Chesterton Chesterton oblíbené citáty

☰ menu

Víra je odvážný, riskantní krok naší svobody za úzký okruh toho, co je pojištěno a zajištěno důkazy. Věřit, dát šanci víře, neznamená zbavit se rozumu, nýbrž jeho zpupnosti. Dát prostor víře předpokládá osvobodit se od iluze, že hloubku pravdy můžeme plně uchvátit svým věděním a převést ji do svého vlastnictví a režie.
Jaroslav Maxmilián Kašparů

Hňácáme tu naši nešťastnou (židovskou) minulost jako nějaký těsto, který až nám překyne, tak se v něm sami udusíme.
Petr Eidler

Žena se za svého života podřizuje třem mužům: v dětství otci, v zralém věku svému muži a ve stáří svému synovi. Běda ženě, která se tomu vzepře.
Konfucius

Sto mužů může postavit tábor, jenom žena dokáže vytvořit domov.
Konfucius

Uvidíš-li ušlechtilého, snaž se mu vyrovnat, uvidíš-li špatného, zpytuj své svědomí.
Konfucius

Šlechetný člověk je smířlivý, ale ne povolný. Člověk malý je povolný, ale ne smířlivý.
Konfucius

Pustota zabere v srdci mnohem víc místa než nějaké překypování. (Tři evangelisti)
Frédérique Audouin-Rouzeau

Odhodlanost starého muže bývá mnohem neúprosnější než mladický zápal. (Kavalkáda mrtvých, s. 103)
Frédérique Audouin-Rouzeau

I ta nejryzejší teorie, jakmile se vzdálí od původních slov, se změní v klepy. A už se v tom nikdo nevyzná. Pravda se rozplyne od přibližnosti k nepřesnosti a zbude jen místo pro tmářství. (Kavalkáda mrtvých, s. 100)
Frédérique Audouin-Rouzeau

Odchodem Židů a Němců se náš pohled ohromně zúžil. Už se díváme jen na vlastní pupek. Ještě před pár lety jsme se mohli dívat až na Michalovce. Teď už se díváme jen do Břeclavi. A to je samozřejmě další omezení. A protože s nikým nekomunikujeme, tak podle toho to u nás vypadá.
Karel Schwarzenberg

Domnívám se, že člověk se nemá za to, co je, ani stydět, ale ani se povznášet. Prostě si říct – Pán Bůh tě postavil sem a nalož s tím, jak můžeš nejlépe.
Karel Schwarzenberg

Václav Havel jest nyní na pravdě Boží; co tento výraz znamená? Ve staré češtině pod výrazem pravda se nechápala jenom výpověď o skutečném stavu věci, v níž Pravda byla spravedlnost a Právo s velkým P. V tomto smyslu také bylo husitské heslo "Pravda Boží vítězí". Václav Havel ovšem věděl, že slovo pravda má i značně zúžený smysl. Věděl také, že když chápeme pravdu sebestředně, pouze jako svou pravdu, tak je to příčina sváru a nesnášenlivosti, proto jeho heslo bylo pravda a láska, neboť pouze láska nás přiměje naslouchat pravdě toho druhého, pravdě jiných. To je ta láska, která nás též vede k pokoře, čímž Václav Havel předčil nás všechny. To je hluboký smysl hesla Pravda a láska, kterému se lidé mnohdy vysmívali a velmi mu ho vyčítali, přesto je to podstata lidského boje. My všichni víme, že tento boj bude trvat po celou existenci lidstva. My víme, že ten boj o lásku a pravdu nesmíme nikdy vzdát. -- Ve smutečním projevu při pohřbu Václava Havla
Karel Schwarzenberg

Pane prezidente Havle, za pravdu a lásku budeme dále bojovat. Neustaneme - můžete se na nás spolehnout. -- při pohřbu Václava Havla
Karel Schwarzenberg

Lhostejnost, jak známo, je totiž matkou diktatury.
Karel Schwarzenberg

Z tváře Josefa Toufara se dá číst jistá jemnost, mužnost, vroucnost.
Miloš Doležal

Můj laický názor je, že když se tehdy zachvěl kříž, zachvěl se i Bůh. Možná tím naznačil, že přichází temná noc, že se na střední Evropu valí temno a zlo jak z Mordoru.
Miloš Doležal

