Alhambra přehled

Alhambra
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33902/alhambra-33902.jpg 4 42 42

Románová kronika o pražské umělecké rodině pokrývající celé jedno století nás zavádí hlavně do časů slávy českého loutkového filmu. Gabriel Kočka, malíř a sběratel, uniká z dusivé atmosféry války, stalinismu a normalizace do světa filmů a smyšlených map. Lidé jako Gabriel žijí za ostnatými dráty své okleštěné životy. Když konečně přijde svoboda, ukáže se, že jejich díla, vzpomínky a sny fungují dál, a jsou klíčem k pochopení minulosti. Tak jako příběh o knížeti Baltazarovi, který hledá mapu své ztracené země. Někdo z rodiny Kočkových vymyslel Baltazara. Anebo si Baltazar vymyslel je?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Alhambra. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

Lenka4
27.04.2021 4 z 5

Každý žije ve svém světě se svými tužbami, nesdělitelnými pocity a vidinami. Pak je tu společný svět, viditelný a ovlivnitelný. Individuální světy se zřídka mohou propojit. Je to jediná obrana křehké lidské duše dlící v pochybnostech o sobě samé. Opouštět hrad není bezpečné a může to přinášet nemilá poznání. Baltazar by mohl vyprávět.

Jiparis
16.12.2020 4 z 5

Příjemná kniha , plná myšlenek a nápadů k přemýšlení. Zajímavá sonda do pocitů jednotlivých účastníků se prolíná se skutečnými událostmi a jejich dopady na životy.


aralka
11.07.2020 5 z 5

Nádherná kniha z bohémského prostředí a světa fantazie, přečteno jedním dechem... jde vlastně o takovou melancholickou biografii Jiřího Brdečky , kterou napsala jeho dcera, jména skutečných postav jsou změněna, ale myslím, že různá zajímavá fakta o jejich životech jsou v knize uplatněna, jaksi podvědomě jsem cítila, že většina z toho se opravdu stala, text je plný krásných myšlenek a úvah nad životem a smyslem kreativity a umění jako jakéhosi vyššího cíle, vnitřního motoru umělců a výtvarníků, touhy stvořit něco krásného a nesmrtelného, co v podstatě funguje i jako útěk od toho každodenního života a jeho starostí... O studiu Bratři v triku a světě animovaného filmu jsem četla ještě v knize od Geneho Deitche Z lásky k Praze, která byla taky skvělá!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Alhambra v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených56x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených5x
v Knihotéce50x
v Chystám se číst29x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech2x

Autorovy další knížky

Tereza Brdečková
česká, 1957
2010  84%Alhambra
2006  47%Slepé mapy
2022  91%O Janě a Zdenkách kolem Jana Wericha
2008  49%Listy Markétě
2004  75%Učitel dějepisu