800 mil po Amazonce přehled

800 mil po Amazonce https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39883/800-mil-po-amazonce-39883.jpg 4 137 137

Příběh knihy začíná roku 1852, kdy se na farmě Joama Garrala ležící poblíž peruánského města Iquitos na horním toku Amazonky připravuje vše k dlouhé plavbě po proudu řeky. Joam Garral má totiž se svou ženou Jaquitou svě dospělé děti - syna Benita a dceru Minhu. Benito má přítele Manoela Valdeze, do kterého se Minha zamilovala. Svatba se ale má konat v Manoelově rodném městě Belém v Brazílii. Joamovi se do Brazílie příliš nechce, ale nakonec je přesvědčen svou manželkou a nechá vystavět Jangadu, obrovský obytný vor. Na palubě Jangady je celá Joamova rodina, početný personál z peruánské farmy a také zboží, které chce Joam cestou prodat. Plavba probíhá v klidu a pasažéři voru vnímají krásu břehů Amazonky. To vše se ale změní, když se na palubu voru dostane muž jménem Torres. Ten sice nejprve zachrání Joamovi život, když je napaden aligátorem, ale pak začne Joama vydírat. ... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

La Jangada , 1881


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 800 mil po Amazonce. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

mira.l
20.08.2022 4 z 5

Tak jsem zase po čase zkusil jednoho Vernea, kterého jsem ještě nečetl. Tato kniha nepatří k těm notoricky známým. Jak jsem zjistil, je to takový klasický "dobrodružně cestopisný" Verne.
Krátké seznámení s postavami a okolnostmi, jasně narýsováno, kdo je ten dobrý a kdo zlý, a pak už následuje u autora poměrně klasická cesta či výprava odněkud někam. Tady z peruánského Iquitos po Amazonce až do jejího ústí v Belému. Co se cestou přihodí, je popsáno v anotaci ke knize, to tady opakovat nebudu.
Tak tedy hodnocení: četlo se to dobře, to nemohu říci:). Prostě klasický Verne, jak si ho pamatuju, stránky ubývají tak nějak samy. Samozřejmě že všechno dobře dopadne, stane se přesně to, co se stát má. Nicméně už jsem asi od autora četl vše to lepší a těžko najdu něco, co by mě teď (a v mém věku) posadilo na zadek. Už mě totiž tak neudivují ty náhody, ty čisté charaktery postav, to, že se stane vždy to, co se má stát v tu pravou chvíli. Tady je třeba až trochu naivní už to, že nějaký lotr, který řadu let žije někde v amazonské džungli a patrně neoplýval nějakou přehnanou inteligencí, by sepsal dopis takovým šifrovaným písmem. Ani já jsem ten šifrovací klíč moc nepobral...:).
Dále jsem měl trochu problém s překladem. Občas se tam objevila věta, která mi přišla trochu nelogická nebo ne zrovna šťastně formulovaná. A v neposlední řadě... Když jsem si trasu Iquitos - Belém naklikal velmi nahrubo do mapy, vyšlo mi následující: Iquitos - Manaus: cca 2000, Iq. - Santarém: cca 2700 a Iq. - Belém cca 3500 km. Že to není 1300 kilometrů, jak je v knize několikrát zmíněno, to mi bylo jasné na první pohled do mapy v atlasu světa. Tak nevím, jestli je to chyba v překladu, přepočtu nějakých jednotek nebo to tak zmastil už Verne.
Na plné hodnocení to nebude, ale ty čtyři... když je to ten Verne...budiž.

st18321
22.06.2022 5 z 5

O této verneovce jsem nikdy neslyšel. Musím ale říci, že je vynikající. Plavba na obrovském voru po Amazonce mě hodně bavila. Úplně jsem cítil tu svobodu a bezstarostnost. Hlavní hrdina i záporák jsou zajímavé postavy a stěžejní příběh je také poutavý. Člověk předem ví, že to dobře dopadne ale to vůbec nevadí. Odpočinková kniha. Zjistil jsem, že u verneovek se stále dobře bavím bez ohledu na to zda mi je 10 nebo 35let. Vrhnu se hned na další.


Luigi1
29.04.2022 4 z 5

Dobré čtení pro mě trochu méně známé knihy.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Hotel Ville a další knižní novinky (26. týden)

26.06.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha 800 mil po Amazonce v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených222x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených9x
v Knihotéce196x
v Chystám se číst42x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech4x