A zrodí se hvězdy... přehled

A zrodí se hvězdy...
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432378/bmid_a-zrodi-se-hvezdy-8Gz-432378.jpg 5 23 23

Přelomová série uznávaného scenáristy J. Michaela Straczynského (Krajina půlnočních stínů). Vypráví o skupině lidí, kteří získali nadpřirozené schopnosti díky ozáření v lůnech matek záhadným tělesem, které se objevilo na obloze. Tento příběh ovlivnil mnoho dalších komiksových i televizních seriálů. Kniha o 1008 stranách obsahuje kompletní 24sešitovou sérii J. Michaela Straczynského a dále tři spin-offy (celkem 14 sešitů) jeho žačky Fiony Averyové (Tomb Raider Archivy S.4: Cesty za dobrodružstvím).... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Rising Stars Compendium , 2008


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize A zrodí se hvězdy.... Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

mirec88
20.04.2024 5 z 5

Tak toto bolo Dielo s veľkým D. Taký uhrančivý príbeh plný hlbokých myšlienok a so skvelým dejom, ktorý bol či už akčný alebo aj pomalší, vždy mal čo povedať a veľmi hlboko zasiahol moje srdce. Párkrát som si poplakal, občas som bol užasnutý a celým 1008-stranovým príbehom sa vznášala taká zvláštna neopakovateľná atmosféra, či to bol scenár pána Straczynského alebo jeho žiačky, stálo to zato. Je to v podstate príbeh 113 výnimočných ľudí od ich zrodenia až po ich smrť a niečo naviac. Skvelý epos, ktorý sa radí medzi to najlepšie, čo som v rámci komiksového žánru čítal a niečo unikátne. Jednoznačne každému odporúčam.

Terva
01.09.2020 4 z 5

Toto je příběh o vší té
hrůze, nádheře a smrti,
které se skrývají
v zákoutích
našich životů.

Joe Michael Straczynski měl opět jeden „neuskutečnitelný“ sen, který se opravdu stal. Po seriálu Babylon 5 vstoupil do komiksového světa a vytvořil geniální dílo. Obsahuje 24 sešitů od počátku až po opravdový konec. To nás čeká asi v půlce této obrovské knihy. Druhá půlka jsou tak zvané spin-offy. Příběhy doplňující, souběžné a jen lehce navazující na základní část. Změnil se scénárista a vlastně i malíři. Některé příběhy jsou povedené, jiné jsou podprůměrné a najdete je v kolonce „povídky“ u této knihy a nebo zde:

https://www.databazeknih.cz/komentare-povidky/terva-87261

Nemůžu však říci, že by kresba Keu Cha byla nějak geniální a nadpřirozená, to ne. Ale je to kresba detailní, bez ostrých linií, spíš taková klasická, ale s uklidňující mi barvami a díky tomu málem nepoznáme to blížící se nebezpečí. Krásně však rozeznáváme tváře a příjemné okolí plné detailů, vás nutí si samostatná okna prohlížet trochu déle, než je u klasických komiksů zvykem. Tak že je to vlastně svým způsobem geniální. Zvláště si všímejte tmavých stínů a toho, co se v nich skrývá. Někdy to jde zahlédnout jen koutkem oka. A někdy, jako je třeba poslední list pátého úvodního příběh, je potřeba kouknout i skrze světlo.

Malá ochutnávka:
V den, kdy město Pederson zasáhl onen záblesk. S v lůně matek nacházelo celkem 113 počatých dětí. Pokud vím, já byl úplně poslední. Stihl jsem to jen tak tak a, obrazně řečeno, proběhl cílovou páskou přesně ve chvíli, kdy došlo k onomu záblesku. Možná právě proto jsem byl vždycky trochu jiný. A my všichni jsme byli, právě díky tomu záblesku, o dost jiní než....obyčejní lidé.

Scénář – to je zajímavost sama o sobě. Talentovaní, nebo říkejme jím speciálové, nedostali ke svým schopnostem žádné manuály a jsou i tací, kteří ještě nepřišli na to, co vlastně umí. Létání je zvláštností, Mathew přišel na to, že umí létat, ale zároveň i pár dalších přišlo na stejnou schopnost – to směřuje k velmi složitému příběhu. Navíc se mi líbí ten obrácený směr. Místo megalomanských ukázek schopností tu probíráme smrt několika jedinců a detektivní směr příběhům dodává jakýsi noirový pohled s komentářem jednoho z Hvězd.

Citát: Nejsi žádný zachránce, jsi jen mizerný anděl smrti. (Zrození z ohně)

Mezi sešity #8 a #9 nám scénárista J. Michael Straczynski nařizuje patnácti minutovou pauzu. Tak jsem si dal oběd, pivo a česnek. Osmý příběh je takovým mezníkem. Už známe skoro všechny, kteří jsou obdařeni schopnostmi, víme, kdo je zabíjí, tušíme, kdo je parchant a kdo opravdový hrdina, jen netušíme, co se stane, když jich pár zemře. Proto je nutná ta pauza, protože dále už půjde jen do tuhého a nebude to žádná sranda a celý svět již brzy zjistí, že se jich bojí právem.

Citát: ...v každém případě vyhraje zákon! (Paměti)

Avšak sešitem #24 to vše končí. Jsme uprostřed velké knihy a v půlce je konec. Nemáme se obávat dalších, následujících příběhů? Já strašně. Asi nejlepší z těch přídavných příběhů je příběh Hlasy mrtvých. V šesti sešitech tu poznáme smutek, strach ale i zrození a lásku. Tato povídky se povedla. Další příběhy jsou spíše takový průměr. A na konci celé té obrovské knihy najdete i krásnou galerii alternativních a nepoužitých obálek.

Citát: Odešla, ale ne daleko. Pořád jsem ji u sebe cítil.(Hlasy mrtvých)

ZAJÍMAVOST: V povídce „Hlasy mrtvých“ vyšetřuje Lionel Zerb několik úmrtí v domě, který je prohlášen za strašidelný. Ve státě Maine existuje zákon, kdy je majitel povinen označit dům, který prodává, za strašidelný, pokud v něm opravdu straší. Je to stejné, jako povinnost nahlásit při prodeji, že v domě došlo k vraždě nebo sebevraždě.

Citát: Jste můj nepřítel a nepřátelé si navzájem nepomáhají. (Nedotknutelní)


jarynek
17.08.2020 4 z 5

Ne každý den čtenář dostane do ruky tisícistránkovou knihu těchto rozměrů. Sice se s tím hůře manipuluje, ale i tak je to potěšení a kresba ve velkém formátu je vždy radostí. Původní příběh se mi hodně líbil, především začátek je skutečně výborný a napjatě a zvídavě jsem otáčel stránku za stránkou. Postupem spíše detektivní a vztahový příběh jednotlivých speciálů plný zajímavých postav sklouzává do otázek vztahu lidí ke všemu odlišnému, aby nakonec skončil poselstvím o velké odpovědnosti těch, co mají velkou moc a obětování se pro druhé za lepší budoucnost. Pro někoho mohou být takovéto postupné změny záporem, ale z mého pohledu právě tento posun byl zajímavý. Už ne tak mne zaujaly dodatečné příběhy. Ty se snaží doplňovat hlavní děj o příběhy některých speciálů, ale bylo to spíše trápení. Za to dávám jednu hvězdu dolů.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha A zrodí se hvězdy... v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených23x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených2x
v Knihotéce33x
v Chystám se číst14x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech1x

Část díla

Autoři knihy

Fiona Kai Avery
americká, 1974