petrarka72 petrarka72 komentáře u knih

☰ menu

Šikmý kostel 3 Šikmý kostel 3 Karin Lednická

Podmanivé čtení - jednoduchý styl, přehledné členění, zapamatovatelné postavy s typizovanými osudy a neuvěřitelný příběh obětovaného města. Žila jsem v "ocelovém srdci republiky" dost dlouho na to, abych zaznamenala rozpor mezi proklamacemi typu "já jsem horník, kdo je víc" a tou závistí a dehonestací ze strany sousedů, známých, prostě těch, co měli pocit, že výhody pro zástupce černého řemesla jsou neúměrné. A k tomu v době, kdy se nenápadně začala hlásit o slovo ekologie... Nicméně zachycení odchodu staré Karvinné bylo potřebné a je odpovídajícím způsobem depresivní. Díky za faktografický dovětek.

05.05.2024 4 z 5


V pasti pohlaví V pasti pohlaví Silvie Lauder

Velmi rozčilující čtení. Ano, autorka volí tu a tam konfrontační tón - ale co jí zbývá, když na informace tohoto druhu, o obecně automaticky a nevšímavě přijímané diskriminaci žen, se vyskytuje pouze dvojí reakce, a to a. ironická či jinak dehonestující, b. nechápavá? Takže přesné pojmenování - nebo alespoň pokus o ně - čím to, jaké je podhoubí a jak se to v historii utvářelo, je potřebné. Ať už si o způsobu či formulaci kladených otázek myslím cokoliv. Nebo ať o tom přemýšlím jakkoliv.

03.05.2024 4 z 5


Smrt v domě Gillespieů Smrt v domě Gillespieů Darcy Coates

Povídky fajn - tentokrát mne bavily všechny, každá svým způsobem. Za zdí vede.

03.05.2024 3 z 5


Malostranské humoresky Malostranské humoresky Karel Pecka

Tohle jsem si šetřila a četla dlouho. Jako mě zasáhly Motáky nezvěstnému a ohromila Horečka, tohle jsem (navzdory skryté drsnosti textu) prousmívala. Všechna ta mikrodramata na pozadí hnusného komunistického bezčasí, ty žabomyší války, které vypadají vždy zásadně a staví je do správné perspektivy nějaká fatální, nečekaná událost... Přiznaná návaznost na Nerudu, osobitost ve vnímání malostranské vzájemnosti. Přesně to shrnul mol378, díky.

01.05.2024 5 z 5


Znič to jméno Znič to jméno Jana Jašová

Bavilo mě to ukrutně, možná víc než Krutý měsíc. Pozoruhodné postavy: Rusalka-Klára mezi Německem a Krounovem, prudce "jedlá" Meluzína-Gábina, anti-femme-fatale Majda-Bludička, Milada-Sudička a Daniel, Pavel a děti... A drama, kam se podíváš, přechody do thrilleru zábavné. Možná by to chtělo proškrtat a zhustit, škoda přetaženého závěru. Ale díky za žánrový zážitek.

01.05.2024 5 z 5


O lásce a jiných běsech O lásce a jiných běsech Gabriel García Márquez

Márquez je vynikající vypravěč. Zde příběh ala Goyovy přízraky, s podobnou kněžskou zápletkou a nevinnou, leč nesnesitelnou hrdinkou. Dlouhovlasá mrtvá jako inspirace pro vyprávění o běsné lásce. Náročné, ale skvělé čtení. Mám málo - musím sehnat další příběh...

27.04.2024 4 z 5


Srdcovka Srdcovka Štěpánka Jislová

Vynikající. Osobní bilance, nemilosrdné prokutávání se k pravdě o sobě samé, přiznání i slepých uliček hledání, které jsou ale propojeny kanalizací vnitřních běsíků a běsů. Touha po porozumění nejen sobě, ale i protějšku a snaha pojmenovat, co rozděluje a co spojuje. A nevejde se tenhle komix do žádných škatulek, vzpírá se mimo jiné zařazení do feministického šuplíčku, což je skvělé... Kresba výborná, scénář podmanivý. Prostě srdcovka.

27.04.2024 5 z 5


Krutý měsíc Krutý měsíc Jana Jašová

To byla jízda! Magnesia Litera za žánrovku zcela na místě. Nevědět do poloviny příběhu, co a jestli vůbec něco se vlastně stalo? Paráda! A lockdown jako kulisa pro temný příběh přesný. Betyna a Tamara mi sice chvílemi splývaly (totožný jazyk), ale stejně jsem jim fandila. Stejně jako jejich dětem.

27.04.2024 5 z 5


Hon na Macbetha Hon na Macbetha Lukáš Pokorný

Pro ty, kdo znají dobře Macbetha. Příběh, který přenáší pozornost jinam. Tři sudičky - čarodějky - soudné sestry Klota, Morta a Lesis a jejich hra. Kresba výborná, scénář o poznání méně. Ale jako kuriozita ok.

26.04.2024 3 z 5


Až pleskne brok Až pleskne brok Ján Sedal

Po šesti letech nová sbírka, byť často se známými kousky. A mezi hrstičkami hlušiny leccos vtipného a tu a tam zázračného.