Dovolte, abych pověděl, že není žena nejkrásnějším tvorem stvoření: je jím stárnoucí muž anebo stařec, vydaří-li se.“
Pavel Eisner

A třeba to není konec, ale začátek.
Bohumila Adamová

Už v první třídě mi paní učitelka se smutným výrazem v obličeji sdělila, že budu asi dyskalkulik. Strašně jsem brečela, protože jsem si myslela, že dyskalkulie je nějaká nemoc, třeba jako rakovina, na kterou umřela prababička. Doma mi máma vysvětlila, že jsem prostě jenom pitomá a ať si z toho nic nedělám. (Probudím se na Šibuji)
Anna Cima

I když je zkažená a nic dobrého neumí, nemohla zkazit sama sebe, to se rozumí!
Roald Dahl

Miláčku,“ ozvala se konečně babička, „jseš si jistý, že ti to nebude vadit? Teda zůstat po zbytek života myší?“ „Vůbec mi to nevadí,“ ujistil jsem ji. „Nevadí, kdo jseš nebo jak vypadáš, když tě má někdo rád."
Roald Dahl

„Mně už je v určité fázi textu jedno, jestli je někdo Polák, Čech, Američan, Ital, Žid, komunista, nacista, disident, věřící, ateista... Mě zajímá, jak se kdo chová jako člověk v konkrétních situacích.“
Radka Denemarková

Lidstvo se nejpodivnějšími způsoby snaží, aby zeměkoule nebyla místem pro duši.
Radka Denemarková

Být celý život udiveným dítětem, to je cíl. (Hodiny z olova)
Radka Denemarková

Komunismus nám vymyl mozky. A kapitalismus nám vymývá srdce. (Hodiny z olova)
Radka Denemarková

Milovat někoho znamená být jediným, kdo hledí na zázrak, jež je pro ostatní neviditelný.
François Mauriac

Četba jsou otevřené dveře do kouzelného světa.
François Mauriac

Státníci jsou chirurgové, jejich omyly jsou smrtelné.
François Mauriac

My všichni, zdraví i nemocní, jsme jen nedokonalé lidské bytosti žijící v nedokonalém světě. V životě nemůžeš všechno přeměřovat podle pravítka … Dej věcem volnost a ony si samy najdou cestu.
Haruki Murakami

Možná že životem v dnešním pohodlném světě opravdu ztrácíme svůj díl podobné citlivosti. Možná že opravdu vidíme něco jiného, přestože sám měsíc na nebi zůstává tentýž. Možná že jsme před čtyřmi sty let byli skutečně duševně bohatší a blíž přírodě.
Haruki Murakami

Po některých věcech je lepší vůbec nepátrat. Jestli se dozvíte pravdu, velice vás to raní. Nehledě na to, že jakmile se ji jednou dozvíte, budete za ni muset převzít zodpovědnost.
Haruki Murakami

Člověk má právo na osamělost, výstřednost, rebelii, genialitu; člověk je nedřazen lidstvu.
Anthony Burgess

Dobrota vychází zevnitř, dobrotu si volíme. Pokud člověk ztratí možnost volby, přestává být člověkem.
Anthony Burgess

Člověka může potkat porážka . . . nesmí se však porazit sám. Člověk nesmí nadhodit mizerný míček a nesmí utíkat. (Holčička, která měla ráda Toma Gordona)
Stephen King

Věřím v člověka, který je tvořen podle obrazu Krista; že je přese všechno ve mně a že ve mně přes všechno zraje. Kdo věří v Boha, věří v člověka a tím v kulturu, kterou člověk může vytvářet díky své nepomíjivé síle.
Romano Guardini

K podstatě uměleckého díla patří, že sice má smysl, ale nemá účel.
Romano Guardini

"Vnější slupka a nitro člověka se někdy liší jako den a noc a to by nám mělo něco napovědět. Mělo by nás to naučit, že na zevnějšek nemáme moc dát. Tomu, kdo mu věří příliš uniká podstata." (Smutek andělů)
Jón Kalman Stefánsson

Šat je ozvěna osobnosti.“
Dominik Pecka

Tvoji předkové jsou král Adam a královna Eva.A to je taková čest,že i ten nejubožejší žebrák může pozvednout hlavu, a zároveň taková hanba, že ji musí sklonit i ten nejmocnější vládce na světě.
Clive Staples Lewis

Ve skutečnosti nic není naše, dokud se o to nerozdělíme.
Clive Staples Lewis