Život je někdy trochu jako detektivka, život je někdy trochu jako tenhle příběh. Život někdy začíná tak trochu od konce, zamotá se, rozmotá... Život je někdy melancholický a beznadějný...nebo jen zdánlivě ? Máte plnou hlavu myšlenek, které vám visí nad hlavou jako bublina v komiksu ? Jenže je nikomu neříkáte. Nemůžete. Protože se to ,,nehodí" říkat, co si myslíte a co chcete. Je to dobou nebo vámi ? Máte život takový, se kterým jste se pouze spokojili, nebo jste opravdu šťastní ? Nejste si jistí ? Tak proč ještě nečtete Osm ?

26.09.2018 4 z 5


Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Tohle je má první kniha od Hartla. Námět mi připadá inovativní, zajímavý a vtipný. V knize líčí životy čtyř kamarádů, kteří řeší různé problémy. Ač se zdá, že je na tom někdo lépe, ve skutečnosti jsou na tom všichni stejně. Vypravěč je zde vševědoucí a líbí se mi na tom to, že jedna situace je zpětně líčena ještě z pohledů zbývajících kamarádů, což dává čtenáři možnost vidět jednu situaci z více perspektiv. Příběhy jsou líčeny vtipně a zároveň s tak realistickým nádechem, že nemám důvod nevěřit, že se to skutečně stalo. Můj oblíbený hrdina je Tečka :) Který váš ?

22.09.2018 4 z 5


Chybíš mi Chybíš mi Kate Eberlen

Čekala jsem, že jde o lehkou letní četbu, ovšem opak je pravdou. Tak realistický román ze současnosti jsem dlouho nečetla. Román mě rozbrečel, rozesmál a nechal mě zamýšlet se nad životními hodnotami. Vřele doporučuji.

20.09.2018 5 z 5


Až budeme velcí Až budeme velcí Hnát Daněk

Ze začátku se mi kniha četla velice obtížně, než jsem si zvykla na autorův velmi specifický styl psaní ( velmi omezená interpunkce, volný tok myšlenek atd. ). Autor popisuje hlavně emocionální život postav a děj posunul spíše do pozadí. Je to kniha, kterou doporučuji číst s minimální přestávkou, jinak velmi snadno ,,ztratíte nit".

05.04.2018 2 z 5