23.04.2024 4 z 5


Hon na Bubáka Hon na Bubáka Richard T. Chizmar

Krajina dětství a dospívání a zrození zla na malém městě. Psáno jako true crime. Pohled autora a "objektivní" vyšetřování se dobře doplňuje, navíc osobní zaujetí pro věc a prolínání s běžným životem funguje. Příjemné překvapení z klávesnice přítele Stephena Kinga.

23.04.2024 4 z 5


Můj bratr Můj bratr Karin Smirnoff

Jana je svéráz, její bratr jakbysmet, o většině obyvatel vesnice na konci světa nemluvě. Skvěle popsaná depresivní atmosféra, včetně klaustrofobie z toho, jak vám každý vidí do talíře a myslí si, že vás zná... A naděje se, chválabohu, časem vyloupne.

17.04.2024 4 z 5


Carrie Soto se vrací Carrie Soto se vrací Taylor Jenkins Reid

Ultračtivé. Tenistka Carrie Soto je v 37 letech zpět a chce obhájit rekord, který jí proklouzává mezi prsty. Po boku má otce a trenéra Javiera "Jaguára" a občas i někoho jiného. A po letech se pokouší naučit neděsit prohry, smířit První a Druhé já a hru si jen tak užívat. A pustit si občas lidi k srdci a tělu... Přečteno za dva dny a byla to zábava. A způsob, jakým autorka propojuje všechny své knihy, mě vysloveně baví...

17.04.2024 3 z 5


Paříž pro jednoho a jiné povídky Paříž pro jednoho a jiné povídky Jojo Moyes

Veliká pohoda na hranici dojetí a smíchu. To je přesně to, co jsem právě teď potřebovala.

... a čtenářská výzva letos pokořena podruhé. :-)

13.04.2024 4 z 5


Nezapomeňte: Příběhy Paměti národa Nezapomeňte: Příběhy Paměti národa Irena Tatíčková

Paměť národa s respektem podporuji. Dělá spoustu užitečné práce, vydávání faktografických knih s osvětovou příchutí je jen špičkou ledovce. Tady jsou propojeny osobní příběhy nefalšovaných hrdinů (bratři Klečkovi, Milan Paumer, Karel Schwarzenberg, Luboš Dobrovský z těch známějších) s encyklopedicky zpracovanými informacemi o paravýsadcích za okupace (neboť nebyl jen Silver A), deklaracích české šlechty ve válečných letech (protože i to byli, slovy mé tchyně, "naši", ať měli jakoukoli národnost), litetatuře zabývající se Mašíny atd. Je to informačně nabité, je to věcné, je to dobré.

11.04.2024 4 z 5


Přeběhlík Přeběhlík Siegfried Lenz

(SPOILER) Skvělé a obtížné čtení. Román napsaný v roce 1951, který byl nakladateli odmítnut pro kontroverznost tématu. Nalezen po autorově smrti v pozůstalosti, v roce 2016 vydán v Německu, poté převeden do několika dalších jazyků. Český překlad je skvělý. Cesta asistenta Prosky z vlaku, který má hlídat a ve kterém se seznámí s Wandou převážející popel vlastního bratra, po dopis sestře - omluvu za zabití jejího muže - přes zběhnutí z wehrmachtu a přechod na druhou stranu. Je líčena přes všednodenní zážitky vykořeněného člověka, který si nemůže být jist ničím, a už vůbec ne správností svého jednání. Protože která strana je "ta pravá"? Krásný jazyk, množství metafor, líčení krajiny jako odrazu duše a skvělé dialogy. Všichni jsme "stara ščuka"...

02.04.2024 5 z 5


Vítr ve vrbách aneb Dobrodružství pana Žabáka a jeho přátel od řeky Vítr ve vrbách aneb Dobrodružství pana Žabáka a jeho přátel od řeky Kenneth Grahame

Jako dítěti mi tahle knížka hodně nesedla, řekla bych, že teď mě bavila o poznání více. Svět zvířátek kolem jedné řeky je poetický a ironický zároveň. Chtělo by se napsat "chudák Žabža" - ale měl štěstí na kamarády. Každý jsme holt nějaký... A pro milovníky Pratchetta je tahle knížka povinnost, mistr přiznal prostřednictvím svého životopisu její inspirativnost.

02.04.2024 3 z 5


Přitažlivost pádu Přitažlivost pádu Noel O' Regan

Silný příběh o touze zachraňovat (cizí) duše a ceně, kterou za to platíte. Také o rodině, autenticitě, pocitu viny a příležitostech, které člověk nevidí. Stylově autor připomíná Juliana Barnese. A Micheál, Áine a Saoirse jsou skvělými průvodci po temnotě, kterou si nezasloužili.

01.04.2024 5 z 5


Cejtit kostičky Cejtit kostičky Iva Jungwirtová (p)

Jako teplá vana, příjemné. A leccos mi to připomnělo. :-)

31.03.2024 4 z 5


Pád do tmy Pád do tmy Wendy Dranfield

V rámci žánru velmi slušná práce. Většinou je čtivost závislá na osobnostech vyšetřovatelů - a tady jsou osobní příběhy Madison a Natea hodně silné. A psychologické hry, kdo je vrah či ztělesněné zlo, fungují.

30.03.2024 3 z 5